Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische step op ee heuvel

Als je een elektrische step wilt kopen en je woont in een gebied met veel heuvels, dan heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd of elektrische steps ook heuvels op kunnen.

Na veel onderzoek ben ik met het definitieve antwoord gekomen.

Kunnen elektrische steps ook bergop?

Het eenvoudige antwoord is dat de meeste elektrische steps met gemak matige heuvels kunnen beklimmen, maar dat ze moeite zullen hebben met het beklimmen van steilere heuvels. Budget steps zullen het moeilijk hebben de meeste heuvels te beklimmen, terwijl premium en krachtigere steps zelfs de steilste moeiteloos beklimmen.

Elektrische step op ee heuvel

De meeste hedendaagse steps zullen moeite hebben met heuvels die wat steiler zijn, vooral als de berijder niet alles in het werk gesteld heeft om de klim zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De volgende elementen spelen een rol in hoe goed een step heuvels beklimt:

 • het motorvermogen en -koppel
 • de voorwerpen die hij draagt
 • vering

Als steile heuvels een belangrijk bestanddeel zijn van waar je woont en op je step rijdt, blijf dan lezen om alles te leren wat je moet weten over rijden op heuvels, en wat je kunt doen om de prestaties van je step te verhogen.

Hoe steil kan een elektrische step een heuvel beklimmen?

Gemiddeld kan een degelijke step hellingen van meer dan 20 graden / 36,40 procent zonder moeite beklimmen.

De uitblinkers zullen hellingen van meer dan 30 graden kunnen beklimmen.

 • Hellingen steiler dan 15 graden is over het algemeen moeilijk voor minder goede steps.

Anderzijds kunnen sommige van de krachtigste, duurdere off-road steps hellingen tot 45 graden of meer aan. Dit geldt voor elk type step, afhankelijk van het model en de vele andere factoren die we in dit bericht zullen doornemen.

Elektrische step op ee heuvel

Hoe rijd je met een elektrische step een helling op?

Voordat je de afdaling bereikt, maximaliseer je je versnelling zo veel mogelijk met behoud van veiligheid.

Zorg ervoor dat je step in de snelste snelheids- en vermogensstand staat en dat hij beide motoren gebruikt als hij er twee heeft.

 • Om de klim gemakkelijker te maken, leun je iets naar voren en buig je je knieën een beetje als je step de helling op gaat.

Verhoog de snelheid tot het maximum voor je de top van de heuvel nadert, maar pas op dat je niet te snel gaat als je er bent.

Elektrische step op ee heuvel

Wat zijn de beste elektrische steps om heuvels te beklimmen?

De Kaabo Wolf King, Zero 10X, en Dualtron X2 zijn enkele van de beste elektrische steps om heuvels te beklimmen.

 • Dit zijn veruit de duurste, hoogwaardige elektrische steps op de markt met motoren met duizende Watts vermogen.

Omdat motorvermogen zo’n belangrijk element is bij het bepalen van heuvelklimvermogen, is het niet meer dan logisch dat de snelste voertuigen ook de beste heuvelklimmers zijn.

Om meer te weten te komen over de beste heuvelklimmende elektrische steps, zie ons volledige artikel over top picks voor elektrische steps voor heuvels.

Elektrische step op ee heuvel

Hellingklimhoeken

Fabrikanten geven in hun handleidingen informatie over hellingshoeken. Dat moet ons een indruk geven van de mogelijkheden van de step bergop.

Die cijfers zijn behoorlijke benaderingen, maar ze geven niet het hele plaatje weer.

Er is gemeld dat de maximale hoeken die de step bereikt in de buurt van deze getallen liggen; dat zijn echter ideaal-wereld situaties.

 • Bij het oprijden van een heuvel zal de step meestal maar gedeeltelijk opgeladen zijn. De persoon die rijdt kan zwaarder zijn dan de tester die de step testte.

Er kan zelfs extra gewicht op de step liggen, zoals een rugzak of boodschappentassen. Dus hoewel informatie over hellingen nuttig is, moeten we ze met een korreltje zout nemen.

Hoewel de meeste fabrikanten van steps geen hellingshoeken rapporteren, doen verschillende dat niet. Redenen hiervoor kunnen zijn dat goedkopere of minder krachtige steps deze gegevens vaak niet registreren.

