Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

In deze gids willen we alles behandelen wat je nodig hebt om effectief en vooral veilig off-road te rijden. Dus laten we onze off-road e-Step-gids eerst met de juiste uitrusting beginnen.

Wat je nodig hebt om off-road te rijden

Voordat je zelfs maar een voet op uw off-road e-Step zet, raden wij je ten zeerste aan om voldoende veiligheidsuitrusting mee te nemen.

Een helm is een goed begin, maar het is nog steeds het absolute minimum; vooral als je off-road gaat op wisselend terrein.

De meeste rijders vergeten dat het na hun hoofd, knieën en ellebogen meestal hun beurt is voor hun date met zwaartekracht.

Dit kan ernstige schade toebrengen aan onbeschermde rijders, vooral bij hoge snelheden.

Een goede set elleboog- en kniebeschermers vangt niet alle schokken op, maar ze beschermen zeker tegen snijwonden en breuken.

Helm

Of het nu een motorfiets of een elektrische step is, een goed passende helm is het eerste en belangrijkste op onze lijst.

Op een step rijden zonder helm is een slechte inschattingsfout en een val bij om het even welke snelheid kan leiden tot ernstig letsel zoals een TBI (traumatisch hersenletsel).

Een eenvoudige MIPS-helm kan dit risico verminderen door een slip-plane-systeem te gebruiken dat in de helm beweegt om de natuurlijke anatomie en bescherming van uw hersenen na te bootsen.

Hoewel een gewone helm voldoende is voor gewone elektrische steps, kunt je overwegen te investeren in een offroad-/crossmotorhelm voor volledige gezichtsbescherming.

Elektrische offroad-steps kunnen snelheden tot 40 km/u halen, dus een offroad-helm biedt ook het extra voordeel dat uw ogen worden beschermd tegen de wind.

Polsbeschermers

Polsbeschermers worden vaak over het hoofd gezien, maar deze plek is een van de meest waarschijnlijke plaatsen voor verwondingen. De meeste mensen heffen instinctief hun armen om zichzelf op te vangen in een val. Bij hoge snelheden kan dit meer kwaad dan goed doen.

Je pols of hand tegen de grond slaan met al dat momentum is een bijna gegarandeerde blessure; meestal breuken of gewrichts-/peesbeschadigingen.

Zo bieden polsbeschermers extra ondersteuning bij een val, maar voorkomen ze een breuk niet als het contact zwaar genoeg is of in een slechte hoek.

Handschoenen

Verder gaand, een goed paar handschoenen is onmisbaar en moet altijd over de polsbeschermers worden gedragen. Zoals we allemaal weten, zijn handpalmen en vingertoppen zeer gevoelige gebieden, dus het beschermen ervan blijft een prioriteit.

Met zoveel merken en uitrusting om uit te kiezen, is het belangrijk om de juiste te kiezen voor uw eigen veiligheid.

Afhankelijk van je rijstijl en snelheden kan motorkleding een goed alternatief zijn als je wilt rijden met ATGATT (all the gear, all time) in gedachten.

Veilig vallen om schade tot een minimum te beperken

Verrassend genoeg is jezelf opvangen wanneer je valt niet de beste manier om te voorkomen dat je je polsen bezeert! Hier zijn een paar tips om veilig te vallen en te voorkomen dat je je polsen, ellebogen en handen bezeert.

Als je ervan overtuigd bent dat een botsing of verlies van evenwicht onvermijdelijk is, probeer dan eerst te hurken om de valafstand te minimaliseren. Als je valt, trek dan je ellebogen in en probeer te landen in gebieden met meer massa, zoals je schouder of rug.

Als je valt, zorg er dan voor dat je rolt bij impact om het risico op letsel te verminderen. Dit kan tegen je instinct ingaan, maar deze methoden zullen resulteren in een veiligere val.

