Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Batterijen zijn het levensbloed van elektrische scooters.

Ze leveren niet alleen de kracht om je van A naar B te verplaatsen maar ze zijn ook een van de duurste onderdelen van je rit.

Elektrische Scooter Batterijen

Het is van cruciaal belang dat je de batterij van je elektrische scooter in goede staat houdt, want het grootste deel van de kosten van een scooter komt op rekening van de batterij.

Het vervangen van een batterij kan heel duur zijn.

Daarnaast wil je niet dat je actieradius achteruit gaat..

Elektrische scooters zijn de laatste tien jaar sterk vooruitgegaan dankzij de aanzienlijke vooruitgang in de batterijtechnologie.

Het onderhouden van je batterij van cruciaal belang omdat verwaarlozing zal resulteren in minder laadcycli en een kortere actieradius per lading.

Batterijen waar staan we nu?

De meeste elektrische scooters waren in de jaren 1990 en het begin tot midden van de jaren 2000 voor kinderen omdat de batterijen erop niet sterk genoeg waren voor volwassenen.

De batterijen op de meeste elektrische scooters in 2022 zijn nu vaak lithium-ion of lithium-fosfaat.

Vroeger maakten de e steps gebruik van NiCAD (nikkel cadmium) batterijen, NiMH (nikkel metaal hydride) of SLA (verzegeld loodzuur) batterijen.

Deze zijn veel minder krachtig waren in termen van vermogen en verhouding tussen vermogen en gewicht.

Verzegelde loodzuur batterijen kunnen tot 10 kg per stuk wegen, en voor sommige scooters zijn tot 2-3 batterijen nodig – wat de scooter aanzienlijk zwaarder en trager maakt.

elektrische scooter start

De batterij van je elektrische scooter onderhouden – de eerste lading

Bij de eerste levering van je elektrische scooter zal de batterij bijna leeg of half opgeladen zijn.

Het is dus geen goed idee om er zo uit de doos op te rijden.

Voordat je je scooter voor het eerst gebruikt moet je hem helemaal opladen.

Waarom moet ik hem meteen uit de doos opladen?

De reden om hem vanaf nieuw op te laden is vanwege de manier waarop lithium batterijen werken.

Bij de fabricage van elektrische scooters worden vaak 18650 lithium cellen of 21700 lithium cellen gebruikt. Deze houden er niet van om gedurende langere tijd op volle lading bewaard te worden.

Lithium batterijen hebben een hoge energiedichtheid.

Echter als je ze op volle lading bewaart zet de anode en de kathode onder spanning waardoor de collector verslechtert en het rendement en de capaciteit om energie op te slaan verminderen.

Gevolgen voor levensduur

Elektrische scooter batterijen zo lang op volle lading bewaren kan negatieve gevolgen hebben voor hun levensduur.

Fabrikanten laden daarom vaak scooter accu’s op tot ongeveer 70%, om te voorkomen dat de cellen overladen worden, maar ook om problemen met het te laag opgeladen houden van accu’s tegen te gaan.

Wat kun je doen om de levensduur te behouden?

Als je je scooter gekocht hebt en ontdekt dat de lading niet vol is; druk je op de knop op het stuur om hem aan te zetten.

Zorg ervoor dat je vóór het rijden controleert of de spanning juist is (afhankelijk van de indicator die je voor de spanning hebt).

Je kunt hem het beste helemaal opladen voor je hem voor het eerst gebruikt.

Het helpt ook de levensduur van de batterij te verlengen door te voorkomen dat cellen onevenwichtig ontladen.

Het helpt daarnaast ook met de prestaties van de batterij na weken of maanden opslag te optimaliseren door een verse lading te geven.

Als je toch gaat rijden voordat je hem oplaad kan de chemie in de batterij minder goed tot rust komen.

Hierdoor kan na verloop van tijd de efficiëntie van de cyclus worden beïnvloed (het geheugen effect).

Duizenden scooterbezitters die hun accu’s vanaf de eerste dag van aanschaf opladen, merken dat hun accu’s na verloop van tijd beter presteren, tegenover degenen die meteen uit de doos rijden.

