Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Sinds de zomer van 2018 hebben de zelfbedienings elektrische steps een grote vlucht genomen en zijn ze het nieuwe vervoermiddel geworden dat de voorkeur krijgt van de jongere generatie en van iedereen die de auto achter zich wil laten.

Er zijn momenteel 3 deelstepbedrijven in Parijs.

In dit artikel vind je informatie over de verhuur van deze steps, de regels die je moet volgen en een vergelijking van de drie exploitanten die elektrische steps in Parijs aanbieden.

Waarom een elektrische step in Parijs?

Er zijn meerdere voordelen van elektrische steps. Ze zijn praktisch, leuk, snel en milieuvriendelijk.

Daarnaast vermijden je het drukke enrichtingsverkeer, gebrek aan parkeerplaatsen, veel wandelen in de metro, en hoge tarieven voor bekeuringen.

Of het nu voor een wandeling is of om naar je werk te gaan, het gebruik van dit vervoermiddel kan al snel een aanwinst worden om sneller op je bestemming te komen.

Je bespaart daarnaast geld en stress en je dagelijkse woon-werkverkeer begint aangenaam te worden.

Welke Deelstep moet ik nemen?

Vandaag zijn er een tiental zelfbedieningsbedrijven van elektrische steps in de hoofdstad.

In juni 2018 was Lime de eerste die zijn dienst inzette.

Dat was nog maar een paar jaar geleden, maar die tijd was genoeg voor meerdere andere firma’s om het avontuur aan te gaan en zich in de straten van de hoofdstad te vestigen.

Een paar weken na Lime kwamen de elektrische steps van Bird, daarna Bolt in de herfst van datzelfde jaar, gevolgd door Wind.

In 2019 kwamen de Flash, Hive, Voi en Dott elektrische steps en er worden nog andere op de markt verwacht. Je hebt een ruime keuze!

Maar aarzel niet te lang om een van hen te kiezen, want ze bieden allemaal vergelijkbare diensten en tarieven: 1 euro verzorging en dan een run van 15 cent per minuut.

  • Dit komt neer op het betalen van 3,25 euro voor 15 minuten en 5,5 euro voor 30 minuten rijden.

Behoorlijk betaalbaar?

Het bedrijf Bolt presenteert de nieuwigheid dat je de step drie minuten van tevoren kunt reserveren, zodat je tijd hebt om te voorkomen dat iemand hem van tevoren meeneemt.

Hoe gebruik je de steps?

Om de machines te lenen is het systeem klassiek. Nadat je de applicatie gedownload hebt, moet je eerst een step op de kaart zoeken, hem vinden en dan de streepjescode (QR code) op het stuur scannen om hem te ontgrendelen.

Om hem terug te brengen parkeer je hem gewoon op de plaats waar hij het minst stoort en maak je de race op de applicatie af.

Maar als het aantal bedrijven blijft toenemen, neemt ook het aantal gewonde gebruikers toe. Dus hoe kun je op een elektrische step rijden zonder lastig gevallen te worden? Wat mogen we doen? Welke gedragingen worden getolereerd?

Tips bij het gebruik van een elektrische step in Parijs

Hier zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die je kunt gebruiken tijdens het rijden op een deelstep.

Rij niet op de rijbaan

De gebruiker van een elektrische step wordt beschouwd als een voetganger. Logischerwijs moet je op de stoep rijden, oversteken bij beschermde oversteekplaatsen, verkeerslichten respecteren en heel voorzichtig zijn met andere mensen die lopen.

Voetgangerspad

Als je op een trottoir komt, vertraag dan, wees heel voorzichtig met kinderen en mensen die je niet horen aankomen en op het laatste moment van koers kunnen veranderen. Houd de banen voorspelbaar voor mensen die tegenover je staan, zodat ze niet aan je bedoeling twijfelen.

