Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische steps zijn een normaal verschijnsel in de straten van Barcelona.

Een praktische manier om files te vermijden en snel door de stad te reizen.

Een mooie combinatie van mooi weer en gemakkelijk parkeren maakt elektrische steps een leuke keuze om Barcelona te verkennen.

Elektrische steps zijn overal te huur in Barcelona.

De prijzen variëren afhankelijk van het type step en de duur van de huur.

De gemiddelde huurprijs per dag is ongeveer €25 voor een elektrische step of €40 voor een elektrische bromfiets.

Prijs

Uurtarieven variëren van €10 tot €30.

Er zijn ook apps voor het delen van elektrische steps beschikbaar die €0,25 per minuut kosten.

Dit artikel bevat alles wat je moet weten bij het huren van een elektrische step in Barcelona.

Daarnaast kijken we ook naar waar je kunt parkeren, de verkeersregels en tips om je te helpen plezier te hebben en veilig te blijven.

Soorten elektrische steps die in Barcelona te huur zijn

Elektrische steps kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdtypen:

 • elektrische kickscooters,
 • zelfbalancerende steps en
 • elektrische bromfietsen.

Elk type step heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een te huren.

Wat nog belangrijker is, is dat elk steptype verschillende voorschriften en lokale verordeningen heeft.

Elektrische kick-scooters

Kick steps zijn het meest populaire type elektrische step in Barcelona.

Met een topsnelheid van 25 km/u zijn ze een populaire keuze geworden voor toeristen en locals in de stad.

Elektrische stepjes kunnen in Barcelona per uur of per dag worden gehuurd.

Er zijn ook verschillende bedrijven die rondleidingen aanbieden langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona met dit type elektrische step.

Zelfbalancerende elektrische steps

Zelfbalancerende elektrische steps, in de volksmond Segways genoemd, verschenen meer dan 10 jaar geleden voor het eerst in de straten van Barcelona.

Helaas waren ze destijds niet gereguleerd en naarmate hun populariteit groeide, werden ze al snel een plaag in de smalle straatjes van de Gotische wijk.

Als gevolg hiervan heeft de gemeenteraad van Barcelona wetten aangenomen om het gebruik ervan te reguleren en kunnen Segways nu alleen als onderdeel van een tour worden gehuurd.

Elektrische bromfietsen

Elektrische bromfietsen zijn in principe hetzelfde als gewone benzinebrommers, behalve dat ze een elektromotor en een accu hebben.

Elektrische bromfietsen worden steeds populairder bij de inwoners van Barcelona, en dit type elektrische step zie je overal in de stad geparkeerd staan.

Ze worden het meest per minuut verhuurd via apps voor het delen van ritten zoals Redy, maar ze worden ook per uur en per dag verhuurd.

Waar kun je in Barcelona op een elektrische step rijden?

Op fietspaden en op wegen met een snelheidslimiet van 30 km/u mag met elektrische steppen gereden worden.

Ze mogen niet op het trottoir.

Barcelona heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden dat de hele stad bestrijkt.

Bij de laatste telling waren er in totaal 137 km fietspaden, die allemaal kunnen worden gebruikt door elektrische steps.

De fietspaden van Barcelona lopen langs de kant van de weg. Ze zijn gescheiden van het gemotoriseerde verkeer door een rij blokken.

Fietspaden

Er zijn fietspaden in veel van de stadsparken en een fietspad dat over de volledige lengte van de zeewering van Barcelona loopt. Deze is iets meer dan 4 km lang is.

Zoals hierboven vermeld, kunnen zelfbalancerende elektrische steps (Segways) alleen worden gehuurd met een gids, die onderdeel is van een rondleiding.

Segwaytours duren meestal twee tot drie uur en omvatten het strand, de Gotische wijk, Ciutadella Park, de Sagrada Familia en Av.

Diagonal, allemaal zeer schilderachtige gebieden van de stad.

Voor elektrische bromfietsen gelden dezelfde wetten als voor traditionele (benzine-aangedreven) bromfietsen. Ze mogen alleen op straat worden gebruikt en niet op fietspaden of rijstroken.

Waar kun je een elektrische step parkeren in Barcelona?

Elektrische steps en bromfietsen mogen geparkeerd worden op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen in de straat.

Kijk uit voor diagonale witte lijnen op het asfalt en een blauw bord met het woord “Motos” eronder.

Ze mogen ook op het trottoir geparkeerd worden, mits je zich aan enkele strikte richtlijnen houdt.

Je mag een motor of step alleen parkeren op trottoirs die meer dan drie meter breed zijn.

Er moet minimaal drie meter doorgangsruimte zijn voor voetgangers en de fiets mag niet in de buurt van een gebouw of binnen twee meter van een bushalte worden geparkeerd. Meer informatie vindt je hier.

Elektrische steps, waaronder kick-scooters, mogen niet worden geparkeerd op plaatsen die zijn aangewezen voor het stallen van fietsen.

Ze mogen niet worden vastgemaakt of geketend aan lantaarnpalen, balustrades, wegwijzers, banken, enz.