Je batterij opladen en ontladen – Hoe bescherm je de batterij

Hier zijn enkele belangrijke regels voor het opladen en ontladen van je accu om de levensduur van je scooters accu te maximaliseren:

Je batterij ontladen tijdens het rijden

Tijden het rijden van je elektrische scooter ontlaadt de batterij zichzelf.

De spanning van een batterij (SOC) wordt gemeten in VOLTS (v). Naarmate je batterij leegloopt neemt de spanning af.

Een BMS op een elektrische scooter controleert de spanningsafgifte terwijl je rijdt en onderbreekt de stroomtoevoer naar de scooter als de spanning een afkappunt bereikt om de accu te beschermen tegen overladen.

Allerlei factoren, waaronder de buitentemperatuur en het rijterrein, kunnen de oplaadtijd beïnvloeden.

Iedere Scooter heeft een unieke batterijspanning

Iedere scooter heeft een unieke batterijspanning/batterijklasse; het is van cruciaal belang te weten wat de uitschakelspanning is zodat je niet zonderenergie komt te zitten voor je je bestemming bereikt hebt.

Display

Na het opladen geven sommige scooters hun lading weer op een LCD / Display scherm, meestal met behulp van een spanningsindicator of een meter / wijzerplaat om de lading van de batterij aan te geven.

De Xiaomi M365s, Gotrax GXL V2, en Kugoo ES2 zijn allemaal goedkope scooters met een basis batterijmeter die bestaat uit een reeks LED’s die afnemen naarmate de batterij ontlaadt.

Scooters met grotere prestaties zullen over het algemeen zowel een LCD scherm als een apart spanningsindicatorpaneel hebben.

Sommige scooters hebben al dan niet een batterij-management systeem; als ze onbeschermd zijn kunnen ze over-ontladen raken wat de batterij kan beschadigen.

Houd de spanning in de gaten

Dit betekent dat je de spanning in de gaten moet houden tot hij de laagst toegestane waarde bereikt heeft voordat je je scooter uitschakelt.

Scooters met een batterijbeschermingssysteem worden automatisch beschermd door de ladingstoestand te controleren en zo nodig te corrigeren.

Dit is echter niet bij alle scooters het geval; sommige kunnen worden aangezet en nog even doorgereden voor ze weer afslaan, met als gevolg een overontlading die de cellen van de batterij beschadigt.

Belangrijke punten:

 • Optimaliseer je batterij door de batterij nooit helemaal leeg te laten raken voordat je je scooter uitschakelt – je scooter uitschakelen bij 10 procent lading verlengt de levensduur.
 • Als je rijdt tot je scooter uitvalt, zet hem dan NIET aan en probeer hem NIET meer te gebruiken
 • Als je rijdt bij koud weer (minder dan 5 graden Celsius zal je lithium-ion batterij 30% minder efficiënt zijn. Dit heeft als gevolg dat je hogere ontlading percentages zult hebben.
 • Doe moeite om overtollige ritten te vermijden waarbij de batterij nog niet voldoende ontladen is – bijvoorbeeld boodschappen doen en met 50% of meer lading naar huis terugkeren en regelmatig opladen vermindert de levensduur van de batterij.
 • Na een lange reis zal je scooters batterij waarschijnlijk heet/heet zijn; het is beter de scooter niet meteen op te laden, maar in plaats daarvan de batterij een paar minuten te laten afkoelen voor je hem oplaadt*.

*Sommige scooter accu’s hebben op temperatuur gebaseerde oplaad limieten die beperken hoeveel stroom er naar de accu gestuurd wordt.

e step batterij

Je batterij snel opladen vs langzaam opladen

Moet je je batterij langzaam opladen of snelladen en wat zijn de voor- en nadelen?

Je batterij langzaam opladen

Als je een scooter koopt, wordt hij geleverd met een standaard lader die hem met de juiste spanning en ampère snelheid moet opladen.

Op sommige scooters wordt standaard een langzame lader geleverd.

Dit komt omdat het minder duur is een langzame lader te geven en dat langzamer laden na verloop van tijd minder problemen veroorzaakt.

Door de langzamere laadprocedure wordt de batterij aan minder stroom blootgesteld. Hierwoord wordt de anode en kathode minder belast als de ionen weer in de batterij worden gebracht.

