Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische step in de zomer

De zomer is het perfecte seizoen voor elektrische steps, en het is zeker het deel van het jaar waarin steps zowel het nuttigst, als het leukst zijn.

Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Dit zijn enkele van de nuttigste elektrische step zomertips die ik door eigen ervaring, maar ook door veel onderzoek en discussies met andere stepeigenaars, gevonden heb.

Elektrische step zomer tips

 • Koop een witte of een lichtgekleurde step met veel zomerse kenmerken
 • Draag een gepolariseerde bril
 • Rijd niet op slippers of ander licht schoeisel
 • Controleer de maximale gebruikstemperatuur van je step, en rijd misschien niet als hij te heet is
 • Drijf de prestaties van je step niet te veel op
 • Laat je step niet te lang in de zon staan
 • Vertrouw niet te veel op het scherm

Elektrische steps zomer tips

Overweeg een witte of een lichtgekleurde step te kopen met veel zomerse kenmerken

Uiteraard geldt deze tip al voordat je de step koopt, maar het is een van de belangrijkste tips om in een warm klimaat te rijden, en toch zie ik dat veel mensen hem vaak negeren.

Ik heb de laatste jaren nogal wat gereisd en ik heb enkele van de heetste stedelijke omgevingen en zomerbestemmingen in de wereld bezocht, waar de temperatuur vaak grote delen van het jaar ruim boven de 40°C lag.

En toch zie ik daar dezelfde typische stepkleuren als ik zowat overal zie.

 • Mensen houden gewoon van zwarte steps.

Hoewel ik dat volkomen begrijp (ik geef de voorkeur aan zwarte steps voor de standaard scenario’s), is het nog steeds geen verstandige beslissing, om er een te kopen op een hete plek.

Je weet waarschijnlijk dat donkere kleuren veel sneller opwarmen dan lichtere kleuren.

 • De extra hitte vermindert niet alleen de prestaties van alle elektronica (vooral van de batterij en de motor), maar verkort ook hun levensduur en verhoogt de kans op een defect.

Dus, als je ergens woont waar het het hele jaar door enkele maanden erg warm is, doe je jezelf een groot plezier door een witte of lichtgekleurde step te kiezen boven een zwarte of een donkerkleurige.

Ook enkele andere dingen om rekening mee te houden als je een step koopt waarop je van plan bent in de zomer of bij warm weer te rijden:

 • de step moet niet snel oververhit raken
 • de bedrijfstemperatuur van de step moet een hoge bovengrens hebben
 • er mogen geen problemen bekend zijn met het vaak oververhitten van de batterij of de step
 • de step moet een slim BMS (batterij management systeem) hebben dat voorkomt dat hij oververhit raakt tijdens het opladen, vooral bij warmere temperaturen
 • het scherm of de display moet helder zijn en veel contrast hebben, zodat het ook op zonnige dagen goed zichtbaar is

Elektrische steps voor werk

De beste helm is de helm die je nooit aarzelt te dragen.

Dit betekent dat in de zomer de ideale stephelm, die meestal veiliger is dan een fietshelm maar ook minder comfortabel, eigenlijk niet de perfecte helm kan zijn.

 • Als je de hele tijd bezweet raakt en de helm helemaal geen ventilatie heeft en je ritten er alleen maar ellendig door worden en je je aandacht voor de rit zelf verliest, dan is dat geen ideale helm voor die situatie.
 • Als je het bij je gewone stephelm kunt houden rij dan lekker door.
 • Als je merkt dat je typische, wat veiliger helm, je eigenlijk meer kwaad dan goed doet, ga dan eens kijken naar wat lichtere en meer zomerklare opties.

Draag een gepolariseerde bril of andere sterke bescherming tegen de zon

Natuurlijk wil je je ogen beschermen en waakzaam blijven in het verkeer op de extra felle dagen.

Je helm is misschien al voorzien van goede oogbescherming die het licht behoorlijk uit je ogen houdt.

Anders kun je overwegen een gepolariseerde bril aan te schaffen (de HULISLEM S1 Sport op Amazon zijn een uitstekende budget keuze).

Draag schoenen

Het vereiste van stevig schoenen tijdens de zomer zal een van de grootste nadelen voor steps in het algemeen zijn.

Ik ben me volkomen bewust van de verleiding om sommige van de veiligheidsvoorschriften voor steps tijdens de warmste dagen gewoon te negeren, en niet te rijden met laarzen of andere zwaardere schoenen die je voeten beschermen bij een val.

Vermijd die verleiding.

 • Draag op z’n minst wat zwaardere gympen.

En denk er zelfs niet aan om met teenslippers te rijden, want voetblessures komen op die manier echt vaak voor en is een van de meest voorkomende manieren waarop steps je gezondheid in gevaar kunnen brengen!

Een vriendin van me reed het grootste deel van de vorige zomer met teenslippers, en eindigde na haar eerste val met een verstuikte enkel en een heel nare wond.

Doe dat dus gewoon niet.

Zie mijn gids over de juiste stepkleding om meer te weten te komen over de beste tips voor hoe je je moet kleden als je op je step rijdt.

Controleer de maximale temperatuur van je step (en overweeg niet te rijden als het te warm is)

De meeste handleidingen van steps geven een optimaal bedrijfstemperatuurbereik voor de step aan.

 • Het is bijvoorbeeld aan te raden niet op de Xiaomi M365 te rijden als de temperatuur kouder is dan -10°C, of heter dan 40°C.

De meeste steps hebben vergelijkbare temperatuurbereiken.

Nu zijn dit meestal geen harde en snelle regels. Ik heb verschillende keren op mijn Xiaomi M365 Pro gereden in temperaturen die zowel warmer als kouder zijn dan aanbevolen, en ik heb geen problemen gemerkt.

