Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische step Racen komt eraan.

In steeds meer landen zien we elektrischstep races steeds populairder worden.

Waar staat stepracen nu?

Op dit moment zijn de mogelijkheden om met elektrische steps te racen beperkt, maar ze groeien snel in verschillende landen zoals Amerika.

Er zijn actieve raceprogramma’s in de Filippijnen op het Carmona racecircuit (hierboven afgebeeld), gehost door Kaabo Philippines en Ekstreme Scooters, en op het Kartodromo XRP in Cajica, Columbia.

Op professioneel niveau

Het Electric Scooter Championship (eSC) is een wereldwijde serie races met spec steps, zodat rijders het tegen elkaar opnemen op steps van gelijke prestaties.

De serie werft racers vanaf maart 2021, en je kunt je online aanmelden om mee te doen.

De organisatoren zoeken vooral professionele atleten.

Dit doen ze vermoedelijk omdat hun bekendheid kijkers zal brengen naar deze gloednieuwe professionele motorsport.

Houd een oogje in het zeil voor race-mogelijkheden in je omgeving in de Benelux.

Een goede plaats om te kijken of er allerlei PEV races zijn, is op de pagina met de evenementenagenda van websites voor plaatselijke racecircuits en kartbanen.

Grondbeginselen van elektrisch stepracen

Heb je een hyperscooter van €4.800 nodig als je competitief wilt zijn?

Waarschijnlijk niet.

De meeste raceseries zullen verschillende voertuigklassen hebben, gebaseerd op criteria als vermogen, gewicht en eventueel zelfs de kosten van het voertuig.

Sommige race-organisaties baseren de klassen op kwalificatietijden, zodat je uiteindelijk met zowat elke step kunt racen in klassen als Open-Novice, Open-Intermediate, en Open-Expert, afhankelijk van in welke groep je je kwalificeert.

Een step kiezen om te racen

Het belangrijkste is dat je een step neemt waar je je prettig bij voelt, en die je goede feedback geeft.

Met andere woorden, een step die je waarschuwingen geeft die aangeven wanneer je de grenzen van je tractie nadert bij remmen, bochten nemen en optrekken.

Welke maat step je ook kiest, je zult een step met grote luchtbanden nodig hebben. Massieve banden zullen niet werken.

Als je geluk hebt, en de regels het toelaten, kun je een set race slicks van PMT-merk vinden die op je wielen passen.

Na de banden is de vering het belangrijkste element. Je kunt niet snel rijden op een racebaan zonder vering. Dat kan gewoon niet. Vering betekent veren en demping. Alleen vering met veren hebben werkt niet zo goed als vering met veren en goede demping.

Sommige Dualtron en Inokim steps hebben vering op basis van rubberen bussen.

Dit type vering werkt heel goed omdat het rubber zowel als veer en demper werkt, en zo schommelingen van de vering tegenhoudt, en de step helpt tot rust te komen bij de overgang van vol gas naar vol remmen.

Het enige nadeel van vering met rubberen patronen is dat ze de neiging heeft te vervagen als ze warm wordt, en zachter wordt en minder demping heeft naarmate je harder rijdt. Idealiter wil je dat je vering hetzelfde blijft als hij opwarmt.

De allerbeste veringsystemen die je op elektrische steps vindt zijn oliegedempte veringsystemen op basis van veren, zoals je die op motorfietsen vindt. Er zijn enkele aftermarket schokdempers die dit soort ondersteuning kunnen bieden, maar het is niet altijd gemakkelijk er een te vinden met de juiste pasvorm en veerconstante voor je step.

De Kaabo Wolf Warrior en Wolf King steps hebben beide een verende/hydraulische vering aan de voorkant, die vrij goed is zoals ze geleverd worden. Uit de doos hebben beide Wolf steps het dichtst bij racevering dat we getest hebben.

Je race-scooter voorbereiden

Je zou kunnen denken dat het raceklaar maken van je step er vooral om gaat je step sneller te maken. Eigenlijk gaat het er vooral om je step veiliger te maken. Immers, “om als eerste te eindigen; moet je eerst finishen”.

De meest elementaire veiligheidscontrole die je kunt uitvoeren is nagaan of al je bevestigingsmiddelen goed vast zitten, of je remmen goed afgesteld en/of ontlucht zijn, en of je banden goed opgepompt zijn en voldoende profiel hebben.

Het volgende niveau van voorbereiding zou zijn om overal waar gewone moeren gebruikt worden, nylock moeren aan te brengen.