Deze strikte wet werd in 2019 ingevoerd als een manier om het grote aantal niet-gelicentieerde stepdeelbedrijven dat in de stad was ontstaan, aan banden te leggen.

Illegaal geparkeerde elektrische steps worden weggesleept. Het verhuurbedrijf dat eigenaar is van de step krijgt dan een boete en zal steevast de kosten van de boete, plus administratiekosten, doorberekenen aan de persoon die de step op dat moment heeft gehuurd.

Waar kun je een elektrische step huren in Barcelona

Er zijn verschillende bedrijven in Barcelona die steps verhuren. De huurprijzen zijn per uur of per dag en zijn inclusief helm (wettelijk verplicht) en instructies voor het besturen van een step in Barcelona.

De bedrijven krijgen allemaal een vijfsterrenbeoordeling op TripAdvisor.

Lynx

Lynx exploiteert een vloot van eersteklas Xiaomi-scooters en heeft twee locaties in Barcelona aan Passeig de Sant Joan, 63 en Carrer del Comte d’Urgell, 13.

Een helm en oplader zijn bij de huurprijs inbegrepen. U kunt je step ophalen bij een van hun kantoren of laten afleveren bij je hotel of appartement.

Jetscoot

Jetscoot verhuurt drie verschillende soorten elektrische steps vanuit hun kantoor aan de Carrer de Sant Pere Més Baix, 29. Ze hebben ook kantoren waar ze e-bikes, jetski’s en andere watersportuitrusting huren. De huurprijzen zijn per uur.

Rent Electric

Rent Electric verhuurt een scala aan elektrische voertuigen, waaronder e-scooters, e-bikes en Renault Twizy elektrische auto’s.

De huurprijzen zijn per uur en inclusief helm en plattegrond.

GoMeep

Voor een langer verblijf of als je overweegt om naar Barcelona te verhuizen, biedt GoMeep maandelijks elektrische steps aan tegen een zeer scherpe prijs. De minimale huurperiode is momenteel twee maanden.

Apps voor het delen van elektrische steps

Er zijn zes apps voor het delen van elektrische steps in Barcelona, elk met een vloot van gemakkelijk herkenbare elektrische bromfietsen die geparkeerd staan op aangewezen motorparkeerplaatsen in de stad.

Alle apps werken op vrijwel dezelfde manier.

Mijn ervaring met Yego is dat je nadat je de app hebt geïnstalleerd een account moet aanmaken.

Vervolgens vult je je creditcardgegevens in en uploadt je een foto van je rijbewijs en ID-kaart of paspoort en wacht je tot je account is goedgekeurd.

Het goedkeuringsproces kan tot twee dagen duren, dus je kunt de app het beste installeren voordat je in Barcelona aankomt.

Zodra je account is goedgekeurd, kunt je de app gebruiken om de dichtstbijzijnde beschikbare step te zoeken en te reserveren.

Als je een step hebt gereserveerd, heb je 15 minuten om aan je reis te beginnen.

De prijs die de apps vragen is ongeveer 25 cent per minuut.

Dit is inclusief twee helmen die in de topkoffer of onder het zadel kunnen worden opgeborgen en verzekering. De verbruikte minuten worden bij elkaar opgeteld en aan het einde van elke maand van je creditcard afgeschreven.

Let bij het installeren van de app op alle details, want elk bedrijf heeft andere polissen en tarieven. Zo biedt Ecooltra prepaid pakketten en contracten aan, die wellicht goedkoper zijn dan huren per minuut.

De populairste e-scooter sharing apps in Barcelona zijn:

Yego

Yego is een in Barcelona gevestigde start-up die momenteel steps verhuurt in Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Parijs en Bordeaux (Frankrijk).

Yego heeft een vloot groene elektrische bromfietsen in retrostijl, die eruitzien als vintage Lambretta’s of Vespa’s en een leuke manier zijn om in stijl door de stad te reizen.

Ecooltra

Ecooltra is momenteel het grootste deelbedrijf voor e-scooters in Europa met een netwerk in Barcelona, Madrid, Lissabon, Parijs en Rome, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als je ook een of meer van deze steden bezoekt.

Acciona

Acciona is een Spaans bedrijf voor het delen van e-scooters dat momenteel elektrische bromfietsen verhuurt in Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla, Malaga en Rome.

De Acciona-fietsen hebben twee vermogensopties (gelijk aan een 50cc of 100cc benzinebromfiets), waardoor ze een goede keuze zijn als je met twee personen op de fiets zit.

SEAT MÓtosharing

De Spaanse autofabrikant SEAT heeft een grote fabriek net buiten Barcelona.

Een paar jaar geleden begonnen ze met de productie van een reeks elektrische motorfietsen, waarvan sommige in Barcelona opereren onder het merk SEAT MÓtosharing.

De SEAT-scooters hebben drie vermogensopties, waarvan de krachtigste overeenkomt met een 125 cc-motorfiets.

Reby

De populaire elektrische step-app Reby is in Barcelona actief met een vloot van uitgeklede en vrij basic ogende elektrische bromfietsen.

Het bedrijf werd opgericht in 2018 en exploiteerde aanvankelijk een vloot kickscooters in de stad.

