Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Als je een nieuwe step koopt, of zelfs een gebruikte step die nog onder de garantie valt, is het van cruciaal belang dat je de basis begrijpt van hoe garanties werken, en dat je je ook bewust bent van alle veelvoorkomende valkuilen, valkuilen en valkuilen.

Natuurlijk variëren de details per stepmodel en merk, winkeliers en waar je koopt, maar er zijn veel veelvoorkomende patronen die gemakkelijk op te merken en handig zijn om te weten.

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar dit onderwerp, zowel bij het kopen als bij het beoordelen van elektrische steps, en deze gids presenteert alles wat ik heb geleerd op een eenvoudige manier.

Elektrische stepgarantie snelle referentie

Garanties voor elektrische steps hebben vaak verschillende termijnen afhankelijk van het steponderdeel.

Meestal hebben kritische elektronische onderdelen zoals de motor of besturing minimaal 6 maanden, en vaak 1 of zelfs 2 jaar.

De batterij en de lader hebben meestal tussen 6 en 12 maanden.

Slijtage-onderdelen hebben kleinere perioden, vaak tussen 14 en 30 dagen.

Alle grote merken en verkopers van elektrische steps geven garantie op hun steps.

Dit omvat populaire merken zoals Xiaomi, Segway Ninebot, Kugoo, GoTrax, Swagtron, Razor en Glion Dolly, evenals topmerken zoals EMove, Dualtron, Apollo, Kaabo, Zero, Turbowheel, Speedway, Inokim, Mercane, enz.

De garantie wordt vaak geleverd door de winkelier en niet door het merk van de fabrikant. Als je bijvoorbeeld een Kaabo-step via Voromotors hebt gekocht, wordt de garantie gegeven door Voromotors en niet door Kaabo.

Maar als je een step kocht via een grote online winkel zoals bol.com, mediamarkt, of Amazon, bijvoorbeeld, dan wordt de garantie meestal door de fabrikant verleend.

De meeste steps hebben een retourperiode, en je kunt je step terugbrengen als hij bij aflevering beschadigd is (of als je gewoon niet tevreden bent met je aankoop).

De terugzendtermijnen zullen bij de meeste merken meestal tussen 7 en 30 dagen liggen, hoewel sommige slechts 3 dagen kunnen hebben.

In de meeste gevallen kunt je een vervangende step krijgen als je step bij levering beschadigd was of als er een fout is opgetreden bij je bestelling (zoals de verkeerde kleur, andere kenmerken dan wat je besteld heeft, enz.).

Als het beschadigde onderdeel apart geleverd kan worden, krijg je de vervanging gratis.

Als je je step op een zinvolle manier wijzigt, vervalt waarschijnlijk de garantie. Dit omvat het verstoren van de integriteit van de step, het aanpassen van de binnenkant, het installeren van aangepaste firmware, en in sommige gevallen zelfs het openen van het dek.

Het is waarschijnlijk een van de meest algemene nadelen van elektrische steps, want veel modellen kunnen gemakkelijk aangepaste firmware ondersteunen voor betere prestaties, maar het risico de garantie te verliezen maakt dat niet altijd tot een voor de hand liggende keuze.

Uiteraard zijn dit de algemene richtlijnen over stepgaranties.

Als je wat details wilt weten over de step die je wilt kopen, het land of de regio waar je hem koopt, of de verkoper waar je hem koopt, lees dan deze gids en kijk zeker naar het specifieke garantiebeleid voor je step naar keuze en de wederverkoper die het verkoopt.

Hoe claim je je garantie?

Je garantie claimen begint al voordat je de step koopt. Zorg ervoor dat je koopt bij een gerenommeerde winkelier (de meest transparante merken staan in de tabel hieronder).

Haal na aankoop je step zorgvuldig uit de doos en zet hem precies in elkaar zoals de handleiding voorschrijft.

Gooi de verpakking niet weg, deze heeft je misschien nodig voor het geval je de step wilt retourneren of vervangen.

Het is het beste als je niets uit de verpakking gooit totdat je heeft besloten de step niet terug te sturen en totdat de retourtermijn is verstreken.

Na afloop van de terugzendtermijn kun je de verpakking weggooien, want die heb je niet meer nodig voor de standaard garantie.

Het pakket moet een garantiekaart bevatten, die je niet mag weggooien.