Die doen uitstekend hun werk tegen losraken. Voor bouten zonder moeren (d.w.z. bouten die rechtstreeks in de step schroeven) kun je het beste de bevestigingsmiddelen verwijderen, ze schoonmaken met alcohol of remmenreiniger, een druppeltje blauwe loctite aanbrengen en ze weer monteren.

Als je je veiligheidsvoorbereiding naar een professioneel niveau wilt brengen, investeer dan in een goede tang voor veiligheidsdraad, wat roestvrijstalen veiligheidsdraad, plus minstens 10 boortjes van 1/16de in diameter. Er zijn veel video’s over het onderwerp veiligheidsbedrading van voertuigen, maar het komt erop neer dat je gaatjes boort in de koppen van bouten, en dan naburige bouten aan elkaar bedraad, zodat de draad elke bout tegen elkaar trekt in de “vastdraaiende” richting. Raceauto’s, racemotoren en vliegtuigen gebruiken deze techniek al tientallen jaren om bevestigingsmiddelen vast te zetten.

Je step sneller maken

Er zijn enkele elementen van race-voorbereiding die je helpen sneller te gaan, zoals bandenspanning, veranderingen aan de vering en P-instellingen.

Bandenspanning

Nummer één is de bandenspanning.

Je zult op het circuit met een lagere bandenspanning willen rijden dan op de straat. Stock step bandenspanningsspecificaties zijn bepaald voor maximale efficiëntie en actieradius.

Terwijl een hoge bandenspanning je een lagere rolweerstand en een hogere topsnelheid geeft, geeft een lagere bandenspanning (binnen de grenzen) je een groter contactoppervlak, een hogere bandentemperatuur, meer tractie en een beter bandgevoel.

Het vinden van de ideale bandenspanning voor je step vergt wat experimenteren, maar zal waarschijnlijk tussen 2.7-3.4 bar liggen.

Bandenfabrikanten en andere racers kunnen ook nuttige informatie hebben over de beste bandenspanning om op de baan te rijden.

Controleer je bandenspanning minstens een keer per dag, bij voorkeur ’s morgens vroeg, om consequent te zijn.

Vering

Aanpassingen aan de vering kunnen zo eenvoudig zijn als het instellen van de rijhoogte of de voorspanning, of zo ingewikkeld als het wijzigen en verwisselen van onderdelen van de vering.

Veringen aan de vering kunnen duur en ingewikkeld zijn, dus je beste gok is hier te beginnen met een step die om te beginnen een goede vering heeft, zoals een Dualtron, Inokim OXO, Kaabo Wolf Warrior, of Kaabo Wolf King.

P-instellingen

P-instellingen zijn ook belangrijk, en sommige van de instellingen kunnen contra-intuïtief zijn, vooral de instellingen van het beginkoppel.

Voor acceleratie op rechte stukken is het maximaal zetten van de beginversnelling de juiste manier. Maar races winnen op een wegcircuit gaat niet over snelheid in rechte lijn.

Je zult merken dat het naar beneden bijstellen van “koppel” of “beginversnelling” je juist kan helpen om meer snelheid soepel door de bochten te dragen en sneller op het gas te gaan bij het uitkomen van bochten.

Andere P-instellingen om te overwegen zijn die voor regeneratief remmen. Voor het beste remgevoel en consistentie zul je een kleine hoeveelheid regen willen gebruiken, 1 of 2 op een schaal van 5.

Hogere instellingen dan deze zullen de step van slag brengen als je bochten ingaat en kunnen ook de motorbesturing beschadigen, want de besturing is niet ontworpen om grote hoeveelheden energie op te nemen in het tempo dat je op het circuit tegenkomt.

Positief is dat je door wat regen te gebruiken voorkomt dat je mechanische remmen oververhit raken, en dat je een beetje energie terug in je batterij stopt.

Voor meer over stepbanden, p-instellingen en step-gaskleppen, zie onze technische gidsen.

Veiligheidsuitrusting

Veiligheidsuitrusting houdt je uiteraard veilig, maar kan je ook helpen sneller te gaan. Het hebben van uitrusting van topkwaliteit die goed past, en de gemoedsrust die het dragen ervan met zich meebrengt, kunnen je helpen om geconcentreerd, ontspannen en snel te blijven.

Laten we bij de top beginnen.

Essentiële race-uitrusting

Koop een topkwaliteit integraalhelm voor motorfietsen, bij voorkeur een die Snell of ECE goedgekeurd is, en houd je gezichtsscherm omlaag om je ogen te beschermen. De meeste race-organisaties zullen eisen dat je helm minder dan 5 jaar oud is.

Om je lichaam te beschermen gaat er niets boven een goed stel motorracepakken uit één stuk. De op een na beste keuze voor bescherming van het lichaam is een eendelig ballistisch nylon pak, zoals een Aerostich Roadcrafter.