Dit impliceert een van twee dingen:

 • De fabrikanten waren niet zo zeker in het klimvermogen van de steps.
 • De hoek was zo laag, dat het betere marketing was om die informatie gewoon weg te laten

De conclusie is dat, als je kiest tussen een step met een lage hoek in de specificaties en een zonder een hoek vermeld, je beter af bent met de step met een gemelde hoek.

Vaker wel dan niet zal deze step minstens de genoemde hoek aankunnen, terwijl de andere steps hoogstwaarschijnlijk niet in staat zullen zijn heuvels te beklimmen.

Iets anders waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de klimcapaciteiten van de step is het motorvermogen en het maximum gewicht dat hij kan dragen.

Deze staan in direct verband met de klimhoek die de step zal bieden. Hoe meer gewicht hij kan dragen of hoe groter het vermogen,

Kun je het heuvelklimvermogen van een elektrische step verbeteren?

Er zijn zes belangrijke factoren die zullen bepalen hoe goed de step bergop zal gaan:

 • motorvermogen en -koppel
 • het opheffen van eventuele snelheidsbeperkingen die de step kan hebben
 • het krijgen van bredere of off-road banden
 • gewicht van de step
 • gewicht van de lading die de step draagt

Het optimaliseren of verbeteren van elk van deze zaken zal het voor de step gemakkelijker maken om bergop te gaan.

Ze zijn echter niet allemaal haalbaar om te doen.

Als je serieuze heuvelklimkrachten nodig hebt, kan het de moeite waard zijn te overwegen een step te kopen die zich daarin specialiseert, in plaats van te proberen een budget step om te bouwen tot een krachtig klimmodel.

Elektrische stepmotor en heuvelklimmen

In sommige opzichten is een poging om de motor te verbeteren te vergelijken met het upgraden van het moederbord of de CPU in een computer. Het is te doen, maar het is moeilijk, en er kan van alles misgaan.

Het is misschien de moeite niet waard. Het hart van de step is zijn motor; het is zijn kloppend hart. Het vervangen ervan levert niet altijd voorspelbare resultaten op. Maar als het om heuvelklimmen gaat, is de motor ook de belangrijkste factor.

De functie van een motor is de wielen te laten draaien en de step voort te stuwen. Hoe hoger de hoeken zijn die een step kan beheersen, hoe krachtiger hij wordt. Hoe groter het vermogen in watt, hoe beter de step klimt.

Elke fiets met minder dan 200 watt echt vermogen zal moeite hebben om een matig steile heuvel te beklimmen met een gemiddelde volwassene aan boord.

Als je veel bergop moet, neem dan een elektrische step met minstens 400 watt vermogen. In het algemeen presteren steps met twee motoren beter dan steps met één motor als het om klimvermogen gaat.

Pas op dat je niet naar piekvermogen kijkt, maar alleen naar werkelijk vermogen. Fabrikanten kunnen dit trucje gebruiken om hun steps krachtiger te laten lijken.

Als je een step hebt met een niet zo krachtige motor, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om zijn klimvermogen te verbeteren. Ze zullen hem niet naar de Everest sturen, maar ze kunnen wel helpen en een verschil maken.

De klimhoek in heuvels verbeteren door de batterij te verbeteren

Een krachtigere batterij kopen, er een of meer extra aan toevoegen, of beide, is veruit de beste manier om de prestaties van je step te verbeteren. Voor je overweegt de batterij van je step op te waarderen of er een extra bij te zetten, moet je nagaan of de spanning van de batterij juist is en of die van de motor in de buurt komt.

Je step zal sterker zijn als zijn batterij een hoger voltage heeft. Het is echter mogelijk dat het voltage van de motor dat van de batterij al benadert.

Als dat het geval is, is een nieuwe of extra batterij aanschaffen misschien niet haalbaar.

De motor zal gewoon niet meer spanning kunnen verdragen, en er kunnen defecten en kortsluitingen zijn die je step kapot maken.

Een nieuwe batterij toevoegen is meestal niet zo moeilijk, vooral bij steps die uitgerust zijn om een tweede batterij te ondersteunen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Ninebot ES2.

 • Of je de batterij nu zelf bouwt of iemand inhuurt om hem voor je te installeren, je zult hem bijna zeker moeten omlijsten.

