Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Als je overweegt een elektrische step of een hoverboard aan te schaffen, is het belangrijk dat je hun overeenkomsten kent, hun verschillen, en wanneer je elk moet overwegen.

  • Hoe serieus en betrouwbaar zijn hoverboards?
  • Hoe verhouden ze zich precies tot elektrische steps in termen van mogelijkheden, veiligheid, gebruiksgemak, en prijs?

We zullen al die vragen nu beantwoorden in deze gids over elektrische steps vs hoverboards.

Elektrische steps vs hoverboards

Voor vervoer en woon-werkverkeer zijn elektrische steps superieur aan hoverboards.

Elektrische steps zijn veiliger, gemakkelijker te gebruiken, sneller, hebben een groter bereik, klimmen beter, en zijn beter geschikt voor zwaardere volwassenen.

Ze bestaan al langer, en zijn een veel meer beproefde en geteste technologie.

Overweeg een hoverboard alleen boven een elektrische step als je een leuk nieuw berijdbaar vervoermiddel zoekt en niet al te bezorgd bent over praktisch nut.

Veiligheid

Hoverboards zijn aantoonbaar de minst veilige berijdbare op de markt.

Eén ding dat hoverboards een soort van veilig maakt is dat ze geen grote snelheden kunnen ontwikkelen. Daardoor is de kans op een zeer ernstige verwonding enigszins beperkt.

Elektrische steps kunnen daarentegen behoorlijk snel gaan. De snelste elektrische steps kunnen zo snel gaan dat de gevolgen ernstig kunnen zijn.

Maar de overgrote meerderheid van de mensen zal nooit ergens in de buurt van die snelheden rijden.

Meestal worden elektrische steps en hoverboards met vergelijkbare snelheden bereden. Elektrische steps worden meestal iets sneller bereden.

Wat hoverboards onveilig maakt is het ontbreken van handgrepen.

Leren rijden op een hoverboard is niet zo moeilijk, maar het is zeker een stuk moeilijker dan rijden op een scooter.

Tijdens de leerperiode, en zelfs daarna, komt vallen veel vaker voor met een hoverboard.

Elektrische steps vergen wel enig evenwicht van de berijder.

Maar het rijden op een elektrische step is heel gemakkelijk.

Versnellen en sturen gaat op een heel ongecompliceerde manier. Het proces van rijden is veel eenvoudiger. Dat maakt elektrische steps heel wat veiliger dan hoverboards.


Prijs

In de budgetcategorie zullen hoverboards en elektrische steps vergelijkbare prijzen hebben. Ze zullen variëren van €300 tot €600.

De prijzen zijn ongeveer gelijk.

In de duurdere categorie echter zijn elektrische steps veel duurder.

De duurste steps kunnen meer dan €5000 kosten, of in sommige gevallen zelfs €10000.

Er is nog niets in de hoverboard wereld dat ook maar in de verste verte in de buurt van die prijs komt.

We zouden kunnen zeggen dat elektrische steps daardoor duurder zijn. Maar de meeste mensen zullen winkelen in de budget of midden prijsklasse categorieën. Heel weinig mensen zullen meer dan €1000 uitgeven aan een berijdbare.

Om een beter beeld te krijgen, vergelijken we een hoverboard en een elektrische step die door dezelfde firma gemaakt zijn.

Bijvoorbeeld, een van de best verkochte hoverboards van dit moment, de Swagtron Swagboard Pro T1 kost € 249. De Swagtron Swagger, die hun meest iconische step is, kost € 299.

Hoewel het appels met peren vergelijken is, zien we dat de prijzen niet veel verschillen.

Daarom is het eerlijk om te zeggen dat elektrische steps en hoverboards ongeveer evenveel kosten, of misschien dat hoverboards gemiddeld iets goedkoper zijn.

Gebruiksgemak

Noch hoverboards, noch elektrische steps zijn moeilijk onder de knie te krijgen.

Dat gezegd hebbende, zijn hoverboards moeilijker in het gebruik dan elektrische scooters.

De elektrische step heeft alle onderdelen van een voertuig. Hij heeft een gasknop, een rem, en een stuur waarmee je kunt sturen en draaien.