Als een val met een lagere snelheid plaatsvindt, kan het veiliger zijn om te proberen te landen en met de voeten eerst te rennen, afhankelijk van de snelheid. Dit is echter situationeel en mag niet worden geprobeerd bij hoge snelheden of bij het bergaf rijden.

Ken je route

Een vaak over het hoofd gezien aspect van off-road rijden is het kennen van je route. Als rijder is het jouw verantwoordelijkheid om je omgeving te overzien en de door jou gekozen route uit te stippelen.

Leer het gebied te voet kennen en oefen dan langzaam je pad om er een beter gevoel voor te krijgen.

Houd kruisende wegen in de gaten waar voetgangers of andere voertuigen aanwezig kunnen zijn. Houd rekening met het terrein van het gebied waarin je rijdt en zorg ervoor dat er geen greppels, kuilen en andere obstakels zijn

Een dramatisch en ongelukkig voorbeeld van slechte routeplanning is het geval van een hooggeplaatste Segway-manager, Jimi Heselden. Hij reed off-road, op een onverhard voetpad in West Yorkshire, VK.

Deze route was recht en duidelijk; het eindigde echter met iemand die van een rotswand viel terwijl ze achteruit reden om plaats te maken voor een hondenuitlater. Dit is een voorbeeld van wanneer het mis gaat, zelfs als je alles al gepland had.

Hiermee gaan we naar het volgende gedeelte van onze offroad-gids waar we het hebben over specifieke stepmogelijkheden. Het rijden op een elektrische step met goede offroad-capaciteiten is voor veel mensen cruciaal.

Niemand gaat lang mee op lastig terrein met standaard stadswielen, een smal dek en een slechte vering. Hoewel in het bovenstaande geval een parachute vereist was, doet een goede set remmen ook wonderen om een ongeluk te voorkomen; zoals hieronder besproken.

Wat maakt een elektrische step “off-road geschikt”?

Als het gaat om offroad-capaciteiten, moeten fabrikanten rekening houden met een aantal factoren en kenmerken. Ontwerp is misschien wel het belangrijkste, maar responsieve remmen en een motor die groot genoeg is, blijven essentieel voor zowel prestaties als veiligheid.

Ter vergelijking: een off-road e-step en een budget stadsstep hebben beide dezelfde kerncomponenten.

De stadsmodellen bieden echter minimale offroad-functionaliteit, voornamelijk vanwege het motorvermogen en de algehele styling. Terwijl de eerste vaak veel krachtiger is en geschikt voor meerdere terreinen.

Hier zijn enkele van onze vereisten voor een elektrische step voor elk terrein:

Motor

Ten eerste is het meest cruciale onderdeel van een elektrische step de motor. Modellen die als terreinvoertuigen op de markt worden gebracht, moeten een voldoende krachtige motor hebben om te kunnen functioneren zoals bedoeld.

Hoewel 750W een goed instapniveau is, zullen rijders moeite hebben om heuvels en andere hellingen te bedwingen. We raden een model aan met een motorvermogen van minimaal 1000W.

Afhankelijk van het gewicht kan deze motor de meeste terreinen en hellingen aan en haalt hij een gemiddelde snelheid van 55 kmh.

Natuurlijk hebben veel krachtige off-road e-steps machtige motoren van 3000W of hoger. Deze modellen hebben meestal dubbele motoren, meestal 1500 W per stuk, en stellen bestuurders in staat om te schakelen tussen enkele en dubbele modi.

Ontwerp

Dan komt het design, een andere integrale factor in offroad rijden. Het ontwerp van deze modellen moet sterk en stevig zijn, in staat om de schokken van zo’n ruige rit op te vangen.

Een goed ontwerp helpt niet alleen bij de algehele prestaties, maar het blijft ook veel veiliger voor off-road rijden dan straatsteps. Een goed ontwerp omvat alles, van vering en remmen tot verlichting.