Als het pakket niets bevat dat lijkt op een garantiekaart, neem dan contact op met je verkoper. Ook een andere waarschijnlijk voor de hand liggende stap, maar gooi de bon ook niet weg.

Doorgaans omvat het claimen van je garantie de volgende stappen:

 • je zoekt het aangewezen kanaal voor klantenondersteuning of garantieclaims dat het merk heeft opgegeven (e-mail, contactformulier, chat, telefoon, sociale media)
 • je brengt het merk op de hoogte van het defect
 • je zult het gebrek waarschijnlijk vrij gedetailleerd moeten beschrijven, en foto’s of video’s bijvoegen die het probleem laten zien
 • je wacht dan op begeleiding van het merk, en eventueel op vervangende onderdelen die nodig zijn om het probleem te verhelpen
 • optioneel moet je de step misschien terugsturen naar de wederverkoper of service waar hij gerepareerd of vervangen kan worden, en de verzendkosten hiervoor zijn soms gratis maar andere keren voor rekening van de klant, het laatste is vaak het geval bij terugzending van goed werkende steps

Wat te doen als het merk je garantieclaim niet accepteert?

Als stepblogger fungeer ik vaak als medium tussen het merk en de consument, en ik weet dat garantieclaims vaak een slagveld zijn van twee tegengestelde kanten, met de waarheid meestal ergens in het midden.

Hoewel merken in de eerste plaats worden gemotiveerd door winst, is het op de lange termijn altijd in hun eigen belang om elke klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, en de beste merken komen bijna altijd hun beloften na.

Er zijn echter ook minder coöperatieve merken die zullen proberen de verantwoordelijkheid voor hun deel van de deal te ontlopen.

Je moet dus weten hoe je op de juiste manier met dat soort situaties omgaat.

Als je step een fabricagefout heeft en onder garantie valt (maar je garantiegever probeert te vermijden het probleem op te lossen) dan raad ik je aan op een rustige maar vastberaden manier vol te houden.

Leg de omstandigheden zo nodig verschillende keren duidelijk uit te leggen, tot je krijgt waar je voor betaald hebt.

Ik zou zeggen dat ongeveer 99% van de tijd dat genoeg zal zijn.

Zorg ervoor dat je gelijk hebt en een geldige garantieclaim hebt, anders kom je waarschijnlijk nergens.

Sommige van de minder betrouwbare merken hebben een paar symbolische hindernissen in hun processen die de voorzichtigere consument zouden moeten afschrikken, maar als je je eraan houdt, krijg je uiteindelijk waar voor je geld.

U kunt verschillende eisen tegenkomen die overbodig lijken en die opzettelijk zijn ontworpen om je te frustreren en je te dwingen af te haken.

Houd er rekening mee dat dit vaak slechts plaatsvervangende tactieken zijn die je gemakkelijk kunt overwinnen door op een beleefde maar assertieve manier volhardend te zijn. Als dat niet werkt, raad ik je aan de sectie over consumentenbeschermingswetten hieronder te bekijken.

Wat dekt garantie op een elektrische step?

Normaal dekken garanties defecten aan de volgende onderdelen:

 • motor
 • batterij
 • controller
 • LCD scherm, dashboard, en bedieningsorganen
 • gashendel
 • remmen
 • vering (meestal)

De garantie dekt alleen fabricagefouten. Als de fout in het onderdeel wordt veroorzaakt door verkeerd gebruik, dekt de garantie dit waarschijnlijk niet.

Laten we naar twee eenvoudige voorbeelden kijken om dit te verduidelijken.

Laten we zeggen dat je je step drie maanden heeft en nog onder de garantie valt. Je hebt het tot nu toe vaak gebruikt, zonder problemen, en je hebt er redelijk goed voor gezorgd.

Je hebt nog nooit in de regen gereden en je hebt ervoor gezorgd dat je niet van stoepranden afrijdt of door grote kuilen rijdt.

Maar op een ochtend wil de step gewoon niet meer aan, wat je ook probeert. In dit scenario is je garantie geldig, en krijg je ofwel een nieuw onderdeel, of in sommige gevallen zelfs een nieuwe step.

Stel nu dat je je step al drie maanden hebt, dat hij nog onder garantie is, maar je hebt al geprobeerd:

 • de motor opnieuw op te winden
 • de batterij te overspannen, en
 • je hebt 4 verschillende firmware hacks geprobeerd, waarvan er 2 resulteerden in wat vreemde foutcodes op het scherm en je de firmware moest resetten.