Leren rijden op een elektrische step duurt minuten. In feite moet ik nog iemand ontmoeten die niet in minder dan vijf minuten op een elektrische step heeft leren rijden.

Het hoverboard is meer een futuristisch sci-fi contraptie dan een voertuig.

Versnellen, vertragen, en draaien doe je allemaal met je lichaam. Het vergt wel enige aanpassing en ruimtelijk inzicht om er comfortabel op te kunnen rijden.

Struikelen, je evenwicht verliezen, of vallen zijn waarschijnlijker.

Daarom zie je niet zo veel volwassen mensen op deze dingen rijden.

Draagbaarheid

persoon die een opgevouwen elektrische step draagt

Het is duidelijk dat het hoverboard dit punt wint.

Hoverboards wegen gemiddeld zo’n 12 kg. Slechts een handvol modellen weegt meer dan 15 kg.

Elektrische steps wegen gemiddeld zo’n 21 kg, dat is bijna twee keer zoveel als hoverboards. Er zijn veel elektrische scootermodellen die meer dan 30 kg wegen. Sommige steps bereiken gewichten van wel 70 kg!

Nog belangrijker voor de draagbaarheid is dat hoverboards maar één eenvoudig, klein voorwerp zijn, waar niet veel onderdelen uitsteken.

Elektrische steps zijn, als ze opgevouwen zijn, groter in volume dan hoverboards. Ze hebben ook een stuurpen en een handvat, waardoor ze onhandig zijn om mee te nemen.

Als je een beetje onhandig bent (zoals ik), verwacht dan dat sommige onderdelen van je step soms op de meest vreemde plaatsen vast komen te zitten.

Een keer zat ik met mijn step in de bus. Ik probeerde in te stappen en te gaan zitten. Ik probeerde mijn step onder de zitting te plaatsen. Terwijl ik dat deed, kwam een van de sturen letterlijk binnen in de zak van een oudere dame die op de volgende zitplaats zat (yup, het was heel raar).

Hoewel situaties als deze niet zo vaak zullen voorkomen, zullen ze met een hoverboard waarschijnlijk nooit gebeuren.

Betrouwbaarheid

Elektrische steps zijn er al een paar jaar langer dan hoverboards. Het publiek heeft ze geaccepteerd als een betrouwbaar vervoermiddel.

De concurrentie tussen elektrische scooter merken en fabrikanten is gigantisch.

De wedloop naar het bouwen van betrouwbare elektrische scooters, die hun eigenaars jarenlang zonder haperen van dienst zullen zijn, is dus in volle gang.

Dat heeft ertoe geleid dat elektrische steps van jaar tot jaar betrouwbaarder worden. Die trend zal zich waarschijnlijk voortzetten.

Hoverboards hebben de status die elektrische steps zo’n 5-7 jaar geleden hadden. Voor velen zijn ze leuk speelgoed voor nerdy tieners, maar verre van een betrouwbaar vervoermiddel.

Er zijn een paar heel serieuze fabrikanten die uitstekende hoverboards van hoge kwaliteit maken (vaak dezelfde die ook elektrische steps maken).

Toch is het hoverboard er nog niet helemaal. Het is nog geen apparaat dat je nooit midden op je reis zal laten stranden.

Ook is het hoverboard, ook al is het kleiner van formaat, een ingewikkelder stuk mechaniek.

Voor het grootste deel delen elektrische steps en hoverboards ruwweg veel van dezelfde elektronica en hoofdonderdelen.

Ze hebben allebei een batterij, en de batterij levert stroom aan een motor.

Zweefplanken hebben echter een extra laag van complexiteit – de sensoren die ze gebruiken voor versnelling, navigatie en draaien.

Elektrische steps hebben een gaspedaal, dat veel eenvoudiger is en een veel meer beproefd elektronisch systeem.

Dat maakt hoverboards veel foutgevoeliger.

Als het erom gaat een betrouwbaar vervoermiddel te zijn, kunnen verschillen als deze veel uitmaken. In tegenstelling tot hoverboards zijn elektrische steps heel betrouwbaar en er zijn veel betrouwbare modellen, dus dit punt gaat beslist naar hen.

