Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Meestal staat er op de site van iedere grote luchtvaartmaatschappij informatie of het mogelijk is om een elektrische step mee te nemen in het vliegtuig.

In dit artikel doorlopen we de grote luchtvaartmaatschappijen.

Mag je een elektrische step meenemen in een vliegtuig?

Alleen de volgende luchtvaartmaatschappijen laten elektrische steps aan boord toe:

 • Turkish Airlines
 • Qatar Airways
 • S7
 • Lion Air
 • Air India
 • Vietnam Airlines

Alle andere luchtvaartmaatschappijen verbieden het meenemen van je elektrische step.

Je e-step wordt niet toegelaten als de batterij groter is dan 160 Wh.

In de meeste gevallen heb je speciale toestemming nodig als de batterij groter is dan 100 Wh.

Bijna geen enkele maatschappij zal toestellen met een batterij van meer dan 160 Watt-uur aan boord toelaten.

Meestal zul je als de batterij van je step tussen 100 en 160 Watt-uur is toestemming van de luchtvaartmaatschappij moeten krijgen.

Raadpleeg de bronnen hieronder om de details te weten te komen.

Voor veel van de grote luchtvaartmaatschappijen zijn er screenshots van hun beleid.

Hierin staat duidelijk dat elektrische steps helemaal niet zijn toegestaan (rood gemarkeerd).

Wat bepaalt of je je step mee mag nemen in een vliegtuig?

Of je de step mee mag nemen hangt grotendeels af van drie dingen:

 • De luchtvaartmaatschappij waarmee je reist
 • Je stepmodel (vooral de opgeslagen energie van de accu)
 • De plaats waar je vandaan vertrekt, en de plaats waar je aankomt

In sommige gevallen kan ook het volgende een rol spelen:

 • Soort ticket
 • Het model vliegtuig

Welke luchtvaartmaatschappijen staan het meenemen van een elektrische step toe?

Alleen de volgende luchtvaartmaatschappijen hebben elektrische steps op hun vluchten niet streng verboden:

 • Turkish Airlines
 • Qatar Airways
 • S7
 • Lion Air
 • Air India
 • Vietnam Airlines

Veel voorkomende regels van luchtvaartmaatschappijen over elektrische steps aan boord.

Bij het onderzoek naar deze vraag doorliep ik een heleboel pagina’s met regels en voorschriften.

Als een luchtvaartmaatschappij een manier had waarop ik hun ondersteuningscentrum kon bereiken zonder een duur internationaal telefoontje, ging ik meteen naar de bron en vroeg het hen. Als er niets van dien aard beschikbaar was, nam ik mijn toevlucht tot een vraag op Twitter.

De meeste luchtvaartmaatschappijen verbieden het vervoer van elektrische steps gewoon helemaal, zonder al te veel uitleg te geven.

Sommige noemen elektrische steps niet specifiek, maar ze zeggen wel dat ze alle zelfbalancerende apparaten, elektrische fietsen, hoverboards en alle soortgelijke toestellen verbieden, wat er sterk op wijst dat ze steps ook niet toelaten.

Sommige luchtvaartmaatschappijen verklaren wel dat ze zich houden aan een door de overheid opgelegde limiet voor de energieopslag van batterijen van 160 Watt-uur als reden.

Ze noemen de limiet van 160 Watt-uur van de Federal Aviation Administration (FAA) als de reden waarom ze zelfbalancerende persoonlijke vervoermiddelen verbieden.

Dit is een Amerikaanse overheidsorganisatie, maar de regel is overal ter wereld heel gebruikelijk.

Als je de limiet voor de opslag van batterij-energie voor je luchtvaartmaatschappij niet kunt vinden, gelden waarschijnlijk de volgende regels:

 • je kunt je step meenemen als de batterij een energieopslag heeft van maximaal 100 Watt-uur, zonder dat je daarvoor eerst toestemming van de luchtvaartmaatschappij nodig hebt
 • als de energieopslag van de batterij van je step groter is dan 100 Watt-uur, maar kleiner dan 160 Watt-uur, moet je er voorafgaande toestemming van de luchtvaartmaatschappij voor krijgen
 • je mag je step niet meenemen als de batterij een energieopslag heeft die groter is dan 160 Watt-uur

Deze richtlijnen zijn van de TSA (vind ze hier), en hoewel ze meestal gelden voor persoonlijke mobiliteitsvoertuigen voor mensen met speciale behoeften, zijn ze nog steeds de standaard als het ook om vrijetijdsmiddelen gaat. De IATA geeft soortgelijke richtlijnen in hun battery guides document (PDF hier).

