Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische step foto van alle onderdelen van een e-step

De vering van elektrische steps wordt vaak genegeerd terwijl deze vele voordelen heeft.

Daarom hebben we er een ultieme gids van gemaakt.

Lees gewoon verder of sla over naar het deel waarin je geïnteresseerd bent.

Elektrische step foto van alle onderdelen van een e-step

Wat is vering?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat autofabrikanten vering gebruiken in hun auto’s.

Het belangrijkste doel van vering is de impact van onregelmatigheden op de weg op het voertuig te dempen en te verminderen om de rit soepeler en comfortabeler te maken.

Dit gebeurt meestal via elastische delen die ontworpen zijn om je rit te dempen en glad te strijken – zoals veren.

Ophangsystemen zoals spiraalveren of bladveren absorberen energie van hobbelige wegen en ruw terrein om die veilig af te voeren.

Zonder zulke mechanismen zou het geveerde deel van je auto heftig reageren op de hobbels en blijven stuiteren tot alle energie verbruikt i. Dit zorgt voor een onaangename ervaring.

Elektrische step foto van alle onderdelen van een e-step

Waarom is vering belangrijk bij E-Scooters?

Vering is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden voor je een voertuig koopt – en elektrische steps vormen daarop geen uitzondering.

Als je ooit merkt dat je op een hobbelige weg of een steile helling rijdt, kun je maar beter op een e-scooter met vering zitten. Waarom? Omdat anders de kans groot is dat je je evenwicht verliest door de schokken van de ondergrond.

De vering van elektrische steps heeft, net als de vering van gewone auto’s, verschillende onderdelen die haar de dempende eigenschappen geven die ze heeft.

Al deze onderdelen zijn even cruciaal voor een comfortabele rit.

Hier zijn de belangrijkste onderdelen van een elektrische step vering:

Elektrische step foto van alle onderdelen van een e-step

Voorspanning

Verantwoordelijk voor het optrekken van de vering en het op de top van zijn slag houden ervan.

Veer/spoel

Spant en comprimeert om minder schokken te veroorzaken, of althans de intensiteit ervan te dempen. De spiraal of veer draagt ook je gewicht terwijl je over ruw terrein gaat.

Schokken

Houden de veer of spiraal in bedwang en sturen de beweging ervan zo dat je op de grond blijft.

Begrenzers

Verantwoordelijk voor het dempen van de effecten van de schokken.

Dit waren de vier belangrijkste onderdelen van een gewoon ophangingsmechanisme van een e-scooter.

Hoewel deze onderdelen op zichzelf geheel verschillende taken vervullen, dragen ze allemaal holistisch bij tot een soepele rit en zorgen ze ervoor dat je steeds veilig bent.

Bij elkaar maken deze factoren een e-scooter met vering tot een veel, veel betere optie dan eentje zonder.

Welke soorten vering voor e-scooters zijn er?

Verschillende fabrikanten ontwerpen hun geveerde steps met verschillende technieken.

Omdat stedelijke wegen meestal vlak zijn, hebben de meeste low-end elektrische steps zelfs geen vering. Deze e-scooters zijn levensvatbare opties voor mensen die alleen een step nodig hebben voor het gewone dagelijkse woon-werk verkeer.

Maar als je vaak te maken krijgt met ruw terrein, is een elektrische step met vering de weg (de beste weg) die je moet nemen. Maar de vraag is welke soorten vering voor e-scooters er zijn, en welke de beste is?

Wel, laten we dat eens uitzoeken!

1. Veervering

Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste onderdeel van dit veringssysteem voor e-scooters een veer.

Een e-scooter met zo’n vering zorgt ervoor dat je de hele rit comfortabel zit door de veer uit te rekken en samen te drukken als je over verkeersdrempels gaat.

Dus telkens als je een kuil raakt, beweegt de veer in zo’n geveerde step op en neer om evenwicht en stabiliteit te bewaren.

Fabrikanten en rijders geven de voorkeur aan deze optie, omdat ze zorgt voor een zo stabiel mogelijk zwaartepunt.