In dat geval vervalt duidelijk je garantie.

Natuurlijk zijn dit waarschijnlijk de twee meest extreme voorbeelden. De meeste scenario’s zullen er ergens tussenin vallen.

De garantieverleners zullen niet altijd op een duidelijke manier de precieze reden van de schade kunnen achterhalen.

Technisch gezien biedt dit ruimte voor wat consumentenmisbruik en er vervolgens over liegen.

Het zou je verbazen hoe vaak de borgstellers de exacte oorzaak van de schade kunnen achterhalen en besluiten dat de schade niet door de garantie wordt gedekt

Aan de andere kant van het spectrum kun je wat terugslag krijgen van de borgstellers, zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan en de step gewoon kapot is gegaan, vooral van enkele van de slecht aangeschreven merken.

Wat wordt niet gedekt door een garantie op elektrische steps?

In de meeste gevallen wordt het volgende niet door de garantie gedekt:

 • lekke banden
 • wielen
 • ontbrekende schroeven, moeren of bouten
 • fysieke schade aan het dek, stuur, of chassis
 • aan slijtage onderhevige onderdelen (spatborden, rubber of plastic bekleding)
 • beschadiging van het oppervlak of de verf
 • zitje, mandje, andere accessoires

Wanneer vervalt de garantie op een elektrische step?

De meeste merken elektrische steps geven duidelijk misbruik van hun steps aan, en als dat door hen als oorzaak van het defect kan worden vastgesteld, kan de garantie komen te vervallen.

Oneigenlijk gebruik wordt beschreven in de gebruikershandleiding, die specifiek kan zijn voor het model of de versie van de step. De meest voorkomende gevallen van misbruik zijn:

 • waterschade
 • wijzigingen
 • overbelasting
 • verkeerd rijden

Waterschade

Een van de meest voorkomende redenen waarom de elektronica van een elektrische step defect raakt, is waterschade. Vooral de accu is het meest kwetsbare onderdeel omdat de motor minder gevoelig is voor water.

Een andere grote bedreiging voor steps door waterschade is ook roest. Veel steps kunnen gemakkelijk roesten als ze na het rijden niet worden gedroogd, vooral die van mindere kwaliteit.

Waterschade valt nooit onder de garantie, ook niet op waterdichte steps of steps met een hoge IP-waarde.

Als stepaar zelf sta ik meestal aan de kant van de consument, maar voor dit specifieke probleem kies ik de kant van de fabrikanten en adviseer ik meestal het rijden in de regen zo veel mogelijk te vermijden (persoonlijk rijd ik met mijn Xiaomi M365 Pro wel door de regen als ik geen keus heb, maar niet anders).

Elektrische steps zijn tenslotte nog steeds elektronische apparaten, en we kunnen niet verwachten dat ze vlekkeloos werken in de regen, vooral als je bedenkt dat we er maar een paar honderd dollar voor betalen.

We verwachten toch niet dat onze iPhones of laptops werken als we ze in de regen laten staan?

Modificaties

Als je je step op een belangrijke manier wijzigt, zal je garantie waarschijnlijk komen te vervallen. Wijzigingen die de garantie ongeldig maken, zijn onder meer:

 • het opnieuw opwinden van de motor
 • het overvol maken/opwaarderen van de batterij
 • het monteren van andere wielen
 • sleutelen aan de tandwielen in steps met kettingaandrijving
 • het aanbrengen van accessoires die de step van nature niet ondersteunt, zoals het boren van gaten in het dek om een aangepast zitframe toe te voegen
 • in de meeste gevallen, het openen van het dek, het scherm, of andere inwendige delen van de step
 • in sommige gevallen de remmen veranderen op een manier die niet bedoeld is om ze af te stellen
 • in de meeste gevallen, het installeren van aangepaste firmware of hacks

Het belangrijkste om op te letten zijn de remmen. Bij sommige stepmodellen vervalt je garantie volledig als je met de remmen knoeit.

Gelukkig zijn er maar weinig van die modellen. Lees sowieso de handleiding van je step en kijk of je met de remmen kunt spelen zonder de garantie te laten vervallen.