Als je een haakse oversteek maakt op een stoep, neem dan de buitenkant van de stoep, zodat je niemand verrast. Bedenk dat het aan jou is om te laten zien dat je weet hoe je de eerste gebruikers van deze ruimten kunt respecteren, niet aan hen om aan jou te wennen.

Gebruik het fietspad

Voorlopig is de gemakkelijkste, aangenaamste en veiligste weg voor jou het volgen van een fietspad.

Zorg er altijd voor dat je de fietsen die voorrang hebben niet stoort. Houd rechts en vergeet niet een veilige afstand te bewaren tussen jou en de fietsen.

Beheers je snelheid

De meeste elektrische steps halen tegenwoordig snelheden van 25 km/u. Met zo’n snelheid rijden in de drukke en smalle straten van Parijs lijkt me dwaas en riskant, voor jou en voor anderen. Ik raad je aan met een gematigde snelheid te rijden, dicht bij de voetgangers met wie je de baan deelt (ongeveer 6 km/u).

Wees voorzichtig op natte oppervlakken

Wees voorzichtig op natte oppervlakken: rioolplaten, voetgangersoversteekplaatsen, waterafvoerroosters, enz. Vergeet niet je snelheid te verminderen en op je remmen te anticiperen. Evenzo op afdalingen, vergeet nooit dat de remweg langer wordt!

Loop niet achter de menigte aan

Als je een ritje met een elektrische step in Parijs wilt maken, vermijd dan dat te veel mensen dezelfde route volgen, om ruimte te laten voor andere gebruikers. Wat er ook gebeurt, blijf altijd in één rij rijden.

Bescherm jezelf

Vooral als je met kinderen bent, raad ik je aan veiligheidsuitrusting te dragen (helm, kniebeschermers, handschoenen) om verwondingen bij een botsing te beperken.

Waar moet ik in Parijs heen met mijn elektrische step?

Op het eerste gezicht lijkt Parijs niet de ideale speelplaats voor liefhebbers van ritjes met een elektrische step. Maar er zijn toch een paar heel aangename routes!

De kades en kanalen

Wat is er mooier dan een tochtje langs de kanalen om van de Parijse charme te genieten?

Vaak voorzien van fietspaden, omzoomd met groen en water, zijn ze de ideale plek voor een wandeling.

Je kunt beginnen op de Quai de Jemmapes naar Jaurès. Neem dan het Quai de la Loire fietspad naar Parc de La Villette, het grootste park van Parijs, waar je je avontuur kunt voortzetten of op de gazons kunt uitrusten en van een kleine picknick genieten.

Parken

Tenslotte zijn er natuurlijk de parken, een heerlijke plek om te genieten van de natuur en een vlotte rit op een elektrische step. Ik raad je de grote parken van Parijs aan, zoals het Parc de la Villette, het Parc Montsouris, het Parc de Bercy. Liefhebbers van de Eiffeltoren kunnen tenslotte de Champs de Mars opwandelen tot aan de voet van de toren.

Kies je tijd

Zondag is beter omdat de dokken en sommige straten dan voor auto’s gesloten zijn. Geef ook de voorkeur aan wandelingen bij nacht voor toeristische plaatsen. Met de komst van de zomer en milde temperaturen ’s avonds, is dit de ideale tijd!

De algemene situatie rond elektrische steps in Parijs: de meningen zijn verdeeld

Sterke punten

De redelijke prijs en de beschikbaarheid (15.000 steps in juli 2020) maken het een ideale keuze.

Het rijgedrag is ook iets om rekening mee te houden. De elektrische step is lichter dan een fiets, minder omvangrijk, en dus gemakkelijker te dragen.

In de frisse lucht rijden zonder bang te hoeven zijn voor verkeersopstoppingen, zelfs op een zondag om 19 uur, en parkeren, waar je maar wilt (ook, natuurlijk, vlak voor het Palais des Congrès op de eerste dag van een conventie), is een bevredigende ervaring.

En wat te zeggen over deze nieuwe manier om de hoofdstad te bezoeken? Als het mooi weer is, is het echt ideaal. Het is gemakkelijk om een elektrische step in Parijs te gebruiken en het kost weinig tijd om van monument naar monument te rijden.