Gemiddeld werken langzame laders met 1 tot 2 ampère, terwijl snelle laders meestal met 4 tot 8 ampère werken.

Tijd om op te laden

De tijd die nodig is om de batterij van je scooter op te laden wordt bepaald door de oplaadsnelheid en de AH (ampère-uur) capaciteit van de batterij, en ook door het vermogen van de oplader.

Een batterij van 10 ampère per uur (te vinden in de meeste budget scooters) zou bijvoorbeeld 6 uur nodig hebben om volledig op te laden met een 2 ampère lader.

Voorbeelden van Scooters

Scooters met grotere, krachtiger accu’s zijn bijvoorbeeld de Dualtron X, Bronco 11 Xtreme, of ZERO 11X, die accu’s hebben van 30ah tot 50ah en meestal geleverd worden met 2-3 ampère laders die er 12 tot 18 uur over kunnen doen om op te laden.

Langzaam opladen wordt alleen een probleem voor mensen die graag meerdere ritten per dag maken of voor mensen die lange tochten maken en snel moeten opladen bij oplaadpunten – op dat punt is langzaam opladen niet nuttig.

Het enige echte voordeel van langzaam opladen is dat het de levensduur van de batterij verlengt en minder hitte produceert, waardoor het gevaar voor brand afneemt.

Belangrijkste punten:

 • Als je je batterijen langzaam oplaadt, is dat beter voor de totale levensduur van de batterijen.
 • Langzaam opladen genereert minder hitte en vermindert het risico op brand
 • Langzame laders zelf staan minder onder spanning en gaan waarschijnlijk langer mee dan krachtige snelle laders
 • De meeste langzame laders gebruiken passieve koeling – wat betekent dat ze verzegeld zijn en geen koelventilatoren hebben – ook dit verlengt de levensduur van de lader, in tegenstelling tot snelle laders die ventilatoren gebruiken

Je batterij snel opladen

Snelladen biedt enig voordeel voor uithoudingsrijders – maar voor de meesten is snelladen het niet waard.

Snelladen heeft alles te maken met gemak. Snellaadbatterijen zijn bedoeld voor rijders die meer dan één rit per dag willen maken, of voor rijders die grotere afstanden willen afleggen.

Het principe van snelladen is eenvoudig – verhoog de stroomsterkte om extra stroom naar de batterij te sturen, en verkort zo de tijd die nodig is om hem volledig op te laden.

Oplaadtijd verkorten

Snelladen kan de oplaadtijd met wel 50% verkorten, wat gunstig is voor wie van plan is langere afstanden af te leggen.

Het nadeel van snelladen is echter dat het meer druk uitoefent op de batterijen, waardoor hun levensduur korter wordt.

Je moet geen snelle lader gebruiken om je scooter de hele tijd op te laden, want dat kan schade aan je batterij veroorzaken – in plaats daarvan moet je hem alleen af en toe controleren met een langzame lader.

Belangrijke punten:

 • Beperk het gebruik van een snellader tot “alleen als het nodig is,” in plaats van de hele tijd, om je batterijen te sparen.
 • Snelladen vermindert het aantal laadcycli dat je batterij kan doorstaan – sommige batterijen/snelladers zijn veerkrachtiger dan andere, dus het is onmogelijk te zeggen hoeveel invloed het zal hebben.
 • De meeste snelladers zullen meer ventilatie inbouwen, waardoor ze ongeschikt zijn voor opladen in stoffige / zanderige klimaten. Snelladers zijn ook ongeschikt om op de vloer te laten liggen waar stof / vuil aangezogen kan worden
 • Als je een snellader koopt, let er dan op dat hij een CE merk heeft en dat de lader echt is. Door de verhoogde accustroom en warmteontwikkeling tijdens het opladen vormen snelladers een groter brandgevaar – je moet dus een kwaliteitslader kopen met de juiste scooteraansluiting en het juiste voltage/amp-uitgang.
 • Laad je scooteraccu’s ALTIJD op met een lader die overeenkomt met de nominale laadcapaciteit en gebruik er nooit een met een hoger voltage/amp output dan geadverteerd.