Als je leer draagt, of een ballistisch nylon pak, dan heb je onder je pak een rugbeschermer nodig. Rugbeschermers lijken op een niergordel met pantserplaten die je ruggengraat bedekken.

Sommige elektrische step racers dragen jeans en shirts met lange mouwen met een off-road stijl body armor. Dit soort kogelvrije kleding is het absolute minimum (of mogelijk minder dan het absolute minimum), en is misschien niet voldoende bescherming voor de race-organisatie om je toe te laten op de baan, maar informeer bij de plaatselijke race-organisatoren.

Handschoenen

De volgende stap zijn handschoenen!

Handschoenen zijn een echt degelijke investering. Een goede set racehandschoenen gaat tussen de €120 en €240 kosten, en zijn elke cent waard. Ze geven je een goed gevoel van de remhendel, en uitstekende bescherming tegen schuren en stoten. Ga naar een plaatselijke motorzaak, en neem je tijd bij het uitzoeken en kopen van handschoenen met de juiste pasvorm.

Laarzen

Tenslotte, laarzen. Op zijn minst heb je leren wandelschoenen nodig die minstens een centimeter hoger dan je enkel komen (controleer de plaatselijke racevoorschriften). Je beste kans op bescherming tegen schuren en enkels is een stel motorwegracelaarzen van hoge kwaliteit.

Ziektekostenverzekering

Hier is een noodzaak die gemakkelijk vergeten wordt: ziektekostenverzekering. Veel race-organisaties zullen je niet op de baan toelaten zonder bewijs van ziektekostenverzekering. Zelfs als ze je er wel op toelaten zonder, doe het gewoon niet. Een eenvoudige val kan je uiteindelijk bankroet maken.

Neem reserve alles mee (zelfs een reserve step)

Hoe goed je step ook voorbereid is, je zult toch reservebanden nodig hebben. Neem een set remhendels mee, remblokken, rotors, extra opladers (vooral als je twee oplaadpoorten hebt), banden, motorregelaars, gaspedaalassemblage, handgrepen en zelfs een reserve batterij als je er aan kunt komen.

Nog beter, neem dit alles en een reserve step mee. Op die manier kun je, als je valt of een defect hebt en geen tijd hebt om de reserve steps te installeren, overschakelen op je reservescooter en toch nog op pad gaan en racen.

Als het je eerste keer is, is het eigenlijk geen slecht idee om meerdere steps mee te nemen en in meer dan één klasse te racen als je kunt om op de baan ervaring op te doen. Gezien de tijd die nodig is om tussen de sessies op te laden, is het meebrengen van meerdere steps je beste kans om een maximum aan tijd op het circuit te winnen.

Essentiële pitvoorbereiding

Neem elk gereedschap mee dat je kunt dragen en dat mogelijk van belang zou kunnen zijn. Vergeet niet een fietspomp, bandenmelk, bandenijzers, een melkkrat (werkstandaard), voltmeter, rubberen handschoenen, verlengstukken voor bandensteel om op te blazen, reserve remolie voor hydraulische remmen en. natuurlijk, ritssluitingen en duct tape (neem zwart, want dat is stijlvol). Een kleine elektrische slagmoersleutel en inbusbits kunnen ook van pas komen als je snel het dek moet openen om verbindingen te controleren. Een persluchttank helpt ook om snel bij te vullen, of om de hielen van binnenbandloze banden te plakken. Met een tank vol lucht kun je het hele weekend vooruit.

Neem voor het opladen op de baan een superlang verlengsnoer mee en een paar stekkerdozen van goede kwaliteit. Zoek goed uit welke toegang er is om op te laden. Huur een garage als dat nodig is. Als je gegarandeerd toegang tot stroom wilt, koop of leen dan een kleine draagbare generator. Zelfs een kleine generator van 2000 Watt zal meer dan genoeg zijn om twee grote steps tegelijk op te laden.

Conclusie

Racen is een van de leukste en meest lonende activiteiten die je ooit zult doen, als je de middelen, de tijd en de wil hebt om het goed te doen.

We laten je achter met deze laatste gedachte:

Probeer niet in je eerste weekend alles te winnen. Alleen al jezelf op de baan krijgen is al een hele opgave.

Voor je eerste weekend op het circuit geldt dat als je erin slaagt a) niet te crashen en b) niet als laatste binnen te komen, dat een overwinning is.

Als dit artikel je bevalt, laat het ons dan weten in de commentaar hieronder en dan kunnen we meer over dit onderwerp schrijven, zoals rijtechnieken voor nieuwe racers.

Over de auteur: Sander