Problemen

Ondanks deze positieve meningen, ontkom je er niet aan te praten over de problemen die deze machines veroorzaken.

De stad was niet echt voorbereid op de verrassende en massale komst van de elektrische steps, wat tot enkele problemen heeft geleid.

Mensen op steps hebben de neiging op de trottoirs te rijden en soms rijden ze zelfs door lichten.

De meest voorkomende en steeds terugkerende ongemakken zijn het opjagen van voetgangers, wat enkele ongelukken veroorzaakt, en het ongelegen parkeren van steps.

Inderdaad, hoewel het grootste voordeel van steps is dat je ze kunt achterlaten waar je maar wilt, hebben veel mensen de neiging hun step na het afstappen gewoon midden op het trottoir te laten liggen zonder aan voetgangers te denken.

Natuurlijk greep het Parijse stadhuis snel in en er werden maatregelen genomen om deze problemen op te lossen. Net als voor fietsen gelden voor de elektrische step zeer gelijksoortige, zo niet bijna identieke, voorschriften, en dat zal ook in de toekomst zo blijven.

Wat zijn de regels voor elektrische steps in Parijs?

  • In het stedelijk gebied mag gereden worden op fietspaden en wegen waar het maximaal toegestane verkeer minder dan 50 km/u bedraagt.
  • Buiten de bebouwde kom mag alleen op fietspaden gereden worden. De toegestane limiet is 25 km/u.
  • Het is verplicht ’s nachts een geel veiligheidshesje te dragen, en hoewel het niet verplicht is, wordt het dragen van een helm sterk aangeraden voor wie ouder is dan 12 jaar.
  • Bovendien zijn elektrische steps verboden voor kinderen jonger dan 12 jaar.
  • Het gebruik van elektrische steps is nu onderworpen aan de verkeersregels.
  • Het is ook nodig een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten.
  • Bovendien zijn er enkele verboden, zoals het dragen van een koptelefoon, het vervoeren van passagiers, en het eerder genoemde ongeoorloofd parkeren.
  • Als je wilt parkeren, is het verboden je step te laten rondslingeren. Je moet hem parkeren op een stepparkeerplaats of op een parkeerplaats voor tweewielers om voetgangers op het trottoir niet te storen.

Elke overtreding van deze regels kan een boete opleveren van €135 tot €1.500 en inbeslagname kosten!

Deel Step Aanbieders in Parijs

Elke step heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar welke exploitant zal je kiezen?

Afgezien van de vraag naar afstand en beschikbaarheid, moet je de elektrische step kiezen die het beste bij je past; daarom gaan we na wat ze allemaal te bieden hebben.

Sinds eind september 2020 mogen slechts 3 exploitanten hun steps in Parijs inzetten.

Na een oproep tot aanvragen werden 3 exploitanten geselecteerd, op basis van sociale en milieucriteria zoals veiligheid van de gebruiker, onderhoudsbeheer, opladen en milieuverantwoordelijkheid.

Als iemand een product maakt en op de markt brengt, is het belangrijk rekening te houden met de milieu-impact.

Volgens een in 2019 gepubliceerde studie zijn elektrische steps misschien niet zo Eco-vriendelijk als mensen denken. Ze stoten over hun hele levenscyclus ongeveer 202g CO2 per km en per passagier uit. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de uitstoot van een verbrandingsauto.

Door deze 3 exploitanten te kiezen, heeft Parijs dus milieuverantwoordelijkheid als criterium gekozen.

Het doel hierbij is het milieu zo veel mogelijk te beschermen en eventueel aangerichte schade te herstellen. Het doel is dat de exploitanten een betere staat van dienst op milieugebied verwerven.

Elke deelstap bedrijf heeft ongeveer 5.000 elektrische steps in Parijs.

LIME

De eerste step, degene waarmee de trend begon… De Lime step is Amerikaans.