2. Hydraulische vering

Een hydraulisch veersysteem bestaat uit een actuator die vloeistof bevat.

Terwijl je door verkeersdrempels sjokt, zet de actuator de vloeistof uit – en duwt zo uiteindelijk de omringende componenten van zich af. Dit resulteert op zijn beurt in minder impact van de grond en zorgt ervoor dat je rit stabiel, veilig en comfortabel is.

Van hydraulische veringsystemen is bekend dat ze sneller reageren en sneller zijn dan andere veringsmechanismen.

3. Rubber vering

Dankzij zijn elastische en sterke aard wordt rubber ook gebruikt voor vering van elektrische steps.

Door de standaard materiaaleigenschappen van rubber, zoals soepelheid en elasticiteit, kan het veel meer energie opslaan en absorberen dan een verende vering zou kunnen.

Bovendien verlaagt rubber vering het rijgeluid door zijn isolerende eigenschappen. Al met al biedt rubber vering een grote stabiliteit in verende steps en vraagt het heel weinig onderhoud.

4. Monorim vering

De nieuwste en meest vernieuwende geveerde steps zijn uitgerust met monorim vering.

Monorim vering biedt een rijervaring als geen ander, dankzij zijn strakke vormgeving en doeltreffende dempingsmechanismen. Hoewel het niet bedoeld is voor hardcore offroading, doet monorim vering wonderen bij het verbeteren van het rijcomfort en de stabiliteit.

Bovendien heeft dit veersysteem een betere remondersteuning. De vouwconstructie kan losraken, slijten en scheuren als je door kuilen en moeilijk terrein gaat.

De schokdemper in de monorim vering voorkomt losraken en voorkomt dat het stuur heftig schudt. Bovendien heeft deze veringset twee instelbare veren die je kunt afstemmen op je gewenste gewichtscapaciteit.

Bekijk hier ons aanbod Monorim vering.

Welke elektrische steps hebben de beste vering?

Nu we de verschillende soorten vering van elektrische steps behandeld hebben, is het tijd om ons te verdiepen in welke e-scooters qua vering aan de top staan. Dit moet je helpen verschillende geveerde steps uit te zoeken voor je een aankoop doet.

Eén ding om in gedachten te houden is dat luchtbanden alleen, zonder enige vorm van vering, geen comfortabele rit kunnen garanderen, laat staan een veilige.

Je kunt dus maar beter goed opletten wat je in huis haalt voor je hem werkelijk koopt. Met dat uit de weg, laten we eens kijken welke e steps met vering de beste zijn!

1. Kaabo Wolf Warrior

Je kunt geen lijst maken van de beste e-scooters die er zijn zonder de Kaabo Wolf Warrior te noemen. Dit beest is ongeëvenaard in snelheid, kracht, en de algemene rijervaring. Het mooiste is dat hij zich ook staande houdt als het gaat om vering van de elektrische scooter.

Dankzij zijn 11 inch offroad banden, dubbele hydraulische schokbrekers voor en verende schokbrekers achter is de Kaabo Wolf Warrior een van de meest stabiele en betrouwbare e-scooters ooit gemaakt. Zijn topvering zorgt voor eersteklas comfort en naadloos rijden, zelfs op het zwaarste terrein.

2. Futura Zero 11X

De volgende in de rij is de Futura Zero 11X, nog zo’n krachtige e-scooter met vering van het hoogste niveau. Hij haalt een topsnelheid van 110 km/u (68 mph), wat betekent dat hij wel een hoogwaardige vering moet hebben om eventuele ongelukken door hobbelige wegen te voorkomen.

Het goede nieuws is dat dat ook zo is. De Zero 11X heeft veerhydraulische schokdempers die uitstekend werk doen om de impact van het wegdek te verminderen. Combineer dat met zijn 11 inch banden en je hebt een step met vering die snel, krachtig en veilig is – allemaal tegelijk!

3. Kaabo Mantis 10

De Kaabo Mantis 10 is relatief meer veelzijdig dan de vorige vermeldingen op deze lijst, want hij biedt een minimalistische ervaring en is tegelijk krachtig en snel. Dus of je nu een gewaagde avonturier bent die graag off-roading gaat of een gewone forens, de Mantis 10 garandeert in beide gevallen veilig en soepel rijden.