We raden aan om modellen te zoeken met een frame van koolstofvezel of aluminiumlegering, omdat ze veel duurzamer en lichter zijn dan hun stalen tegenhangers. Deze ontwerpen moeten minimaal hebben:

 • Fatsoenlijk maximaal laadvermogen (minstens 120+ kg)
 • Een voldoende krachtige motor (750W+)
 • Responsieve remmen
 • Stevig frame
 • Verlichting voor/achter
 • Goede vering
 • Breed, ruim dek
 • Off-road luchtbanden
 • Adequate waterdichtheid en kabelbescherming

Offroad-stepmodellen zijn bestand tegen veel hogere gewichten, meestal tot 150+ kg (330 lbs). Voor standaardmodellen is het een nachtmerrie om op glad terrein bergopwaarts te rijden, vooral als je de gewichtslimiet nadert.

We raden aan om het maximale laadvermogen van het door jou gekozen model te controleren om de best mogelijke prestaties tijdens het rijden te garanderen. Het is van het grootste belang dat je je berijder altijd comfortabel en veilig onder controle houdt.

Zoek naar ontwerpen met grote, ruime en gripvaste decks. Deze moeten de berijder voldoende manoeuvreerruimte geven.

Remmen

Misschien wel het belangrijkste aspect van elke elektrische step. Snel reagerende en effectieve remmen kunnen het verschil betekenen tussen op tijd stoppen en een aanrijding. Bij het off-road rijden of op een nieuw parcours kan er van alles gebeuren.

Dit is vooral het geval als je op gladde oppervlakken rijdt, zoals vuil of grind. We raden op zijn minst dubbele schijfremmen aan, die tot de meest effectieve behoren.

Trommelremmen bieden ook voldoende remkracht en vereisen minimaal onderhoud of afstelling. Het is van cruciaal belang dat je zowel voor als achter kunt remmen, aangezien veel modellen een handmatige en elektrische rem combineren.

Hoewel het meestal een bonus is, is regeneratief remmen echt een goede optie om te hebben. Dit bespaart de kinetische energie van waar uw auto remt en zet deze vervolgens terug in de batterij. Dit betekent dat je er meer kilometers mee kunt maken.

Batterij

Bovendien zal elke goede off-road e-step een voldoende batterijcapaciteit hebben, meestal 36V+ in capaciteit. Rijders moeten op zoek gaan naar modellen met lithium-ionbatterijcellen.

Dit soort batterijen gaat doorgaans veel langer mee dan hun kathode-tegenhangers, zowel wat betreft oplaadtijd als totale levensduur. Lithium-ioncellen laden ook veel sneller op dan andere batterijen; dit alles terwijl je veel efficiënter werkt en na verloop van tijd minder lading verliest.

Wij zijn van mening dat goede accu’s een actieradius van ten minste 40 km moeten hebben en met gemak een grote motor moeten aandrijven. Ze moeten redelijk snel opladen en dubbele oplaadmogelijkheden bieden om dit proces te versnellen.

Ten slotte is het van cruciaal belang dat ze voldoende worden beschermd binnen het frame of dek en ten minste een IP54-waterbestendigheid hebben

Wielen

Banden en wielen zijn misschien wel het meest onderschatte onderdeel van een offroad-eStep. Ze nemen de meeste stoten op met behoud van grip en tractie.

Een goed model gebruikt wielnaven met metalen kern die zijn ontworpen om herhaalde belastingen en schokken te weerstaan zonder te knikken.

Dit helpt niet alleen om uw rit operationeel te houden, maar het helpt de bestuurder ook om de controle en het comfort te behouden.

Voor banden raden we alleen pneumatische, met lucht gevulde offroad-banden aan van ongeveer 11 inch. Deze banden bieden de meeste grip, terwijl ze ook een goede schokabsorptie bieden als aanvulling op de vering.

Met lucht gevulde banden blijven nog steeds vatbaarder voor lekke banden dan hun tegenhangers van massief rubber. We raden echter geen massief rubberen banden aan, omdat deze minder absorptie bieden en moeilijker te vervangen zijn.