Hij is tamelijk groot en elegant, en heeft een batterijduur van meer dan 30 km.

Om deze elektrische step te gebruiken moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden: 18 jaar of ouder zijn, een geldig rijbewijs hebben, een helm dragen.

Het feit dat het de eerste is verklaart zijn voornaamste voordeel: hij komt het meest voor. Je vindt ze bijna overal.

Gemakkelijk te vinden en gemakkelijk te berijden, ze zijn heel eenvoudig in het gebruik.

Wat de prijzen betreft, je betaalt €1 voor het ontgrendelen en 20 cent per minuut.

Bovendien biedt Lime nu pakketten aan:

Het Dagelijkse pakket voor €9.99. Met dit pakket is het mogelijk 24 uur lang gratis toegang te krijgen tot elke tweewieler, met een gebruikslimiet van 30 minuten. Er worden ook ontgrendelingskosten geboden.

Het maandpakket, met 3 verschillende opties: 8 ritten voor €19,99, 25 ritten voor €44,99 of 50 ritten voor €79,99. Met dit pakket profiteer je van gratis ontgrendelingskosten en ritten van 30 minuten.

Zoek goed naar informatie, want de pakketten veranderen regelmatig.

DOTT

De Dott heeft veel voordelen, vooral op het gebied van comfort.

Hij heeft een grote voetsteun en grote wielen die zorgen voor een aangename rit, je verliest de controle niet. De Dott is ook kleurrijk.

Jammer genoeg heeft hij ook wat moeite met het beklimmen van de hellingen.

Hij wint vlot snelheid zodat er geen ongewenst schrikken ontstaat, en bovendien remt hij snel en soepel.

Wat de prijzen betreft, betaal je €1 voor het ontgrendelen en 23 cent per minuut.

TIER

Je kunt ook Tier uitproberen, een andere aanbieder van elektrische steps, die rechtstreeks uit Duitsland komt.

De Tier step is vrij handelbaar, maar het gewicht kan hem voor sommige mensen wat moeilijk hanteerbaar maken.

Alleen mensen ouder dan 18 jaar mogen deze steps gebruiken.

Wat prijzen betreft, betaal je €1 om de step te ontgrendelen en 15 cent per minuut.

Tier biedt ook verschillende maandelijkse abonnementen aan:

Het Onbeperkt ontgrendelen voor €5,99 per maand.

De Onbeperkte ontgrendeling voor €14,99 per maand en 60 minuten gratis gedurende die maand.

Prijsvergelijking van gedeelde elektrische steps in Parijs

Als je een elektrische step maar een paar keer per maand gebruikt, is het misschien niet nodig om voor een pakket te betalen.

Als je bijvoorbeeld 3 ritten van 10 minuten maakt, betaal je €7,50 zonder een Tier pakket (€1 om de step te ontgrendelen + 0,15 c x 10 min = €2,50 x 3 ritten = €7,50).

Als je het Tier ontgrendelpakket kiest, betaal je €5,99 voor het pakket plus de prijs per minuut.

Daarom betaal je met dit pakket €10,49 (0,15 c x 10 min = €1,50 x 3 ritten = €4,50 + €5,99 = €10,49).

Als je van tijd tot tijd reist, kun je een ontgrendelpakket kiezen, vanaf €5.99 per maand. Op deze manier betaal je niet voor elke rit de ontgrendeling.

Als je regelmatig met een elektrische step reist, kan het interessant zijn om een pakket te kiezen, zoals dat van Lime.

Als je bijvoorbeeld 8 ritten van 30 minuten maakt, kost het je zonder pakket €56 (€1 voor de ontgrendeling + 0,20 c x 30 minuten = €7 x 8 ritten = €56). Het is dus interessanter om een pakket met 8 ritten voor €19,99 te kiezen.

Elektrische step huren bij verhuurwinkels (zonder App)

Als je technofoob bent, of gewoon je creditcardnummer niet wilt afstaan om een elektrische step te huren, geen nood, ook voor jou zijn er oplossingen. Sommige winkels hebben bedacht dat de step rage.