Maar toch houd ik dit in gedachten, en ik heb besloten mijn step ook twee of drie keer gewoon thuis te laten.

Het is heel waarschijnlijk dat de garantie van je step geen schade dekt die verband houdt met verkeerd gebruik, waaronder waarschijnlijk ook het rijden in extreem ongunstige omstandigheden valt, dus ook dat is iets om in gedachten te houden.

Dus, kijk in je handleiding, ken de temperatuurgrens van je step, en als het buiten veel te warm is, overweeg dan die dag niet te rijden.

Drijf de prestaties van je step niet te veel op

Als het buiten superheet is en je besluit toch te rijden, probeer dan in elk geval je step niet tot het uiterste van zijn prestaties te drijven.

De motor, de accu, alle andere elektronica, en zelfs de remmen en de banden, zullen harder moeten werken als ze bij extreem hete temperaturen gebruikt worden, dus de kans op een defect is groter, en hun levensduur zal waarschijnlijk eerder afnemen.

Dit betekent niet te veel klimmen of het beklimmen van de steilste heuvels vermijden, niet de hele tijd op volle snelheid rijden, niet erg lang doorrijden, de batterij niet helemaal leeg laten lopen, en niet te hard op de remmen trappen (daarover hieronder meer in het gedeelte over remmen).

Elektrische steps zomer tips

Laad je step niet meteen op na het rijden

persoon die laat zien hoe je een Xiaomi M365 Pro elektrische step oplaadt

Dit hoort gewoon bij de beste praktijken voor het opladen van de batterij, maar ik heb mezelf erop betrapt dat ik het een aantal keren vergat, en ik denk dat veel van jullie misschien ook geneigd zijn dit te vergeten.

Maar ook al vermelden sommige handleidingen deze tip, ik heb gemerkt dat hij meestal ontbreekt in de meeste handleidingen, en dat veel eigenaars er gewoon niet van op de hoogte zijn.

 • In het algemeen presteren batterijen niet goed in hitte, en ze laden vooral niet goed op in de hitte.

Niet alleen worden ze langzamer opgeladen, maar ze kunnen ook schade oplopen als ze opgeladen worden terwijl ze nog heet zijn van de rit onder de brandende zon, en als je dat steeds opnieuw doet verkort dat beslist hun levensduur.

Geef dus, als je klaar bent met rijden, de batterij van je step de tijd om af te koelen voor je de oplader in het stopcontact steekt. Idealiter probeer je zo mogelijk minstens 30 minuten te wachten voor je hem oplaadt, maar zelfs 10 minuten zijn beter dan niets.

Laat je step niet te lang in de zon staan

Hoewel het over het algemeen het beste is als je je step nooit te lang buiten laat staan (en, btw, je moet hem altijd afsluiten met een goed stepslot als je dat doet), weet ik dat het soms gewoon de beste optie is die er is.

Als je dat doet op een erg warme of zonnige dag, weet dan dat je je step er geen plezier mee doet.

 • Een paar minuten in de zon zal hem niet doen smelten, maar een uur of twee kan de batterij of de andere elektronica al oververhitten of beschadigen, de lak aantasten, of zelfs de lijm tussen de rubber mat en het dek losmaken, bijvoorbeeld.

Probeer je step gewoon mee naar binnen te nemen, je voorkomt daarmee zowel hitteschade als het risico van diefstal.

Controleer de remmen en banden vaker

Je weet waarschijnlijk al dat alle rubberen onderdelen van de step na verloop van tijd slijten, maar je moet ook weten dat ze in de zomer of op de warmere dagen nog sneller slijten.

 • De hitte verhoogt de wrijving, dus zowel de banden als de remblokken zullen beginnen te verslechteren en misschien eerder aan vervanging toe zijn. Dit geldt zowel voor massieve als voor luchtbanden.

Gewoonlijk adviseren we een snelle en lichte schoonmaak– en onderhoudsroutine eenmaal per week, en een meer betrokken routine eenmaal per maand. Tijdens de warme zomerdagen raad ik aan die frequentie te verdubbelen.

Verlaag de bandenspanning met ongeveer 0.1-0.2 Bar

Dit is vooral zo als je bij warm weer langere tijd rijdt.

Rijden met zowel een te lage als een te hoge bandenspanning verhoogt de kans dat je step een lekke band krijgt, en je moet altijd streven naar de juiste bandenspanning, aanbevolen door de fabrikant van je step (meestal aangegeven in de gebruikershandleiding of op de band zelf).

 • Als het buiten echter erg warm is (32°C), is het verstandig je banden met ongeveer 0.1-0.2 bar te laten leeglopen, omdat ze door de hitte de neiging hebben hun druk met die hoeveelheid te laten oplopen.

Wees bereid te rijden zonder al te veel op het scherm te lezen

De meeste elektrische steps hebben schermen die helder genoeg zijn en ook op vrij zonnige dagen goed afleesbaar zijn.

Maar als de zon te fel is (denk aan 1 uur ’s middags midden juli), zal bijna geen enkel stepscherm goed leesbaar zijn.

In feite zal het merendeel helemaal niet leesbaar zijn, en je zult er een soort afdekking boven moeten maken om ze te kunnen lezen.

Tijdens het rijden moet je er niet op rekenen dat de informatie van je step gemakkelijk beschikbaar is.

Dus, als je zeker moet weten dat je niet boven de snelheidslimiet voor steps in je land rijdt, stel dan misschien je snelheidsmodus in op lager, en zorg er ook voor dat je van tevoren je batterijniveau en snelheidsmodus kent.