In dezelfde trant zit de Kaabo Mantis 10 vol met superieure dubbele veer-schokbrekers die gebruikelijk zijn bij de meeste hoogwaardige geveerde steps in de industrie. Dus, als je een goede e step met vering zoekt, is de Kaabo Mantis 10 een veilige en veelbelovende optie.

Ontdek hier meer over deze verbazingwekkende geveerde elektrische scooter!

4. Futura Hiley Tiger 10 Pro

Verderop hebben we de Hiley Tiger 10 Pro – een toegankelijk maar krachtig beest dat een gemene stoot uitdeelt qua mogelijkheden en functionaliteit.

Met zijn herculeuze vermogen zou je denken dat het nogal een lomp aanbod is, maar dat is het echt niet – dankzij zijn lichtgewicht aluminium constructie die het rijden naadloos en soepel maakt.

En niet te vergeten zijn uitstekende hydraulische schokdempers die alle hevige schokken van oneffen oppervlakken elimineren. Koppel dat aan zijn 10 inch opblaasbare rubber banden, en je hebt een krachtige maar soepele forens in handen!

5. Futura Rhino

De Futura Rhino is de SUV onder de elektrische steps. Gebouwd als een zware bruut met talloze indrukwekkende functies, is de Rhino de onbetwiste koning van de off road elektrische steps. Als je 100 km/u (62 mph) gaat op een e scooter, kun je maar beter een kwaliteitsvering hebben om je te ondersteunen.

Gelukkig heeft de Futura Rhino precies dat en nog veel meer. Met zijn dubbele hydraulische veerschokbrekers loop je nooit gevaar te crashen door oneffen terrein. Deze vering van de elektrische step garandeert altijd comfortabel en veilig rijden.

Onderhoud van de vering van elektrische steps

Nu we hebben doorgenomen welke e steps met vering de beste zijn, is de volgende stap te zien hoe je de vering van je e-scooter kunt onderhouden en in vorm houden.

Er zijn een paar dingen die je zo nu en dan MOET doen. We raden je ten zeerste aan dit te doen, want onderhoud van de vering kan de levensduur van je e-scooter sterk beïnvloeden.

De schroeven afstellen

De vering van elektrische steps gebruikt schroeven om verschillende onderdelen intact te houden, wat betekent dat ze elke maand of zo gecontroleerd moeten worden.

Als je het gevoel hebt dat je vering ongewoon veel lawaai maakt, te strak zit, of te los zit, is het controleren van de schroeven de eerste orde van zaken.

De beste manier om de schroeven af te stellen is ze op een gematigd niveau vast te zetten – niet te strak en niet te los.

Staan ze te strak, dan wordt je vering stijf en ondraaglijk, en staan ze te los, dan laat de vering zich niet eens voelen. Geen van beide scenario’s is iets wat je zou willen, dus het is het beste om te zorgen dat je de juiste configuratie hebt.

Smeren van de schokbreker

De schokbreker is vooral het onderdeel van de vering dat het meeste mechanische mishandeling te verduren krijgt.

Als je op zwaar terrein rijdt of over verkeersdrempels gaat, beweegt de schokbreker op en neer om de impact van de weg te dempen. Het is een bewegend onderdeel. Dit betekent dat het steeds gesmeerd moet worden.

Om je schokbreker te smeren, vouw je je e-scooter op om bij de schokbreker te kunnen.

Smeer vervolgens de schokbrekers in met een spray smeermiddel of vet. Als je ze ongecontroleerd en niet-gesmeerd laat, kan je vering beschadigd raken en aan mechanische slijtage lijden.

Conclusie

We hebben alles doorgenomen wat er te weten valt over de vering van elektrische steps – wat het is, wat het doet, de verschillende types, welke e-scooters de beste vering hebben, en hoe je die in de loop van de tijd kunt onderhouden. Nu weetje alles over veringen.

Over de auteur: Sander