Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische steps zijn de nieuwste trend die opduikt in steden over de hele wereld. Het is een handige en milieuvriendelijke manier van vervoer en het is dan ook geen verrassing dat deze elektrische steps worden gebruikt voor woon-werkverkeer.

Ondanks hun populariteit in landen als België en Frankrijk, zijn de meeste e-steps illegaal om op NL wegen te rijden (wel in BE). Ze mogen echter wel op privéterrein worden gebruikt.

Hoewel er volop mogelijkheden zijn om hoogwaardige steps te kopen bij gerenommeerde NL/BE bedrijven, kiezen verschillende kopers toch voor geïmporteerde modellen, ondanks de bijbehorende risico’s.

Maar wat zijn de gevaren van het importeren van een elektrische step, en waarom zou je bij een gerenommeerde Nederlandse leverancier blijven?

Risico van het kopen van namaak e-step modellen

Wanneer een trend zo snel opduikt als e-steps, zullen er altijd mensen zijn die proberen te profiteren van de populariteit van een product zonder zich zorgen te maken over de kwaliteit.

In het geval van e-steps heeft dit geleid tot een toestroom van namaakmodellen uit het buitenland, met China als belangrijkste plaats van herkomst.

Deze producten zijn vaak overtuigende kopieën van modellen van gerenommeerde fabrikanten, wat betekent dat een nietsvermoedende koper meer zou kunnen betalen voor een ondermaatse step.

Aangezien namaakproducten kunstig kunnen worden gekopieerd wanneer ze worden geïmporteerd uit een buitenlandse online handelaar, kan het moeilijk zijn om te bepalen of u een echt product ontvangt of niet.

Het grootste gevaar van nagemaakte e-steps is de slechte bouwkwaliteit.

Een fabrikant van namaakproducten zal niet werken volgens dezelfde veiligheidsregels en -normen als een echte fabrikant, wat kan resulteren in een product dat inherent onveilig is.

Hoe herken je een leverancier van namaak elektrische steps

Er zijn een paar eenvoudige manieren om een bedrieglijke leverancier te herkennen als je een elektrische step wilt importeren:

  • Controleer de website op spel- of grammaticale fouten. Dit is een verklikker of het bedrijf legitiem is en professionaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Het is waar dat op elke site, ongeacht de reputatie, af en toe tikfouten kunnen voorkomen. Maar als het een terugkerend probleem is op alle pagina’s – stuur dan weg.
  • Controleer online recensies. Een gerenommeerde leverancier zal waarschijnlijk veel recensies van gelukkige klanten ontvangen, die de kwaliteit van zijn producten en diensten valideren. Kijk ook zeker op onafhankelijke beoordelingssites, om neprecensies te vermijden.
  • Wees op je hoede voor koopjes. Als je je bewust bent van de specifieke prijs voor een elektrische step als je die rechtstreeks bij de fabrikant koopt, is het verdacht als precies hetzelfde model elders aanzienlijk goedkoper is – koopjes zijn vaak niet alles wat ze lijken.

Geïmporteerde leveranciers van e-steps kunnen onbetrouwbaar zijn

Zelfs leveranciers die echte e-steps leveren kunnen onbetrouwbaar zijn als het op importeren aankomt.

Als er iets mis zou gaan met uw voertuig, bedenk dan hoe moeilijk (en niet te vergeten duur) het kan zijn om het terug te sturen naar de leverancier voor reparatie of vervanging.

Het terugzenden van het product kan weken duren. Hetzelfde tijdsbestek kan ook gelden bij het terugzenden.

Ook buitenlandse leveranciers zijn niet onderworpen aan de strikte verkoopregels die leveranciers in Nederland wel hebben.

Als u goederen koopt van een binnenlandse online leverancier, moet het product dat u ontvangt van bevredigende kwaliteit zijn en overeenkomen met de gegeven beschrijving.

Zelfs als de e-step die je importeert een echt product is, kan het zijn dat je toch niet tevreden bent met wat je ontvangen hebt. Als het ingevoerd is, word je niet beschermd door de rechten van kopers in BE/NL.

Als u besluit een elektrische step uit het buitenland te importeren, kan het zijn dat de klantenservice van de leverancier beperkt is.

Dit kan zich vertalen in een gebrek aan updates bij levering, geen ondersteuning voor mogelijke defecten en beperkte mogelijkheden voor terugbetalingen.

Invoerkosten zijn vaak duur

Een andere belangrijke overweging bij het importeren zijn de kosten. Verzendkosten alleen al kunnen hoog zijn, en de meest compacte e-steps zullen zwaar zijn en extra verpakking nodig hebben om ze tijdens het transport te beschermen.

Je moet ook rekening houden met de douanekosten die artikelen moeten betalen als ze uit het buitenland verzonden worden. Deze worden meestal niet geadverteerd op de website van een leverancier.

De kosten variëren van aankoop tot aankoop, maar sommige kopers hebben te maken gehad met kosten tot 30%.

Voordat u een beslissing neemt, is het een goed idee om de invoer- en douanerichtlijnen van de overheid te raadplegen om erachter te komen wat u kunt verwachten en om onaangename verrassingen te voorkomen.

Verhoogde levertijden voor steps

Afhankelijk van waar je je e-step invoert, kan de levertijd aanzienlijk zijn.

Terwijl het kopen van een voertuig van het Europese vasteland misschien niet zo’n grote vertraging oplevert, is het kopen van verafgelegen plaatsen zoals de VS of China een ander verhaal.

Levertijden voor geïmporteerde aankopen kunnen enkele weken, soms maanden duren, wat zowel een bron van ergernis als zorg is.

Door bij een in Nederland of Belgie gevestigde leverancier te kopen, kunt u dit ongemak verlichten en verwachten dat u uw gloednieuwe step binnen een paar dagen bij u heeft, klaar om te rijden!

Moet ik een elektrische step importeren?

Wij raden het af. Zelfs als u namaak elektrische steps op de markt vermijdt, kunt u eindigen met een onbetrouwbare en onbehulpzame verkoper of moet u weken wachten voordat uw nieuwe step wordt afgeleverd.

Wanneer u te maken heeft met een gerenommeerde, NL gevestigde verkoper zoals Step Gids, kunt u blijven vertrouwen op het serviceniveau dat u ontvangt en de kwaliteit van het product.

We zijn er trots op een nauwe relatie te hebben met koeriers, wat betekent dat uw step binnen een week arriveert.

Aarzel niet om contact op te nemen als je meer informatie wilt – onze klantenservice staat altijd klaar om je te helpen.

Over de auteur: Sander