In elk geval is het beter contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, want het kan zijn dat ze helemaal geen steps toelaten, en hun beslissing zal de uiteindelijke zijn, ondanks de aanbevelingen van de TSA en de IATA.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van Delta Airlines. Hier is wat ze op hun website over de zaak zeggen.

Om de veiligheid van onze klanten en medewerkers te garanderen, zal Delta het vervoer van evenwichtszweefvliegtuigen, hoverboards, gemotoriseerde skateboards, gemotoriseerde rijdende koffers en zelfbalancerende borden van welke soort dan ook die lithium of lithium-ion batterijen gebruiken aan boord van haar vliegtuigen niet toelaten. Deze voorwerpen zijn zowel als hand- als als ruimbagage verboden. Delta onderzocht de productspecificaties van hoverboards en ontdekte dat fabrikanten niet consequent details geven over de grootte of het vermogen van hun lithium-ion batterijen. Deze toestellen bevatten vaak batterijvarianten die groter zijn dan de door de overheid voorgeschreven limiet van 160 Watt-uur die aan boord van vliegtuigen is toegestaan. Hoewel het zelden voorkomt, kunnen deze batterijen spontaan oververhitten en brandgevaar opleveren.

Delta Restricted Items Rules, sectie Battery Powered Self-Balancing Personal Transportation Device

De meeste maatschappijen verbieden eenvoudig allerlei soorten zelfbalancerende, zelfrijdende elektronische voertuigen.

Sommige staan ze wel toe. Maar dat is nog steeds geen goed nieuws.

De meeste accu’s op elektrische steps overschrijden tegenwoordig wel de limiet van 160 Watt-uur, vaak met een flink stuk.

Sommige batterijen zullen binnen de limiet blijven, maar dat zijn er maar heel weinig, meestal oudere modellen, of steps met zo weinig batterijvermogen dat ze niet eens de moeite waard zijn om mee rond te slepen.

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen laten elektrische rolstoelen en scootmobielen aan boord toe. Voor die toestellen is de limiet voor de batterij tot 300 Watt-uur. Sommige echter beperken het totale aantal van die apparaten dat ze in één vlucht mogen hebben, vaak twee. Plus, die zijn voorbehouden aan mensen met echte mobiliteitsbehoeften.

Batterijtoeslag voor elektrische steps in vliegtuigen

Als het om vliegtuigreizen met elektrische steps gaat, is de luchtvaartmaatschappij vaak de grootste beperkende factor, en de batterij van de scootmobiel de op een na grootste.

Luchtvaartmaatschappijen zijn erg streng, bijna paranoïde zelfs, als het erom gaat passagiers toe te staan toestellen met batterijen aan boord te nemen (en waarschijnlijk terecht).

Dit varieert naargelang het land of de luchtvaartmaatschappij, maar meestal kun je de step helemaal niet meenemen, of je kunt alleen een toestel meenemen dat een batterij heeft die kleiner is dan 160 Wh.

Dat sluit de meeste accu’s uit die tegenwoordig in populaire steps te vinden zijn.

Luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartorganisaties zijn huiverig om grote accu’s toe te laten omdat ze een ernstig brandgevaar vormen. Deze beperkingen zijn ingesteld om de meeste soorten consumentenelektronica toe te laten, zoals laptops, tablets, telefoons en camera’s. Jammer genoeg houden deze regels geen rekening met de meeste batterijen van elektrische steps.

Omdat elektrische steps over de hele wereld aan een opmars bezig zijn, zullen we deze regels misschien zien veranderen om ze beter tegemoet te komen.

Tot dan zal het aantal elektrische steps dat goedgekeurd wordt voor vliegreizen relatief klein blijven.

Voor het gemak zijn dit de meest voorkomende verenigingen van luchtvaartmaatschappijen, of ze elektrische steps überhaupt aan boord toelaten, en hun beperkingen als ze ze wel toelaten.

Mag je een elektrische step meenemen op een Delta vlucht?

Delta verbiedt alle rideables en batterij-aangedreven zelfbalancerende transportmiddelen aan boord. Dit omvat zeer waarschijnlijk ook elektrische steps. Er geldt echter een apart beleid voor medische hulpmiddelen zoals rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen, die tot bepaalde afmetingen van de batterijen wel zijn toegestaan.