Door winkels verstrekte steps zijn over het algemeen van een betere (veel betere) kwaliteit en beter onderhouden dan die openbare opraapscooters. Bovendien volgen ze het gebruikelijke principe van “hoe langer je huurt, hoe goedkoper het wordt”, dus een lange termijn huur (minstens een paar uur) komt goedkoper uit dan de gebruikelijke 1€ +15 tot 20 cent per minuut.

Hier zijn een paar winkels.

RENT & GO

19 Quai des Grands Augustins, 75006 Parijs

101 avenue de la Bourdonnais 75007 Parijs

Rent & Go winkel

RENT & GO biedt stepverhuur aan van 1 uur tot 24 uur. Deze steps hebben een batterijduur van 45 km.

Het is heel gemakkelijk om een step te huren. Je hoeft alleen maar op de website te gaan, een reservering te maken en je step in de juiste winkel op te halen.

Je kunt kiezen tussen een step met zitje of zonder zitje.

Een helm en handschoenen worden voor je veiligheid verstrekt. De steps zijn verkrijgbaar vanaf €15.

Veel gestelde vragen

Wat heb je een rijbewijs nodig?

Niet als het voertuig minder dan 25 km/u rijdt.

Moet je naar bepaalde plaatsen gaan om ze op te halen?

Niet noodzakelijk, het is zelfbediening dus de steps staan bijna overal.

Je hebt ook geen kaartje of een vervoerskaart nodig. Alles wat je nodig hebt is een smartphone of een tablet en gewoon de applicatie te downloaden die overeenkomt met de step die je wilt gebruiken.

Hoe huur je een zelfbedienings elektrische step in Parijs?

Scootertoepassingen zijn eenvoudig en doeltreffend.

Nadat je de app van het bedrijf waarin je geïnteresseerd bent gedownload hebt (zie hieronder) en de eerste instellingen gedaan hebt, hoef je alleen maar de QR code te scannen, op de step te stappen en te gaan.

Het mooiste is dat je met deze apps de dichtstbijzijnde steps kunt geolokaliseren.

Meestal vind je een step binnen 10 minuten lopen van waar je bent.

Hoeveel kost het om zelfbedienings elektrische steps te huren in Parijs?

De meeste verhuurbedrijven volgen het model van €1 voor het ontgrendelen van de step, en 15 tot 23 cent per minuut (dus €10 tot €13 voor een uur).

Verrassend genoeg verschilt de prijs niet zo veel tussen de merken.

Je hoeft dus niet echt een kilometer te lopen om de goedkoopste te vinden.

En er is geen waarborgsom nodig om met het huren van steps te beginnen.

Wie kan een step huren in Parijs? Is het mogelijk voor toeristen?

Iedereen uit Parijs, Frankrijk, Europa of een ander continent kan gewoon met zijn smartphone een zelfbedienings elektrische step krijgen.

Je hoeft echter alleen maar internet op je telefoon te hebben, en natuurlijk een creditcard om de betaling online te doen.

Wat gebeurt er als je je step beschadigt?

Technisch gezien is de step eigendom van het bedrijf van de deelstep.

Dus, ofwel beschadig je hem maar een beetje (zoals krassen op de lak bijvoorbeeld) en er is geen probleem, ofwel beschadig je hem ernstig (wat als vandalisme wordt beschouwd!) en je kunt een boete krijgen tot honderden of soms duizenden euro’s (Frans artikel)! Probeer er dus goed voor te zorgen.

Wat gebeurt er als je je step verkeerd parkeert?

Als een agent een verkeerd geparkeerde step ziet, kan die regelrecht naar het pond gestuurd worden.

Het bedrijf zal een boete moeten betalen en natuurlijk moet jij -of tenminste de laatste gebruiker van de step- de inbeslagname kosten terugbetalen (Frans artikel).

Over de auteur: Sander