Vermogen

Achterwiel met motor en vering op een elektrische scooter

Elektrische steps hebben in het laatste decennium een lange weg afgelegd en zijn in veel grote steden een van de belangrijkste vervoermiddelen geworden. Dat is vooral mogelijk geworden door het feit dat hun motoren krachtiger worden.

Zweefplanken met een motorvermogen van meer dan 500 Watt worden op de markt gebracht als off-road. Er zijn in principe geen hoverboards met motoren die krachtiger zijn dan 1000 Watt.

Anderzijds zijn er veel elektrische steps met dat soort vermogens. Zelfs doorsnee steps hebben tegenwoordig routinematig motoren die krachtiger zijn dan 500 Watt. De krachtigste elektrische steps hebben motoren met enkele duizenden Watts.

De reden waarom hoverboards zwakkere motoren hebben is eenvoudig. Hoverboards kunnen bij lange na niet zo snel als scooters. Dat is ook niet hun doel.

Lange afstanden

Als je met een berijdbare lange afstanden wilt overbruggen, is een elektrische step de duidelijke keuze. Zelfs de elektrische steps met de kleinste actieradius en de elektrische steps voor kinderen zullen een langere actieradius hebben dan de meeste hoverboards.

Het bereik van elektrische steps varieert sterk, van overal tussen de 10-150 km. Toch zullen de meeste elektrische steps voor volwassenen een bereik hebben dat groter is dan 25 km, en steps met een lange actieradius zullen veel meer bereik hebben dan dat.

De gemiddelde actieradius voor elektrische steps over alle modellen is tegenwoordig 38,35 km.

Voor hoverboards is de typische actieradius ergens tussen 15 en 25 km op een enkele lading.

Ook hoverboards worden steeds beter. Er zijn een paar modellen die grotere reikwijdten hebben dan dat. Toch zullen de meeste reikwijdtes ergens tussen die twee getallen vallen.

Er is nog steeds geen hoverboard dat meer dan 100 km bereik heeft. Anderzijds zijn er tientallen elektrische scootermodellen die deze reikwijdten kunnen halen.

Elektrische steps zijn dus een duidelijke winnaar als het op bereik aankomt.

Snelheid

De topsnelheid van zelfs de snelste hoverboards zal niet meer dan 25 kmh zijn. Ze zijn eenvoudigweg niet ontworpen voor snelle ritten.

Vrijwel alle elektrische steps zullen snelheden van meer dan 25 kmh kunnen bereiken.

Een groot aantal supersnelle elektrische steps zal veel sneller kunnen gaan, sommige zelfs sneller dan 100 kmh.

Zoals we al eerder zeiden, zullen dat soort snelheden voor de meeste mensen verboden terrein zijn.

Maar toch, veel van de tijd zal het kunnen gaan met 30-35 kmh nuttig zijn. Dit geldt vooral voor langere woon-werk trajecten met grote stukken rechte en overzichtelijke weg.

Klimmen

teken voor een steile klimhoek

Op dit punt ben je waarschijnlijk al aan het raden.

Elektrische steps zullen veel beter zijn in klimmen dan hoverboards. Het komt vooral aan op ruw motorvermogen, en tot op zekere hoogte op batterijlading en spanning, want de batterijen van steps worden met het jaar groter.

Elektrische steps hebben meestal gemiddeld krachtiger motoren. Daardoor kunnen ze grotere klimhoeken bereiken.

Gemiddeld kunnen elektrische steps klimhoeken van rond de 22 graden bereiken. Sommige steps die gespecialiseerd zijn in klimmen claimen zelfs waanzinnige aantallen van meer dan 60 graden aan klimhoeken!

Hoverboards die hellingen steiler dan 20 graden kunnen beklimmen zijn zeldzaam.

Hun massa mag dan kleiner zijn, maar hun motoren zijn een stuk minder krachtig.

Bovendien, heb je al geprobeerd een steilere heuvel te beklimmen op een hoverboard?