Je vindt deze informatie op de Delta restricted items pagina.

screenshot van de sectie verboden voorwerpen van Delta Airlines, het gemarkeerde deel zegt dat Delta geen enkele vorm van rideables toelaat

Delta vervoert helemaal geen rideables

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Southwest?

Southwest staat geen elektrische rideables toe, noch in de ingecheckte bagage, noch in de handbagage.

Hoewel ze elektrische steps niet als verboden specificeren, vermelden ze wel veel andere rideables met kleinere accu’s dan steps, wat er sterk op wijst dat elektrische steps niet worden toegelaten.

Elektrische rolstoelen en steps voor medische doeleinden zijn wel toegestaan.

De informatie is te vinden op de Southwest speciale bagage pagina, onder de rubriek hoverboards.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van United Airlines?

United Airlines accepteert om veiligheidsredenen geen recreatieve elektrisch aangedreven steps, zelfrijdende of zelfbalancerende voertuigen.

Dit geldt niet voor medische elektrische voertuigen zoals rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen.

Deze informatie is te vinden op de United Airlines gevaarlijke bagage pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van American Airlines?

American Airlines laat geen op lithium-ion batterijen werkende persoonlijke transportmiddelen aan boord toe, noch als handbagage, noch als ingecheckte bagage. Dit geldt niet voor mobiliteitshulpmiddelen zoals elektrische rolstoelen, die wel aan boord zijn toegestaan.

De bron van deze informatie is de pagina met verboden voorwerpen van American Airlines.

Mag je een elektrische step meenemen op een Jet Blue vlucht?

Jet Blue vermeldt de meeste rideables als verboden voorwerpen.

Hoewel elektrische steps niet specifiek genoemd worden, zijn veel sterk gelijkende apparaten zoals balance gliders, hoverboards, elektrische skateboards, zelfbalancerende apparaten, en andere lithium-ion aangedreven apparaten verboden.

Dat wijst er sterk op dat elektrische steps misschien ook niet zijn toegestaan. Mobiliteitshulpmiddelen zijn waarschijnlijk wel toegestaan.

De bron voor deze informatie is de Jet Blue verboden voorwerpen.

screenshot van Jetblue verboden voorwerpen sectie, waar veel rideables gemarkeerd zijn als verboden

Jetblue vermeldt steps niet expliciet, maar ze verbieden wel evenwichtsglijders en andere sterk gelijkende toestellen, wat betekent dat ze waarschijnlijk ook elektrische steps niet toestaan

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Air Canada?

Air Canada accepteert geen kleine voertuigen met lithiumbatterijen, waaronder elektrische steps, noch in de ingecheckte bagage, noch in de handbagage. Dit geldt alleen voor vrijetijdsmiddelen, en niet voor mobiliteitshulpmiddelen en medische hulpmiddelen die op batterijen werken.

Deze informatie is te vinden op de Air Canada verboden voorwerpen pagina.

Europese luchtvaartmaatschappijen regels voor elektrische steps

Mag je een elektrische step meenemen op een Ryanair vlucht?

Ryanair staat op haar vluchten geen elektrische steps toe, ongeacht de grootte van de batterij. Dit geldt niet voor mobiliteitshulpmiddelen zoals elektrische rolstoelen.

Ik ontdekte dit na een gesprek met een van hun vertegenwoordigers.

Mag je een elektrische step meenemen op een Wizzair vlucht?

Wizzair vermeldt in hun rubriek veelgestelde vragen dat drones en hoverboards helemaal niet aan boord mogen, noch in de ingecheckte bagage, noch in de handbagage. Dit wijst er sterk op dat hetzelfde zou gelden voor elektrische steps. Medische hulpmiddelen zoals rolstoelen op batterijen zijn wel toegestaan.

Deze informatie is te vinden op de Wizzair FAQ pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een Easyjet vlucht?

Easyjet laat geen berijdbare hulpmiddelen aan boord toe, noch in de ingecheckte bagage, noch in de handbagage. Mobiliteitsapparaten zijn wel toegestaan in de ingecheckte bagage.

Deze informatie is te vinden op de EasyJet voorwaarden pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van British Airlines?

British Airlines laat geen elektrische steps aan boord toe.

Ze vermelden alle door batterijen aangedreven vrijetijdsapparaten, waaronder Segways en elektrische steps, als verboden voorwerpen.