Tekenen van een versleten of defecte batterij voor elektrische scooters

Slijtage en defect raken van de batterij zijn onvermijdelijk – zelfs lithium batterijen hebben een houdbaarheidsdatum. Als je er goed voor zorgt, zal je batterij na verloop van tijd helaas degraderen.

De snelheid waarmee een batterij degradeert wordt bepaald door zijn gebruiksgeschiedenis;

 • veel hard ontladen en weer opladen,
 • veelvuldig kort opladen,
 • overmatig ontladen

Deze hebben allemaal een grote invloed op de levensduur van de batterij.

Terwijl milder ontladen (minder agressief rijden) juiste laad- en ontlaadcycli, 10% tot 90% batterijonderhoud, en een goede temperatuurregeling de levensduur van de batterij aanzienlijk kunnen verlengen.

Veel gestelde vragen

Hoeveel laadcycli zal mijn elektrische scooter batterij meegaan?

Er zijn geen vaste parameters voor deze vraag, maar de meeste producenten van LITHIUM batterijen verwachten dat een pack ongeveer 500 cycli moet meegaan voor de cellen snel beginnen te verslechteren, tot het punt waarop het nut en de actieradius van de scooters ernstig worden geschaad

Batteri-cycli bij regelmatig onderhoud

Bij regelmatig onderhoud (batterij-onderhoud) kun je tot 500-700 batterij-cycli verwachten voor je lithium pack vervangen moet worden. Het aantal cycli zal door zwaarder batterijgebruik teruglopen tot 300-400, maar de snelheid van verslechtering wordt beïnvloed door een oneindig aantal factoren.

Welke tekenen krijg ik dat de batterij van mijn elektrische scooter aan het verslijten is?

De afstand waarop je met je scooter kunt rijden zal na verloop van tijd afnemen, omdat de verslechtering van lithium ION batterijen meestal geleidelijk gaat.

De capaciteit van de cel neemt af naarmate de batterij ouder wordt, en wordt minder efficiënt in het vasthouden van lading. De volgende zijn enkele vroege tekenen dat je batterij aan het verouderen is:

Belangrijkste tekenen van een falende accu:

 • De actieradius van de scooter vermindert gestaag maar neemt meestal geleidelijk toe
 • Merkbaar doorhangen van de batterij – als een batterij niet leeg is maar de spanning tijdelijk daalt bij een zware belasting
 • Als de batterij 30% of minder is treden snelle spanningsdalingen op. Bij snel falende accu’s kunnen scooterrijders vreemd gedrag ervaren zoals het uitschakelen van de scooter bij 20% omdat het werkelijke vermogen van de cellen keldert terwijl het LCD display / de batterij-indicator van de scooter een spanning aangeeft die overeenkomt met de laadtoestand – als gevolg van verslechterde cellen,
 • Oplaadproblemen zoals te langzaam opladen – of laders die te vroeg een volle lading aangeven
 • BMS schakelt uit als de scooter onder belasting staat

Als de batterij van mijn scooter versleten of defect is – wat kan er gedaan worden?

Batterijen zijn op elektrische scooters meestal makkelijk te onderhouden. Het vervangen van het batterijpakket is meestal niet erg moeilijk is. Als de scooter onder garantie valt kan het zijn dat het accupakket ook onder de garantie valt;

het is van cruciaal belang dat je dit dubbel controleert voordat je je scooter demonteert. Het openen van je scooter zal vrijwel zeker overgebleven garanties (als die bestaan) ongeldig maken.

Vervangen van accu’s

Accu’s voor elektrische scooters zijn vaak eenvoudig te vervangen.

Als je accu oud of defect is zul je je elektrische scooter naar een reparatiewinkel moeten brengen of de accu zelf vervangen als je over enige technische kennis beschikt.

Zolang je hetzelfde type batterij gebruikt bij de vervanging zou de handelijk eenvoudig moeten zijn.

Een XT60 connector hoort op een vervangingsbatterij te zitten voor alle elektrische scooter batterijen. Andere soorten connectoren kunnen gebruikt worden, zoals; MOLEX, Bullet Connectors, Deans/T, Balance connectoren.

Over de auteur: Sander