Dit is iets ingewikkelder en valt buiten het bestek van dit bericht, maar je zult de batterij in serie moeten schakelen om zijn totale spanning te verhogen.

We zullen een gedetailleerde gids over dit onderwerp maken en die hier zo snel mogelijk plaatsen. Eén ding om te onthouden:

 • Naarmate je step over straten en wegen rijdt, ontlaadt de batterij en levert daardoor minder vermogen aan de motor.

Alle elektrische toestellen op batterijen presteren beter als hun batterijen vol zijn, zoals algemeen erkend wordt.

Laad je batterij daarom regelmatig op en probeer een volledig opgeladen batterij te hebben als je een grote heuvel beklimt.

Behalve invloed op de motor of de batterij, is er nog een andere belangrijke instelling die de hellingshoeken met enkele graden kan verbeteren.

Door de snelheidsbeperkingen op te heffen, zul je meer vermogen uit je motor vrijmaken.

Verschillende modellen zullen verschillende dingen vereisen, maar meestal zal het een kwestie zijn van wat aangepaste firmware te krijgen die de snelheidsbeperkingen verwijdert die ingebouwd zijn in de firmware die bij de step geleverd werd.

Bergbeklimmen verbeteren door luchtbanden te kopen

Hoewel niet zo’n grote factor als de andere, zullen standaard luchtbanden beter klimmen dan massieve banden.

Pneumatische banden zullen betere wrijving tegen de weg geven dan massieve banden, en ze zullen minder slippen.

Vering speelt een rol bij heuvelklimmen voor elektrische steps

De vering is een andere kleine factor die ook invloed heeft op de manier waarop je step heuvels beklimt.

 • Veringen verdelen de last die de step draagt beter, waardoor ze energiezuiniger worden.

Het effect op het beklimmen van heuvels is klein. Verbetering van dit aspect alleen om je step beter te laten klimmen zal een beperkt effect hebben.

Het heuvelklimvermogen van een elektrische step verbeteren door het gewicht te verminderen

Het is gewoon natuurkunde – hoe minder gewicht de step heeft om bergop te trekken, hoe beter hij de heuvel aankan.

Gewicht weghalen kan op twee manieren:

 • de step zelf lichter maken
 • de lading die de step moet dragen lichter maken

Het gewicht van de step verminderen is ook zo’n idee dat niet erg praktisch en ook niet gemakkelijk uit te voeren is.

Deskundige monteurs en stepenthousiasten over de hele wereld passen hun steps op deze manier aan, in de eerste plaats om ze voor te bereiden op wedstrijden.

Ben je er een, of ken je iemand met die kennis, dan kun je deze weg bewandelen.

Een veel eenvoudiger oplossing is echter om het gewicht dat de step voortdurend moet meeslepen te verminderen.

 • Het toevoegen van 15 kilo boodschappentassen zal die steile heuvels zeker moeilijker maken voor de step

Een mooi voorbeeld hiervan komt van een vriend van me.

In plaats van een rugzak vol met allerlei spullen van en naar kantoor te slepen, kocht hij gewoon een paar extra delen van die spullen en liet die op kantoor achter.

Zijn rugzak met zijn laptop, laptop-oplader, de step-oplader, een stel notitieboekjes, en wat andere spullen telde op tot zo’n 6 kg!

Toen hij ophield met al die bagage rond te rijden, kreeg hij kleine maar merkbare verbeteringen in de prestaties van de step, waaronder zijn klimvermogen in heuvels.

Als je wat draaggewicht kunt elimineren (zonder de veiligheid te verminderen!), doe dat dan. De kans is groot dat je step het bergop gemakkelijker zal hebben.

Kan een elektrische step stoppen tijdens het beklimmen van een heuvel?

Het is mogelijk dat minder krachtige of goedkopere steps zo veel moeite hebben met klimmen dat ze het helemaal opgeven en stoppen.

Dit kan zelfs gebeuren bij betere steps als hun batterij bijna leeg is.

Je kunt proberen de heuvel nog een keer te beklimmen als je wilt, maar probeer deze keer meer snelheid en vaart te krijgen.

Als ook dat mislukt, zul je moeten besluiten de step een heuvel op te duwen.