De enige uitzondering op deze regel geldt voor rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen voor mensen met een beperkte mobiliteit, en daar vallen elektrische kick steps niet onder.

De informatie is te vinden op de pagina met bagagebeperkingen van British Airlines.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Lufthansa?

Lufthansa staat geen elektrische steps toe. Ze vermelden alle door batterijen aangedreven vervoermiddelen als verboden voorwerpen, ongeacht de stroomcapaciteit van de batterij. Een andere reeks geldt voor mobiliteitshulpmiddelen, die wel aan boord zijn toegestaan.

Deze informatie is te vinden op de Lufthansa pagina over gevaarlijke goederen.

Aziatische luchtvaartmaatschappijen regels voor elektrische steps

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Qatar Airways?

Qatar Airways staat toe dat je je elektrische steps meeneemt op het vliegtuig, zolang ze ofwel onder de 100 Wh zijn, ofwel onder de 160 Wh en je vooraf toestemming van hen krijgt.

Je vindt hierover meer informatie op de Qatar Airways restricted baggage pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Emirates?

Emirates laat geen enkel persoonlijk gemotoriseerd voertuig of berijdbaar toe. Ze zijn zowel in de ingecheckte als in de handbagage verboden. Mobiliteitshulpmiddelen zijn niet inbegrepen en mogen wel mee aan boord.

De bron voor deze informatie is het Emirates beleid voor gevaarlijke goederen.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van een Chinese luchtvaartmaatschappij?

Elektrische zelfbalancerende voertuigen zijn op geen enkele Chinese luchtvaartmaatschappij toegestaan.

Deze informatie is te vinden op de pagina over gevaarlijke goederen van de Air China Group.

Mag je een elektrische step meenemen op een Air Asia vlucht?

Air Asia verbiedt alle door batterijen aangedreven persoonlijke transportmiddelen, ook elektrische steps. Een uitzondering kan gemaakt worden voor elektrische rolstoelen.

De bron van deze informatie komt uit het persbericht van de Air Asia Group over lithium batterijen.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Air Japan?

Persoonlijke transportmiddelen op lithium-ion-batterijen zijn niet toegestaan, noch in de handbagage, noch in de ingecheckte bagage.

Deze informatie is te vinden op de Japan Airlines restricted items pagina.

Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen regels voor elektrische steps

Mag je een elektrische step meenemen op een LATAM vlucht?

Alle elektrische rideables zijn verboden op LATAM vluchten. Elektrische mobiliteitshulpmiddelen zijn de enige uitzondering.

Deze informatie is te vinden op de LATAM verboden voorwerpen pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Copa Airways?

Copa Airlines aanvaardt geen recreatieve mobiliteitsmiddelen die op lithium batterijen werken.

Je kunt deze informatie controleren op de Copa Airlines beperkte bagage pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een Gol Airlines vlucht?

GOL Airlines vervoert geen hoverboards, Segways, of andere soorten zelfbalancerende apparaten.

Dit omvat hoogstwaarschijnlijk ook elektrische steps.

Deze informatie is te vinden op de Gol bagage pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een Azul vlucht?

Elektrische steps zijn niet toegestaan op Azul vluchten. De beperking geldt voor alle vluchten.

Je kunt deze informatie controleren op de Azul Linhas ruimbagage.

Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen regels voor elektrische steps

Mag je een elektrische step meenemen op een Royal Air Maroc vlucht?

Apparaten met een Lithium-batterij zijn verboden op Royal Air Maroc vluchten. Elektrische steps worden niet gespecificeerd, maar er worden veel gelijksoortige en minder krachtige apparaten genoemd, wat erop wijst dat steps ook niet zullen worden toegelaten.

Meer informatie vind je op de Royal Air Maroc speciale bagage pagina.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Kenya Airways?

Kenya Airways zegt niets over elektrische steps op hun vluchten. Ze accepteren geen elektrische fietsen, en het is heel waarschijnlijk dat hetzelfde geldt voor elektrische steps.

Je kunt hierover meer te weten komen op de speciale bagage pagina van Kenya Airways.

Kenya Airways zegt alleen dat elektrische fietsen niet worden geaccepteerd.

Ze zeggen niets over steps, maar we mogen aannemen dat ook daarvoor hetzelfde geldt.

Mag je een elektrische step meenemen op een vlucht van Ethiopian Airlines?