Toen in 2019 lokale verordeningen werden ingevoerd die het gebruik van hun kickscooters aan banden legden, trok het bedrijf zijn vloot terug en ging in plaats daarvan elektrische bromfietsen gebruiken.

Elektrische steptochten in Barcelona

Er zijn verschillende bedrijven die rondleidingen door Barcelona aanbieden met elektrische steps.

Rondleidingen duren meestal één tot drie uur en bezoeken veel van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad.

Segwayday

Segwayday biedt verschillende routes aan met elektrische steps, Segways en benzine-aangedreven bromfietsen vanuit hun kantoor in Carrer d’en Rull, 2, Barcelona.

Regels voor het gebruik van elektrische steps in Barcelona

Elektrische steps worden beschouwd als motorvoertuigen en moeten dezelfde verkeersregels volgen als andere motorvoertuigen.

Ze zijn ook onderworpen aan een reeks specifieke wetten en voorschriften, die hieronder worden vermeld.

Voor algemene informatie over algemene verkeerswetten kunt je terecht op de DGT-website (in het Spaans) of klik hier voor informatie in het Engels.

Wetten voor het gebruik van elektrische kick-scooters

De volgende regels gelden voor elektrische kick-scooters in Barcelona.

 • Elektrische kick-scooters mogen bereden worden op wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u en op fietspaden of fietsstroken.
 • Ze mogen niet op de stoep bereden worden, tenzij er een aangewezen fietspad is. De maximaal mogelijke boete is € 500.
 • De maximumsnelheid voor kick-scooters is 25 km/u wanneer ze op een fietspad op de weg rijden, of 10 km/u op fietspaden die op trottoirs of in voetgangersgebieden liggen.
 • Ze mogen ook in parken bereden worden, maximumsnelheid 10 km/u.
 • Elektrische kick-scooters mogen NIET geparkeerd worden op plaatsen die bestemd zijn voor het parkeren van fietsen (meer informatie hierboven).
 • De minimumleeftijd voor het berijden van een elektrische kick-scooter met een topsnelheid van 25 km/u is 15 jaar, hoewel sommige verhuurbedrijven een minimumleeftijd van 16 jaar instellen.
 • Elektrische kick-scooters met een maximumsnelheid van 25 km/u mogen zonder rijbewijs bereden worden.
 • Je moet een helm dragen als je in Barcelona op een e-scooter rijdt.

Meer informatie vind je op de website van het stadhuis van Barcelona.

Regels voor het gebruik van elektrische bromfietsen

De volgende regels gelden voor elektrische bromfietsen in Barcelona

De minimumleeftijd voor het berijden van een elektrische bromfiets in Spanje is 16, hoewel de meeste verhuurbedrijven eisen dat je 18 bent.

Een rijbewijs is vereist, klasse A1, A2, A of klasse B met twee jaar ervaring. Rijbewijzen uit de EU zijn geldig in Spanje. Als je een Amerikaans rijbewijs hebt, heb je ook een IDP (International Driving Permit) nodig.

Op dit moment mogen Britse rijbewijzen in Spanje voor een periode van maximaal zes maanden zonder IDP gebruikt worden.

Elektrische bromfietsen mogen gebruikt worden op wegen met een maximumsnelheid van 30 of 50 km/u.

Elektrische bromfietsen zijn niet toegestaan op ringwegen of autowegen.

Bij het rijden op een elektrische bromfiets moet een helm gedragen worden.

Verzekering is verplicht en inbegrepen in de prijs die verhuurbedrijven en apps berekenen.

Elektrische bromfietsen mogen op de weg geparkeerd worden op de voor motorfietsen bestemde plaatsen en, onder bepaalde voorwaarden, op het trottoir. Er staat meer informatie eerder in het artikel.

Verkeer

Het verkeer in Barcelona is druk en vaak overvol, dus je moet altijd defensief rijden en ruimte laten voor fouten.

Een groot percentage van de weggebruikers rijdt op een motorfiets, dus automobilisten zijn er over het algemeen erg aan gewend dat motorfietsen ze aan beide kanten passeren.

Pas echter op voor andere fietsers die ervan uitgaan dat je elke beschikbare opening in het verkeer zult gebruiken.

Kickscooters hebben het voordeel dat ze gebruik kunnen maken van fietspaden. Sommige fietspaden lopen echter in de tegenovergestelde richting van het overige verkeer, en je moet oppassen voor voetgangers die van het trottoir stappen zonder in beide richtingen te kijken.

Evenzo moet je bij het gebruik van fietspaden die zijn gemarkeerd op trottoirs en voetgangersgebieden, oppassen voor voetgangers die plotseling op het fietspad kunnen komen.

In tegenstelling tot fietspaden op de weg, die door blokken of stoepranden van auto’s zijn gescheiden, worden fietspaden voor voetgangers meestal alleen gemarkeerd door een geverfde lijn.

Als je besluit de step op het trottoir te laten staan, zorg er dan voor dat je de bovenstaande regels volgt. Illegaal geparkeerde steps worden weggesleept, soms met drie of vier tegelijk.

Over de auteur: Sander