Wijzigingen die je garantie waarschijnlijk niet doen vervallen, kunnen zijn:

 • decoratieve veranderingen, zoals het aanbrengen van stickers
 • het aanbrengen van extra accessoires op de step die de integriteit van de step niet belemmeren, zoals het aanbrengen van een telefoonbevestiging of het toevoegen van extra stepverlichting
 • in de meeste gevallen het aanbrengen van afdichtmiddel of Loctite op de schroeven
 • de remmen van je step afstellen op de manier waarop ze bedoeld zijn (voor steps waarvan de garantie dat toestaat)
 • de vering afstellen

Overbelasting

Gewichtslimieten voor elektrische steps bestaan niet voor niets.

Ze zijn geen vaste regel over het exacte gewicht dat de step kan dragen, maar ze zijn een nuttige richtlijn voor hoe de step bedoeld is om te werken en hoe deze het beste kan worden gebruikt.

Als een scootmobiel meer belasting blijft trekken dan waarvoor hij ontworpen is, zal hij uiteindelijk stuk gaan.

Dit is geen veelvoorkomende reden voor het vervallen van de garantie, vooral omdat fabrikanten geen duidelijke manier hebben om vast te stellen dat overbelasting de oorzaak van het defect was.

Het wordt nog steeds als oneigenlijk gebruik beschouwd en de gewichtslimiet moet worden gerespecteerd. Het rijden van twee personen is vaak de grootste oorzaak van dit soort gebreken.

Als het gewichtslimiet van de step die je wilt kopen je gewicht niet kan dragen, wil je misschien wat andere steps proberen die gemaakt zijn voor zware volwassenen.

Verkeerd rijden

De meeste gebruikershandleidingen geven duidelijk aan hoe je op de elektrische step moet rijden.

Zelfs als ze dat niet doen, zijn de regels vaak vrij eenvoudig en gezond verstand:

 • vertraag bij het rijden over oneffen terrein
 • geef geen gas als je bergaf rijdt
 • rij altijd met beide voeten op het dek
 • rij altijd met beide handen aan het stuur
 • draai voorzichtig
 • rijd altijd alleen
 • rij niet van stoepranden af of er tegenaan
 • doe geen stunts met je step

Het zal je misschien verbazen hoe vaak steprijders deze richtlijnen negeren en uiteindelijk hun step onherstelbaar beschadigen.

Ik wil hier geen domper zijn, maar als je vastbesloten bent om een tweedubbele achterwaartse salto te maken vanaf een helling met je step ga je gang, het is een vrije wereld.

Maar weet dat als je je step daarbij beschadigt, je waarschijnlijk je garantie vervalt.

Garanties voor batterij en lader

Over het algemeen hebben een batterij en oplader een kortere garantieperiode dan de rest van de onderdelen.

Een veelvoorkomend scenario is een step met een jaar garantie op de kritieke onderdelen en 6 maanden op de accu en oplader.

De reden hierachter is de afnemende levensduur van de batterij die gebruikelijk is in de hedendaagse elektronica. Hoewel er enkele maatregelen zijn die je kunt nemen om de levensduur van de batterij te verlengen, is batterijslijtage gebruikelijk bij steps.

Meestal is je batterij na 2 tot 3 jaar of na 300 tot 500 volledige oplaadcycli (wat het eerst komt) zo versleten dat je een nieuwe moet kopen.

Fabrikanten zijn zich daar terdege van bewust en geven meestal maar 6 maanden garantie op de accu. Sommige merken geven echter dezelfde garantie op de accu als op de rest van de step, wat altijd erg welkom is.

Retourtermijnen en retourbeleid

Bijna alle gerenommeerde merken en winkels hebben een soort retourbeleid voor hun steps. Bijna allemaal zijn ze 14 of 30 dagen, maar sommige merken bieden 7 dagen om het product te retourneren, en een paar slechts 3 dagen.

Als de step batterij leeg is bij aankomst of een ernstig defect heeft tijdens de retourperiode, moet er minimaal een van de volgende drie opties zijn, zo niet alle drie:

 • als het om een enkel onderdeel gaat dat defect is, kun je gratis een nieuw onderdeel krijgen (hoogstwaarschijnlijk)
 • je kunt een volledige vergoeding voor je step krijgen
 • je kunt een vervanging voor je step krijgen

Als je het verkeerde stepmodel bestelt, of een verkeerde functie heeft dan wat je heeft besteld (u heeft bijvoorbeeld de 48-volt-versie besteld en je heeft de 36-volt-versie ontvangen),

Als je de step retourneert of om vervanging vraagt, zijn in de meeste gevallen de extra verzendkosten voor je rekening, zeker als je de step retourneert omdat je hem niet mooi vindt en niet vanwege een defect.