Waterdicht maken

Het zal geen verrassing zijn dat off-road rijden deels te wijten is aan slechte weersomstandigheden. Ook bij het rijden op de weg kunnen we nooit volledig rekening houden met het weer.

Daarom raden we rijders aan om alleen modellen te kopen met voldoende waterbestendigheid; ook wel bekend als een “IP-classificatie”.

Dit betekent dat alle blootgestelde bekabeling, batterij, motor en andere elektrische componenten worden beschermd. Koop of rijd in de eerste plaats geen step die geen IP-classificatie heeft. Meer informatie over IP-classificaties vindt je hier.

Hoewel deze modellen zwaar worden gereguleerd met veiligheidsnormen, blijft de veiligheid van de rijder van het grootste belang.

Het typische instapniveau voor waterbestendigheid is IP54, wat een matige bescherming biedt tegen waterstralen onder lage druk en het binnendringen van stof onder elke hoek.

Elk model met een IP54-classificatie lijkt veilig voor off-road rijden, hoewel we raden aan om zware regenval of overstromingen van uw step te vermijden.

Vering

Een goede vering is ongelooflijk belangrijk voor elk terreinvoertuig. Bij off-road rijden is het terrein vaak ruig en hobbelig. Als een step niet voldoende schokabsorptie biedt, kunnen bestuurders de controle over het stuur verliezen, uit hun voertuig worden geslingerd of gewond raken.

Hoewel een goede vering je niet zal redden van een harde val of een diepe greppel, is het nog steeds een integraal onderdeel voor een soepele, comfortabele rit. Het toepassen van een dergelijke ophanging is vaak een innovatiewerk, waarbij veel fabrikanten hun eigen ontwerpen formuleren.

De meeste daarvan vallen echter nog steeds in de drie voornaamste soorten vering, die hieronder gedetailleerd worden:

 • Veervering – Een spiraalveer absorbeert schokken en vermindert schokken.
 • Hydraulische vering – Maakt gebruik van een hydraulische actuator die zich bij een botsing snel met vloeistof vult, waardoor hij tegen nabije onderdelen duwt en ze doet veren.
 • Rubber vering – Van nature zacht en ondersteunend terwijl het trillingen en lawaai vermindert, hoewel meestal alleen bij het rijden op wegen.

We raden aan te kiezen voor dubbele veervering, waarvan de meeste offroad modellen al gebruik maken. Dit komt door de superieure algemene prestaties, waardoor het een solide allrounder is die geschikt is voor een aantal situaties.

Vering met enkele veer is echter niet aan te bevelen vanwege de verminderde absorptie; met slechtere resultaten dan hun dubbele veer- en hydraulische tegenhangers.

Verantwoord rijgedrag

Tenslotte is de verantwoordelijkheid van de rijder een van de belangrijkste factoren bij off-road capaciteiten.

Hoewel dit inhoudt dat je je route kent, betekent het ook dat je veilig en verstandig blijft rijden. Daarnaast dat je ook niet in slechte weersomstandigheden rijd zoals regen, gladde modder, sneeuw, enz.

Als je nieuw bent in het rijden of als het model step nieuw is, ga dan niet meteen off-road. We raden aan altijd eerst een proefrit te maken om er het beste gevoel voor te krijgen.

Een woord van advies: veel off-road elektrische steps zijn zwaar, meestal 30-50+ kg.

Off-road elektrische steps zijn doorgaans zwaarder dan traditionele steps op gas. Dit komt omdat ze zwaardere motoren, batterijen en andere componenten hebben.

Wees voorzichtig bij het gebruik van een step zonder accu. Als je je voet tegen de standaard of het dek gooit, kan dit ernstig letsel veroorzaken, afhankelijk van de snelheid, het gewicht en de impacthoek.

Laat een commentaar achter als je vindt dat we nog andere off-roading onderdelen gemist hebben.

Over de auteur: Sander