Voertuigen op lithiumbatterijen die geen mobiliteitshulpmiddelen zijn, zijn zowel als ingecheckte bagage als handbagage verboden.

De bron van deze informatie is de pagina met verboden voorwerpen van Ethiopian Airlines.

Internationale regels betreffende elektrische steps in vliegtuigen

Zoals je ziet, verbieden de meeste luchtvaartmaatschappijen elektrische steps in de bagage gewoon helemaal.

Als je luchtvaartmaatschappij niet op een van deze lijsten voorkomt, of als je nog eens wilt controleren, kun je zoeken naar hun specifieke beperkingen.

Als je luchtvaartmaatschappij steps toelaat, en je step valt binnen de 100 – 160 Watt-uur beugel, dan moet je contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij en vóór de vlucht toestemming krijgen voor je elektrische step.

Je zult je step waarschijnlijk als apart bagagestuk moeten inchecken, en hem op een bepaalde manier inpakken, die we hieronder zullen uitleggen.

Je moet ook in de gaten houden of de afmetingen van je opgevouwen step passen in de toegestane afmetingen voor extra bagagestukken, en hoeveel weegt hij, zodat je de extra kosten kunt berekenen.

Je onderzoek is klaar als je al de volgende dingen weet:

 • of je luchtvaartmaatschappij überhaupt toestaat dat elektrische kick steps worden meegenomen
 • of de energieopslag van je step binnen de limiet van je luchtvaartmaatschappij valt (meestal 160 Watt-uur)
 • of de afmetingen van je step in opgevouwen toestand binnen de toegestane afmetingen voor ingecheckte bagage vallen
 • als je de definitieve toestemming van je luchtvaartmaatschappij hebt om je step mee te nemen (als je batterij-energieopslag tussen de 100 Watt-uur en 160 Watt-uur is)

Zoals je ziet is het onderzoek helemaal niet eenvoudig, en je kunt nog steeds op het verkeerde antwoord uitkomen. Daarom raad ik aan rechtstreeks met je luchtvaartmaatschappij te spreken, zij zouden je een beter antwoord moeten geven.

Door de luchtvaartmaatschappij goedgekeurde steps

Voor het gemak is hier een lijst van de energieopslagwaarden van de batterijen voor de populairste steps van vandaag, gerangschikt van de kleinste energieopslag naar de grootste.

Zoals je ziet zouden de meeste niet aan de limiet voldoen, zelfs niet als meer luchtvaartmaatschappijen ze aan boord zouden toelaten.

Als je wilt weten welke modellen precies zijn toegestaan, door welke luchtvaartmaatschappijen, en welke van die modellen de beste zijn, kijk dan in de gids over door luchtvaartmaatschappijen goedgekeurde elektrische steps.

Ik heb niet veel steps van boven de €1000 opgesomd, omdat ze bijna allemaal zonder uitzondering de limiet ruim zullen overschrijden.

Kun je de Xiaomi M365 Pro meenemen in het vliegtuig?

De Xiaomi M365 Pro heeft een 474 Wh batterij, en geen enkele luchtvaartmaatschappij staat toe dat je een batterij van die capaciteit in het vliegtuig meeneemt, noch in de ruim-, noch in de handbagage.

Kun je de Xiaomi M365 meenemen in een vliegtuig?

De 280 Wh batterij van de Xiaomi M365 is weliswaar kleiner dan die van de Pro, maar nog steeds te groot om in een vliegtuig mee te mogen nemen. Geen enkele luchtvaartmaatschappij zal je de Xiaomi M365 laten meenemen, noch in de ingecheckte baggage, noch in de handbagage.

Er is één mogelijke hack voor de Xiaomi M365 die soms bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan werken. Lees verder om voor de details.

Elektrische steps vs mobiliteitshulpmiddelen in het vliegtuig

Door batterijen aangedreven mobiliteitshulpmiddelen, zoals elektrische rolstoelen, zijn in vliegtuigen toegestaan.

Dit is een frequente bron van verwarring geweest in de elektrische stepgemeenschap.

Veel scootmobielers kijken alleen oppervlakkig naar de regels voor de toelating van batterijen, die alleen gelden voor mobiliteitshulpmiddelen, of kleinere apparaten zoals laptops.