Het enige woord dat in je opkomt om de ervaring te beschrijven is “vreemd”. Je moet gewoon zo ver naar voren leunen dat je je niet veilig voelt.

Gezien dat alles kunnen we gerust zeggen dat elektrische steps geweldig zijn om te klimmen, en dat we niet hetzelfde kunnen zeggen van hoverboards.

Plezier

We kunnen zeggen dat dit grotendeels afhangt van de persoon die rijdt.

Veel mensen zullen er alleen plezier aan beleven als de rit niet te moeilijk is en niet voortdurend evenwicht bewaren en alert blijven vereist.

Maar hoewel zowel de elektrische step als het hoverboard heel nieuwe uitvindingen zijn, kwam het hoverboard wat later uit, of werd het in ieder geval later wijdverbreid.

De elektrische step heeft zich al gevestigd als een levensvatbaar vervoermiddel in grote steden. Iedereen en zijn oma heeft ze al uitgeprobeerd, door er een te lenen van een vriend of via een ride-sharing app.

Veel van die mensen zijn echte liefhebbers geworden en hebben zich tot eigenaar bekeerd.

De elektrische step is al een apparaat dat een groot deel van de bevolking bezit. Heel vaak gebruiken mensen ze voor niets anders dan vervoer en woon-werkverkeer.

De demografie van de gebruikers van elektrische steps is heel divers. Veel mensen van boven de 30 of ouder bezitten er een.

Het hoverboard, daarentegen, is voor het grootste deel een heel ander verhaal.

Het is lang niet zo wijdverbreid als de elektrische scooter. Door de vergelijkingen in dit artikel zal dat waarschijnlijk zelfs nooit zo worden.

Er blijft nog steeds een heel speelse, jeugdige vibe omheen hangen. De gevallen waarin iemand boven de 25 een hoverboard zal bezitten zullen zeer zeldzaam zijn.

Vanwege die aura van plezier en vrolijkheid moet dit punt aan de hoverboards worden toegekend. Ook al zijn steps voor sommige mensen misschien leuker vanwege de betere veiligheid en het gebruiksgemak, hoverboards zijn voor veel mensen gewoon te leuk.

Wanneer moet je een hoverboard in plaats van een elektrische step nemen?

Er zijn maar een handvol scenario’s waarin een hoverboard superieur zou zijn aan een elektrische scooter.

Dat zijn wanneer je voornaamste motivatie plezier, nieuwigheid, of nieuwsgierigheid is.

Zoals we zagen, zijn hoverboards in veel opzichten meestal een minderwaardig vervoermiddel.

Het enige voordeel dat ze kunnen hebben boven elektrische steps is dat ze recenter zijn, en dus voor sommige mensen leuker kunnen zijn.

Bedenk wel dat dit soort motieven deel kunnen uitmaken van het marketingplan van sommige merken. Hoewel er meestal niets mis mee is om een product te kopen dat je bevalt, ben je er een paar maanden na aankoop misschien niet meer zo enthousiast over, en zal het alleen maar stof verzamelen in je garage.

Als je nieuwsgierig bent, probeer er dan een van iemand te lenen om er een proefrit mee te maken.

Koop er alleen een als je zeker weet dat je je geld niet weggooit aan iets dat over een week niet meer leuk voor je is.

Wanneer neem je een elektrische step kopen in plaats van een hoverboard?

Meestal is er geen dilemma tussen het kiezen van een elektrische step of een hoverboard.

Tenzij je absoluut vastbesloten bent dat het hoverboard je over drie maanden nog steeds plezier zal doen, doe jezelf een plezier en koop een elektrische scooter.

Als je een vervoermiddel nodig hebt voor woon-werk verkeer of voor de laatste kilometers, is de keuze voor een elektrische step een no-brainer.

Miljoenen mensen over de hele wereld rijden al op elektrische steps van en naar het werk. Er is een reden waarom miljardenbedrijven elektrische steps verhuren in plaats van hoverboards.

In ongeveer 99% van de gevallen zul je voor een elektrische step willen gaan in plaats van een hoverboard.

Over de auteur: Sander