Elektrische step wielafmetingen – Grote of kleine banden?

Elektrische step met brede banden hebben meer vaart en rollen soepeler.


Een grotere of dikkere wielmaat vertaald zich in een rustiger rijgedrag.

Je hoeft namelijk minder met je stuur te corrigeren.

Het nadeel is wel dat de band sneller zal slijten tegenover een kleinere wielen.

Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Deelstep in het donker

Het belang van elektrische stepbanden

Ga je voor een 10 inch of een 12 inch? Wat dacht je van 8 inch? Wat is de beste wielmaat voor een elektrische step?

Bij de keuze van het juiste wiel zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals terreintype, snelheid, wendbaarheid, vermogen van de motor, en gewicht van de berijder.

Veel rijders onderschatten of negeren vaak het belang van wielsoort en -grootte, omdat ze niet beseffen hoe cruciaal ze zijn bij het bepalen van de totale stepprestaties.

 • Bij de aanschaf van een e-step wordt vaak gekeken naar topsnelheid, prijs en actieradius.

Echter zijn wielen een van de meest essentiële onderdelen van een e-step en spelen ze een cruciale rol bij het bepalen van de rijkwaliteit, prestaties en veiligheid.

In deze uitgebreide gids leer je de ins en outs van elektrische stepbanden, inclusief types, wielmaat en waarom die essentieel is, en meer.

Deelstep op de weg

Essenties van een band

Op het basisniveau verbinden de banden van elektrische steps een elektrische step met de grond en bieden tractie voor de aandrijving.

De banden hebben bijkomende functies zoals.

 • De primaire functies van de banden zijn onder meer het dragen van het gewicht en de lading van de step;
 • het overbrengen van tractie op de hele step;
 • het helpen bij de navigatie van de step

Wielmaat en waarom het belangrijk is

De wielmaat is essentieel, en beïnvloedt verschillende aspecten van de rit, zoals stabiliteit, rijgedrag en controle en algemene prestaties van de step.

Wielen van elektrische steps zijn er in verschillende maten. Het standaard spectrum gaat van piepkleine wielen met een diameter van 6″ tot grote wielen met een diameter van 13”+.

8,5″ wordt beschouwd als de optimale e-step wielmaat, en is daarom vrij gangbaar.

Hoe kun je de bandenmaat van een elektrische step aflezen?

Het aflezen van de bandenmaat van een elektrische step is vrij eenvoudig. De bandenmaat staat meestal op de zijkant van de band gedrukt, met vermelding van de primaire maten, d.w.z. diameter, breedte en velgmaat.

Secundaire informatie is het bandentype – voor luchtbanden geeft de fabrikant aan of het tubed of tubeless is, de aanbevolen PSI en het maximale draagvermogen.

Met twee op een elektrische step kind.

Kinderen hebben graag plezier, maar herinner ze eraan dat samen met een vriendje op een elektrische step stappen niet het beste idee is.

Elke step heeft een gewichtslimiet. Zelfs als je kind en een vriendje onder dit limiet blijven maakt het balanceren extra moeilijk door het hogere gewicht op de e step.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elke wielmaat?

Grote Vs. Kleine Wielen

Het debat over grote wielen versus kleine wielen bij elektrische steps is al jaren aan de gang. Grote wielen zijn over het algemeen beter voor off-road terreinen, en kleinere zijn gemakkelijker door krappe ruimtes te manoeuvreren.

Maar welke is het beste? Is het gewoon een persoonlijke voorkeur, of moet je je wielen kiezen op basis van waar je woont en je rijstijl?

Laten we kleine wielen en grote wielen eens per definitie bekijken.

Grote Wielen

Niet alle steprijders hoeven grotere wielen te gebruiken, maar ze bieden unieke voordelen.

Ze komen veel voor bij middenklasse, duurdere modellen en steps met extreme prestaties zoals Dualtron X2 (33cm), Wolf Warrior (12cm), en Turboant Pro (25cm″).

Grotere banden variëren van 8″ inch (25 cm) tot 13″(33cm) +, waarbij de meeste steps voor volwassenen gemiddeld rond de 8 inch (20cm)- 9 inch (23cm) zitten.