Toch hebben die batterij regels velen doen geloven dat ze ook voor elektrische steps gelden. Hoewel de TSA en de IATA aanraden om batterijen tot 160 Wh toe te laten, staat in de regels van bijna elke luchtvaartmaatschappij duidelijk dat elektrische steps en rideables gewoon niet zijn toegestaan. Natuurlijk gaan de specifieke regels vóór de algemene, dus de TSA en IATA richtlijnen zijn meestal ongeldig.

Hoe weet je of je step op het vliegtuig mag?

Uit mijn ervaring is het het beste als je een mens kunt aanspreken en vragen of je je step mee mag nemen. Dit is verreweg de eenvoudigste manier om erachter te komen, en je zult snel zien waarom.

Ik raad echt aan je eigen onderzoek online te vermijden, tenzij het absoluut moet. Je kunt gemakkelijk op een verkeerd antwoord uitkomen, en grote hoeveelheden stress oplopen. Het is niet leuk als je op het vliegveld bent en je beseft dat je je step niet mee kunt nemen.

Als je met iemand van de luchtvaartmaatschappij praat, zorg dan dat je expliciet zegt dat je een elektrische kick step hebt die geen mobiliteitsvoertuig is. Het is een belangrijk onderscheid.

Als de maatschappij niet zo’n soort klantenservice heeft, of ze hebben alleen call centers die dure internationale telefoontjes vereisen die je niet wilt plegen, kun je het onderzoek zelf doen.

Wat is de maat van je elektrische step batterij?

Het is het beste als je begint met de opslag van de batterij van je step, want die zal bijna altijd een beperkende factor zijn.

Vaak staat deze informatie in de handleiding die bij je step geleverd werd. Als je je handleiding niet bij de hand hebt, Google dan gewoon het model van je step in combinatie met een van de volgende trefwoorden:

 • batterij specs
 • energieopslag van batterijen
 • specs
 • gebruikershandleiding (zoek naar de specs, en kijk dan in het hoofdstuk “batterij”)

Vaak vind je de energieopslag van de batterij duidelijk uitgedrukt in watturen (Wh).

De handleiding van de Xiaomi M365 Pro, waarin de energieopslag van de batterij duidelijk in Wh wordt uitgedrukt

Als alternatief kun je de spanning van de batterij vinden, uitgedrukt in volt (V) en de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Vermenigvuldig eenvoudig de capaciteit in Ampère-uren (Ah) met de spanning in volt.

1 V * 1 Ah = 1 Wh

Spanning maal capaciteit is gelijk aan energieopslag

Het resultaat is de energieopslag van de batterij in Watt-uren, en dat is de waarde die we zoeken. Je kunt voor het gemak ook de volgende batterij calculators gebruiken:

In de handleiding van Glion Dolly staan de batterijspanning en -capaciteit aangegeven, zo bereken je de energieopslag met die waarden

Als deze waarde groter is dan 160 Watt-uur, kun je je step waarschijnlijk niet meenemen.

De kans is groot dat, als je in de afgelopen 3 jaar een elektrische step voor een volwassene hebt gekocht, de batterij daarvan de gangbare grens van 160 Wh overschrijdt.

Zoek uit of de luchtvaartmaatschappij elektrische steps aan boord toelaat

Nadat je de batterij-energieopslag van je step hebt gekregen, moet je kijken wat je luchtvaartmaatschappij erover te zeggen heeft.

Googelen op de naam van je luchtvaartmaatschappij plus de zinsnede “verboden voorwerpen” of “beperkte voorwerpen” is je beste gok.

Je kunt ook de naam van je luchtvaartmaatschappij proberen + “mag ik elektrische step meenemen” of een variant daarvan, maar je komt dan meestal uit bij de regels voor de elektrische rolstoelen of scootmobielen.

De elektrische kick steps vallen niet in die categorie, dus je zult alleen maar in de war raken. Verwacht zware weerstand als je hierover met de luchtvaartmaatschappijen probeert te argumenteren.

Als je de lijst met verboden voorwerpen gevonden hebt, gebruik je de zoekfunctie om in het document dat je vindt naar enkele van de volgende zinnen te zoeken:

 • scooter
 • slim
 • zelfbalancerende
 • balancerend
 • zelfrijdend
 • aangedreven
 • elektrisch
 • elektronisch
 • lithium
 • transportmiddel
 • hoverboard
 • segway
 • fiets
 • Fiets

Kijk of je iets vindt dat betrekking heeft op elektrische steps. Nogmaals, pas op dat je niet verward raakt met elektrische rolstoelen of scootmobielen, die regels gelden niet voor elektrische kick steps.

