Hoe monteer je een zitje op een elektrische step?

Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Eén ding waar het elektrische steps vaak aan ontbrak was comfort. Daar is gelukkig een oplossing voor! Een zadel.

Er worden tal van zitjes gemaakt die passen op de meest uiteenlopende elektrische step producten.

Er is ook een groeiend aantal fabrikanten van elektrische steps die modellen met zitje aanbieden.

Hierbij kunnen de meeste modellen zowel staand als zittend gebruikt worden.

Ook voor kinderen

Je vindt ook elektrische step modellen voor volwassenen en kinderen.

Veel fabrikanten schenken bijzondere aandacht aan de groeiende behoefte aan elektrische steps voor kinderen.

De actieradius van een elektrische step varieert van model tot model en de meeste halen een maximum van ongeveer 20-25 km voor ze opgeladen moeten worden.

Dit maakt ze ideaal om door de stad te rijden.

Duurdere modellen

Sommige duurdere modellen hebben grotere accu’s en snelladen, waardoor ze een iets groter bereik hebben van ongeveer 32 kilometer.

Wie wel eens 32 kilometer staand heeft gereden weet dat het snel oncomfortabel wordt, en hier is het gebruik van een zitje op je elektrische step zinvol. Het verandert een lange afstandsrit van een beenverbrander in een comfortabele rit rond de stad.

Hoe bevestig je een zitje op een elektrische step?

Sommige modellen elektrische steps worden verkocht met een afneembaar zitje.

Deze worden geleverd met montage-instructies.

Modellen van elektrische steps die niet met een zitje verkocht worden kunnen vaak achteraf een zitje en paal laten monteren. Deze zijn gemakkelijk te installeren

Aftermarket zitjes maken ofwel gebruik van schroefgaten die zich aan het achterste deel van de basisstandaard bevinden, of van beugels die op de basisstandaard geklemd worden.

Stap-voor-stap gids voor wat er bij komt kijken

Als je een zitje aan je elektrische step wilt bevestigen neen dan de volgende stappen:

  • Informeer eerst bij de fabrikant van je elektrische step of ze een accessoire voor zitje en staander beschikbaar hebben (deze zijn ontworpen om precies op jouw merk en model elektrische step te passen).
  • Als je zadel met schroeven bevestigd is, zoek dan de juiste schroeven op en plaats de zadelpen beugel.

Vastmaken zadelpen

  • Gebruik de schroeven om de zadelpen aan je elektrische step basisstandaard vast te maken.

Opmerking: gebruik altijd de bedoelde schroefdraadmaat en schroeflengte bij het bevestigen van een zadelpen op je elektrische step.

Als je schroeven gebruikt met de verkeerde schroefdraad kan dat ertoe leiden dat de zadelpen niet goed vastzit.

Schroeven die te lang zijn kunnen uitsteken en onderdelen onder de basisstandaard doorboren of breken (bv. batterij, bedrading).

  • Bevestig je een universele zadelpen, dan is een klem of klemmechanisme nodig dat voor elk model elektrische step kan worden aangedraaid. Draai de klem aan tot de zadelpen stevig aan je elektrische step bevestigd is.

Waar kun je zadels voor elektrische steps kopen?

Zadels voor elektrische steps zijn gemakkelijk online of via plaatselijke elektrische step of fiets winkels te koop.

Het is altijd de moeite waard contact op te nemen met de fabrikant van je elektrische step om te zien of ze een zadel accessoire hebben (veel hebben dat!), want die zijn het gemakkelijkst aan te brengen.

Wil je een universeel elektrische step zadel en zadelpen kit kopen, zoek dan online via winkeliers zoals Amazon.

Neem vóór de aankoop contact op met de leverancier en controleer of de zadelpen bij jouw model elektrische step past.

Zijn zadelbevestigingen duur?

De bevestigingen zijn relatief goedkoop en zijn een stuk gereedschap dat je waarschijnlijk maar één keer hoeft te kopen.

