Elektrische step in Brussel (Gebruik en Regels)

Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

In dit artikel bespreken we de regels die horen bij het rijden op een e-step en de deelstepbedrijven die in de ruimte actief zijn.

Regels

Naast de federale regels (die allemaal door de regio zullen worden geïmplementeerd) heeft de regering besloten om automatisch de snelheid van voertuigen in voetgangerszones te beperken, inclusief alle straten rond de Grote Markt.

Hier gebruikers van e-steps vaak te hard en brengen ze voetgangers in gevaar.

Snelheid in het centrum

Brussels Mobility werkte samen met de aanbieders van steps voor gedeeld gebruik om de maximumsnelheid van e-steps automatisch te beperken tot 8 km/u in de voetgangerszone in het centrum van de stad en de semi-voetgangerszone op de Chaussée d’Ixelles tussen de Chausée de Wavre en het Fernand Cocqplein.

“Ouders, hun kinderen en mensen met mobiliteitsproblemen voelden zich niet langer op hun gemak in de voetgangerszone.

Door ervoor te zorgen dat de voetgangers met gedeeld gebruik zich alleen stapvoets kunnen verplaatsen, wordt de voetgangerszone weer een ruimte voor iedereen,” zei Bart Dhondt, Mobiliteitsraadslid van de Stad Brussel.

Snelheid op andere plekken

Op alle andere plaatsen zal de snelheid van gedeelde steppen beperkt worden tot 20 km/uur, een maatregel” die ook bedoeld is om de steppers zelf te beschermen,” zo luidde een verklaring van Brussel Mobiliteit.

Er is ook een limiet gesteld aan het aantal e-steps dat elke exploitant in de regio mag verspreiden.

Andere verkeersregels

Volgens de federale wetgeving worden gebruikers van e-steps nu als fietsers beschouwd, ongeacht hun snelheid, wat betekent dat ze zich moeten houden aan de verkeersregels die van toepassing zijn op fietsers.

Brussel Mobiliteit benadrukte dat wanneer je een e-step parkeert, deze moet staan en niet liggen en dat hij niet mag worden achtergelaten op voetpaden, fietspaden, blinde trottoirs of voor een zebrapad.

Het is ook illegaal om het achter te laten bij de in- en uitstapzones van haltes van het openbaar vervoer.

Deelsteps in Brussel

In Brussel – en de rest van België – is een nieuwe trend opgedoken in de vorm van een e-step sharing systeem. Drie bedrijven bieden deze dienst aan, en het gebruik ervan lijkt heel eenvoudig: je downloadt de app, zoekt een step en weg ben je. Maar is dat echt alles wat er bij komt kijken?

Deze zomer arriveerde een nieuw soort gedeeld vervoermiddel in Brussel: de e-step.

In juni opende de Brusselse start-up Troty zijn deuren, en niet al te lang daarna, in september, volgde een Amerikaans bedrijf dat Bird heet.

En als bewijs dat de e-steps een succes zijn, opende op 16 november ook de Californische start-up Lime zijn deuren in Brussel.

Er zijn overeenkomsten tussen alle bedrijven, maar er zijn ook verschillende verschillen.

Zoals eerder vermeld, is een grote overeenkomst tussen alle bedrijven maar ze verschillen ook in bijvoorbeeld de hoeveelheid steps die ze aanbieden.

De bedrijven hebben verschillende hoeveelheden steps, variërend van Troty’s 60-35 in de winter tot de Lime 500.

Vergoedingen

Alle bedrijven rekenen een starttarief van 1 euro en rekenen daarna 15 cent per minuut. Voor langere periodes geeft Troty echter een korting: 6,5 euro per uur – in plaats van 9 euro – en 39 euro per dag. Voor Bird en Lime is er geen sprake van dergelijke kortingen.

Beschikbaarheid

De e-steps van deze bedrijven zijn alleen per dag beschikbaar. Bird biedt ze aan van 7u tot 21u, en Lime houdt ze beschikbaar van 7u tot 22u.

Troty daarentegen begint pas om 8.30 uur en eindigt om 19.00 uur. ’s Avonds worden de steps opgehaald door medewerkers, die ze ’s nachts opbergen en opladen. ’s Ochtends, als ze allemaal zijn opgeladen, worden de steps herverdeeld over de stad.

Snelheid

Hoewel het allemaal elektrische steps zijn, verschilt de maximale snelheid waarmee ze kunnen rijden. Draf kan tot 25 km/u gaan, terwijl Lime tot 24 km/u kan gaan.