Er zijn maatschappijen die elektrische kick steps gewoon niet toelaten, punt uit. Kies een luchtvaartmaatschappij die elektrische steps toelaat als je een kans wilt maken om de volgende keer je step mee te nemen.

Elektrische steps zijn dan wel niet ronduit verboden, maar de strijd is nog lang niet gewonnen. Je zult op zoek moeten gaan naar de maximaal toegestane batterij-energie-opslag van elektrische apparaten.

Wat moet je doen als de luchtvaartmaatschappij geen elektrische steps in het vliegtuig toelaat?

Er zijn twee mogelijke hacks die je kunt proberen, zelfs als je luchtvaartmaatschappij geen elektrische steps aan boord toelaat. Dat zijn proberen de elektrische step voor te stellen als een mobiliteitsvoertuig, en de batterij eruit halen en splitsen als de capaciteit daarvoor goed is.

Voor alle duidelijkheid: ik raad niet aan om een van deze dingen te doen. Mijn persoonlijke mening is dat een elektrische step meenemen in een vliegtuig nog steeds te moeilijk is en de moeite niet waard. Maar als je vastbesloten bent, of gewoon geen andere informatie hebt, kun je een van deze twee hacks proberen.

Presenteer je elektrische step als een persoonlijk mobiliteitsmiddel

Voor we verder gaan, wil ik duidelijk stellen dat ik deze optie echt niet aanbeveel.

De hack houdt in dat je de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij probeert over te halen om je step mee te laten nemen onder het voorwendsel dat het een mobiliteitshulpmiddel is, wat het duidelijk niet is.

Niet alleen zul je waarschijnlijk ruzie moeten maken met de medewerkers (en het argument waarschijnlijk niet winnen), maar luchtvaartmaatschappijen hebben vaak beperkte capaciteit voor mobiliteitsvoertuigen op hun vluchten. Je scootmobiel kan dus letterlijk de plaats innemen van iemand die echt een mobiliteitshulpmiddel moet meenemen, zoals een elektrische rolstoel.

Ik heb echter gelezen dat sommige mensen dit geprobeerd hebben, en sommigen hebben het zelfs laten werken. Het is tegen de regels van de meeste luchtvaartmaatschappijen, maar het kan werken, dus het is mijn taak je op de hoogte te brengen van dit als een mogelijke methode.

Splits je batterij in tweeën als hij minder dan 300 Wh is

Dit is als een subgeval van het punt hierboven, want je zult eerst over die barrière heen moeten en het personeel van de luchtvaartmaatschappij in de eerste plaats je step aan boord laten nemen.

Dan krijg je te maken met de uitdaging van de afmetingen van de batterijen. Zoals gezegd kun je alleen batterijen meenemen met een capaciteit tot 160 Wh.

Sommige luchtvaartmaatschappijen staan echter tot twee batterijen toe, zolang ze in totaal niet groter zijn dan 300 Wh. Dit betekent, dat als de batterij van je step meer dan 160 Wh is (wat hij waarschijnlijk zal zijn), maar minder dan 300 Wh, je hem in tweeën kunt splitsen en meenemen.

Hoe splits je een batterij om mee te nemen in een vliegtuig?

Je moet hem uit de step halen (waardoor je garantie al ongeldig kan worden), hem in twee delen splitsen, elk in een plastic ziplock zakje doen, en plak plakband over alle blootliggende contactpunten.

Bedenk dat het splitsen van de batterij niet eenvoudig is, en dat het wel enige ervaring met elektronica vereist. Bovendien is het mogelijk dat je de step nog steeds helemaal niet mee mag nemen.

Al met al kan dit voor de meeste mensen te veel pijn zijn, maar het kan wel werken voor het vervoer van een Xiaomi M365, die een 280 Wh batterij heeft.

Hoe neem je een elektrische step mee in een vliegtuig?

Ook hier is je beste gok praten met je luchtvaartmaatschappij.

Je kunt dit zelf nagaan, maar dan kun je uiteindelijk de verkeerde informatie krijgen. Deze dingen zijn vaak verwarrend.