Zo verkoopt Amazon een zadel bevestigingsset voor de Xiaomi elektrische step vanaf €91.

Hoe comfortabel zijn stepzadels?

E-scooter zadels zijn meestal van dezelfde materialen gemaakt als de meeste moderne fietszadels en bieden evenveel comfort. Sommige zadelpennen hebben zelfs ingebouwde schokdempers voor een nog comfortabeler rit.

Veiligheid: zijn die dingen betrouwbaar?

De meeste nieuwe bestuurders op een elektrische step zijn meer vertrouwd met de zittende houding (dankzij ervaring met fietsen) en vinden het gemakkelijker om een elektrische step zittend te gebruiken.

Voor wie geen ervaring heeft met zittend of staand rijden, is er weinig verschil wat betreft veiligheidszorgen als je zou morsen.

Bij elektrische steps die bij aankoop met een zadel en zadelpen worden geleverd, zijn het zadel en de zadelpen bij de meeste modellen afneembaar, zodat de gebruiker gemakkelijk zijn voorkeurshouding kan kiezen en naar behoefte van rijhouding kan wisselen (bv. bij langere ritten).

Het grootste veiligheidsrisico voor elektrische steps met achteraf gemonteerde zadels is een slechte of onjuiste montage die los of wiebelig kan zijn.

Als een universeel elektrische step zadelpen goed vastzit, zal hij stijf zijn en zeer veilig te berijden.

Veiligheids risico’s

Telkens vóór het rijden controleren of het zitje goed vast zit, bemiddelt ook eventuele veiligheidsrisico’s van het vallen of afbreken van het zitje tijdens het gebruik.

Kopershandleiding: Waar moet je op letten als je een zadel hulpstuk voor je elektrische step koopt

Zadel Hulpstuk voor elektrische step – Kopersgids

De belangrijkste zorg bij de aanschaf is dat je zadel hulpstuk compatibel is met je model elektrische step. De meeste leveranciers bieden een compatibiliteitsgids, en zo niet, neem dan rechtstreeks contact met ze op.

Als je online koopt, zoek dan een model van goede kwaliteit met gunstige beoordelingen van zoveel mogelijk klanten. Ga na welke materialen voor de constructie gebruikt zijn en vermijd modellen met plastic sluitingen of beugels, want die zullen niet duurzaam zijn.

Hoe weet ik welke op mijn elektrische step zal passen?

Bepaalde aftermarket zadelpennen passen alleen op bepaalde modellen elektrische steps, dus informeer bij de fabrikant of leverancier voor je ze koopt.

Veel elektrische steps hebben echter universeel geplaatste schroefgaten in de basisstandaard, waardoor een breder scala aan aftermarket zadelpennen kan worden gemonteerd.

Een snelle zoekactie op google naar je elektrische step model (b.v. ‘Xiaomi step’) en je zitje moet een aantal compatibele zitjes ter vergelijking opleveren.

Bekijk ook zorgvuldig de specificaties en compatibiliteit gidsen, en neem contact op met de fabrikant van het zitje als je twijfelt of de zadelpen en beugels geschikt zijn voor je elektrische step.

Let op schroeven

Probeer nooit zelf gaten in de basisstandaard van je elektrische step te schroeven. De meeste elektrische steps herbergen belangrijke apparatuur onder de basisstandaard, zoals batterijen, motoren, en elektrische bedrading. Schroeven die te lang zijn of slecht geplaatst kunnen deze onderdelen doorboren of beschadigen en dat kan gevaarlijk zijn.

Of je nu een universeel zitje neemt of een fabrikant specifieke versie, ze zijn allemaal betrekkelijk eenvoudig te monteren.

Het komt op de individuele rijder aan als het gaat om de nieuwste discussie over staan of zitten. Tenminste, nu is er de mogelijkheid.

Over de auteur: Sander