Hun vogelequivalenten kunnen slechts tot 18 km/u gaan. Natuurlijk moeten gebruikers zich aanpassen aan hun omgeving en verkeer, dus dit verschil in topsnelheid maakt waarschijnlijk niet zoveel uit.

Kwalificaties van de gebruiker

Om op een e-step te mogen rijden moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Bestuurders moeten ouder dan 18 jaar zijn, en in het bezit van een geldig rijbewijs.

Natuurlijk heb je ook een smartphone nodig die compatibel is met de app software en een creditcard. Troty verlangt ook dat je een nationale identiteitskaart of een geldig paspoort toont.

Niet alleen hun diensten, maar ook de apps van de bedrijven lijken nogal op elkaar.

Voor je aan de slag gaat

De bedrijven vragen hun gebruikers om veiligheidshelmen mee te nemen en op fietspaden te rijden, niet op trottoirs.

Ze vertrouwen er ook op dat gebruikers verantwoordelijk zijn bij het parkeren: laat de step niet rondslingeren, want mensen kunnen erover vallen, en het is gewoon niet leuk om steps te moeten ontwijken tijdens het lopen.

Verschillende deelstep bedrijven

Hier is een lijst van de actieve elektrische step startups die momenteel in Brussel actief zijn.

Bird (VS)

Financiering: €377M

Bird werd in 2017 opgericht door een voormalige Uber en Lyft executive, Travis VanderZanden, en opereert als een dockless elektrische step bedrijf dat een platform voor het delen van voertuigen ontwikkelt. Het bedrijf heeft als missie steden leefbaarder te maken door het autogebruik, het verkeer en de koolstofuitstoot te verminderen.

Lime (VS)

Financiering: €706M

Lime brengt een revolutie teweeg in de micro-mobiliteit, niet alleen om het vervoer te verbeteren maar ook om een cultuur te cultiveren rond actief, gezond en duurzaam stadsleven.

Van de elektrische step tot een trapfiets, gebruikers kunnen onze vloot van gedeelde slimme fietsen gemakkelijk vinden en ontgrendelen via apps om zich door de stad te verplaatsen.

Dott (Nederland)

Financiering: €20M

Dott werd opgericht door het Franse duo Maxim Romain en Henri Moissinac met als doel om alle steden en burgers veilige, groene, flexibele en betaalbare mobiliteitsoplossingen te bieden.

Dott heeft zelf stevigere e-steps ontworpen, met 10″ wielen voor betrouwbare grip op de weg, bredere dekken voor het geoptimaliseerde zwaartepunt, een dubbel remsysteem voor de veiligheid, een maximumsnelheid van 20 km/u en een langere oplaadautonomie.

De voertuigen zullen ook voor 100% te repareren zijn, waarbij alle onderdelen bij beschadiging te vervangen zijn.

Dott ontwikkelt een lokale aanpak: het zal een beroep doen op plaatselijk gerekruteerde teams die met de gemeenten samenwerken om voor elke stad de beste oplossing te ontwikkelen.

Tier mobility (Duitsland)

Financiering: €27M

Tier, opgericht door Lawrence Leuschner, Julian Blessin en Matthias Laug, biedt elektrische steps te huur op aanvraag om de laatste kilometers in de steden te bereiken. Gebruikers kunnen steps vinden en huren via hun app.

Het bedrijf wil samen met hun gebruikers en plaatselijke gemeenschappen de huidige status quo van vervuilde steden, smog en ineffectieve en te dure vervoermiddelen bestrijden.

Troty (België)

Financiering: NA

Troty brengt het delen van elektrische steps in de vrije natuur.

Je kunt nu een elektrische step opsporen, reserveren en berijden, zonder sleutel.

De firma ziet in haar vloot een eenvoudige oplossing voor de verkeersopstoppingen in de hoofdstad en wil helpen de niche te vullen tussen ritten die te lang zijn om te voet af te leggen maar te kort om met de auto te gaan. Een speciaal gemaakte applicatie helpt gebruikers de dichtstbijzijnde beschikbare step te vinden.

Flash (Circ) (Duitsland)

Financiering: €55M

De e-step startup Flash (omgedoopt tot Circ), die werd opgericht door Lukasz Gadowski, heet nu Circ. Onlangs klokte het bedrijf 1 miljoen ritten in slechts 4,5 maand sinds de lancering. Volgens Gadowski, “roept Circ de cirkels op van onze wielen in je smartphone die je met ons verbindt.

Circ weerspiegelt daarom hoe onze voertuigen elke stad omcirkelen zoals ze zijn.” Het bedrijf wil veiligere, schonere, beter verbonden reizen voor iedereen creëren.

Over de auteur: Sander