Je kunt het volgende verwachten:

 • het kan zijn dat je je step als apart bagagestuk moet inchecken
 • je zult hem misschien moeten inchecken als sportuitrusting of een ongewoon of omvangrijk voorwerp
 • je zult waarschijnlijk de accu moeten verwijderen, in een beschermend zakje verzegelen, en in je handbagage meenemen
 • je zult de step waarschijnlijk op een specifieke manier moeten inpakken, waarschijnlijk een ziplock zakje met de contactpunten met tape afgedicht
 • je zult waarschijnlijk extra moeten betalen, vooral als hij aan de zware kant is

Zoals je waarschijnlijk weet, maken de afmetingen van de step, zelfs opgevouwen, hem tot een nauwelijks draagbaar voorwerp. Het zou me verbazen als ze je hem als handbagage laten meenemen.

Wees je ervan bewust dat de step gemakkelijk beschadigd kan worden als je hem in de ingecheckte bagage stopt.

Hoe vervoer je een elektrische step?

Dit is een snelle checklist over hoe je je step veilig inpakt:

 • zet je step uit
 • sluit de oplaadpoort
 • klap de kickstand in
 • vouw de step in en vergrendel hem
 • vouw alle andere onderdelen die ingeklapt kunnen worden op
 • verwijder accessoires zoals telefoonhouders en dergelijke
 • doe er tape of noppenfolie omheen
 • doe extra lagen rond kwetsbare delen zoals gaspedaal of scherm
 • doe hem in een waterdichte tas
 • zorg dat er niets uitsteekt

Begin met ervoor te zorgen dat je step uitgeschakeld is. Dit verkleint het risico dat de accu in brand vliegt enorm.

Als je step een dopje op de oplaadpoort heeft, sluit het dan ook stevig.

De kans is groot dat je de batterij moet verwijderen en in je handbagage meenemen.

Natuurlijk moet je je step opvouwen, en hem vergrendelen is ook een goed idee.

Als er andere onderdelen zijn die zo opgevouwen kunnen worden dat het totale volume van de step kleiner wordt, doe dat dan ook, zoals het inklappen van de kickstand.

Het kan slim zijn om wat overbodige onderdelen, accessoires, of aanpassingen te verwijderen om het volume en de massa verder te verkleinen. De telefoonhouder op het stuur is daar een voorbeeld van.

Elektrische steps worden het best vervoerd in daarvoor ontworpen tassen. Ze omsluiten de hele step, zodat zijn klevende delen niet met andere dingen verstrikt raken. Meestal zijn deze tassen waterdicht, en ze beschermen de step ook tegen beschadiging, vuil en stof.

Er zijn veel dingen die mis kunnen gaan met ingecheckte bagage. Turbulentie of een onverantwoordelijke behandeling kunnen je step gemakkelijk beschadigen. Hoewel je hiervoor vaak door de luchtvaartmaatschappij vergoed kunt worden, is het beter om de kwestie helemaal te vermijden.

Ik stel voor de step van een laag beschermende verpakking te voorzien voor je hem in een tas stopt, of hem als breekbaar voorwerp inpakt.

Gebruik plakband of noppenfolie, of allebei. Doe extra lagen rond de gashendel en het LED scherm voor het geval dat, ze tijdens het vervoer gemakkelijk beschadigd worden.

Waarom zou je een elektrische step meenemen in een vliegtuig?

Reizen met je elektrische step wordt door luchtvaartmaatschappijen bijna onmogelijk gemaakt.

Maar naar mijn mening is het meenemen van de step in een vliegtuig in de eerste plaats niet erg praktisch. Waarom een bagage van 15+ kg meeslepen, er extra voor betalen, anders inpakken, en het risico lopen dat hij beschadigd raakt, als je bijna overal waar je heen gaat een step voor maar een paar dollar kunt huren?

Tenzij je gaat verhuizen of voor langere tijd blijft, is het veel beter om zonder je elektrische step te reizen.

Wat moet je doen als je je step niet mee kunt nemen in het vliegtuig?

Als je bestemming niet erg ver is, overweeg dan andere vervoermiddelen. Treinen zijn veel leuker dan vliegtuigen, en ze hebben geen beperkingen voor elektrische steps.

Als je je elektrische step moet verplaatsen en je kunt geen geschikte luchtvaartmaatschappij vinden, dan kun je hem het beste met een vrachtvliegtuig of per koeriersdienst verzenden. Verpak je step als een breekbaar voorwerp en zoals hierboven beschreven.

Bedenk ten slotte dat er in veel steden tegenwoordig al stepverhuurbedrijven zijn, zoals Lime en Bird, die de klus voor een paar dagen kunnen klaren.

Over de auteur: Sander