Er zijn maar weinig merken die gratis retourneren aanbieden, en sommige kunnen zelfs herbevoorradingskosten in rekening brengen van ongeveer 10% van de prijs.

Garantiebeleid van de meest vertrouwde merken

Verschillende merken en retailers blinken gewoon uit in termen van transparantie en toewijding aan klanttevredenheid, en ze zullen vaak het duidelijkste en eerlijkste garantiebeleid hebben in de stepgroothandel.

De volgende tabel geeft een overzicht van de beste merken en de basisprincipes van hun algemene garantie- en retourbeleid.

Het is nog steeds raadzaam om het specifieke garantiebeleid te controleren voor het exacte model dat je wilt kopen, aangezien dit meestal het algemene beleid is voor elk van de merken en de details kunnen variëren.

Wetten inzake garantie en consumentenbescherming

Afhankelijk van het land waar je de step koopt, zullen er vaak bestuursorganen en wetten van kracht zijn die je als consument beschermen met betrekking tot je aankoop.

De kans is groot dat je van geen van die wetten iets hoeft te weten.

Maar voor het geval je voorbereid wilt zijn, of als je midden in een hevig gevecht zit met een koppige klantenservicemedewerker die je geldige garantieclaim niet accepteert, vindt je wellicht de wetten of instanties op het gebied van consumentenbescherming in je land nuttig.

Zorg ervoor dat je de garantie volledig begrijpt en het specifieke probleem dekt voordat je verder gaat met onderzoek en actie.

VS

In de VS kunnen verschillende bestuursorganen en organisaties je van dienst zijn als je problemen ondervindt bij het afdwingen van een geldige garantieclaim.

Je kunt een klacht indienen bij de Federal Trade Commission of contact opnemen met het Better Business Bureau.

VK

In het VK kunt je een klacht indienen bij het Citizens Advice Bureau of bij het Trading Standards Institute.

EU

In de Europese Unie verschillen de wetten die klanten beschermen en garanties afdwingen van land tot land.

Canada

In Canada worden de consumentenbelangen beschermd door de Consumer Protection Act, en er zijn aanvullende provinciale wetten, afhankelijk van de provincie.

Australië

In Australië beschermen de Fair Trading Laws en de Competition and Consumer Act van 2010 je belangen als consument.

Garantiekosten en verlengde garanties

Zoals we al hebben besproken, heeft de overgrote meerderheid van de goede stepmerken een soort gratis garantieperiode voor al hun steps.

Sommige budgetmodellen hebben echter een korte garantieperiode, vooral GoTrax en Razor steps (90 dagen garantie).

Daarom kiezen veel nieuwe stepbezitters voor een verlengde garantie als dat een optie is. Soms worden verlengde garanties geleverd door services van derden, zoals Extend.

Garanties op gebruikte en opgeknapte steps

Sommige retailers verkopen opgeknapte steps en hebben er vaak geweldige aanbiedingen voor. Omdat de steps zijn geretourneerd door hun vorige eigenaren en al tot op zekere hoogte zijn gebruikt, kan de garantiekwestie natuurlijk wat ingewikkelder zijn.

Over het algemeen worden refurbished steps opnieuw getest en ondergaan ze aanvullende kwaliteitscontroles voordat ze weer aan de consument worden verkocht.

De meest gerenommeerde merken zouden dezelfde garantievoorwaarden moeten bieden als op de nieuwe steps. Garantieverlenging kan soms iets meer kosten, vooral als de garantie afkomstig is van een externe garantiedealer.

Bij gebruikte elektrische steps moet je meestal de garantie ‘‘erven’’ met de step, aangezien garanties meestal niet aan één eigenaar gebonden zijn.

Het is altijd verstandig op jacht te gaan naar tweedehands elektrische steps die nog maar een paar maanden oud zijn.

Dit gebeurt vaak als de eigenaar na verloop van tijd van gedachten verandert, want dan heb je de meeste kans om een functionele en goed onderhouden step te vinden met een lange garantieperiode.

Over de auteur: Sander