Kleine Wielen

Sommige steps, vooral kindersteps en de meeste kick steps, hebben kleine wielen met een diameter van minder dan 8 inch.

Instap-elektrische steps zoals de Segway Ninebot ZING, GoTrax GKS en de Razor E100 hebben ook kleine wielen.

Het inbouwen van deze wielmaat bij instap modellen zorgt ervoor dat het een betere wendbaarheid biedt bij een lage snelheid voor beginners.

Kleine wielen geven ook een kleine dekspeling. Dit geeft vertrouwen aan nieuwe rijders die net aan hun elektrische stepreis zijn begonnen.

Een vergelijkend overzicht van elektrische step dikke banden vs. elektrische step kleine banden

Grotere wielen kunnen gemakkelijk over obstakels op de weg rollen, wat zorgt voor een soepelere en comfortabelere rit. Daarnaast bieden ze een goede bodemspeling, die het schrapen van het onderdek voorkomt.

Dit betekent ook dat de step de meeste soorten terrein aankan. Kleine wielen hebben een kleine invalshoek en bieden minder speling, waardoor ze minder goed overweg kunnen met hobbelig of ruw terrein.

Elektrische steps met kleine wielen zijn ook minder comfortabel om te rijden omdat kleinere wielen de neiging hebben in kuilen te duiken en heftiger over hobbels te springen, waardoor het rijcomfort verpest wordt.

Manoeuvreren met hindernissen

Ideale terreinen voor grote banden :

 • Geplaveide wegen
 • Glooiend terrein
 • Hobbelige terreinen
 • Betonwegen
 • Murramterreinen
 • Asfaltwegen

Ideale terreinen voor kleine banden:

 • Asfaltwegen
 • Betonwegen
 • En over het algemeen typisch stedelijk terrein

Snelheid en versnelling

Omdat zwaardere wielen meer massa hebben, hebben ze meer tijd nodig om op snelheid te komen. Daardoor kunnen lichte steps sneller optrekken dan grotere.

Met kleinere banden kunnen e-steps met kleinere wielen sneller optrekken, omdat de wielframes de neerwaartse kracht vergroten, waardoor sneller versneld kan worden.

Grotere banden, daarentegen, maken het mogelijk de traagheid beter vast te houden.

Zelfs wanneer het gas helemaal wordt losgelaten, houden elektrische steps met grotere wielen een constante snelheid beter vast dan kleinere wielen.

Steps met kleinere wielen zijn ondoeltreffend bij het uitrollen, omdat ze niet zo gemakkelijk rollen of snelheid houden als grote wielen en minder traagheid in het wiel hebben opgeslagen.

Handling en controle

Grote banden hebben ook hun nadelen. Zo verminderen ze de wendbaarheid aanzienlijk, vooral bij lage snelheden.

Een langere wielbasis vergroot de draaicirkel van de step, waardoor de totale wendbaarheid afneemt, vooral in krappe bochten.

Ze zijn echter stabiel bij hoge snelheden en in een rechte lijn.

De belangrijke voordelen van e-stepsmet kleine wielen zijn dat ze snel door het verkeer kunnen manoeuvreren en bij lage snelheden beter door krappe bochten komen. Ssteps met kleine wielen reageren ook beter op het stuur dan hun grotere tegenhangers.

Draagbaarheid (Step dragen in het openbaar vervoer)

Grote wielen vergroten automatisch de afmetingen van de step (opgevouwen en uitgevouwen), wat de draagbaarheid beïnvloedt. Grotere wielen zijn ook zwaarder.

Steps met kleine wielen hebben de neiging compacter te zijn en minder te wegen, wat uitstekend is voor de draagbaarheid – nog een reden waarom ze ideaal zijn als kinderstep.

Gewicht van de rijder

Steps met grotere wielen kunnen relatief zwaardere berijders dragen in vergelijking met steps met kleinere wielen.

Prijs

Omdat ze bij de productie meer materiaal vergen zijn grotere banden meestal duurder.

Veelgestelde vragen

Zijn grotere wielen beter op een step?

Het hangt ervan af wat een berijder van zijn step wil, maar grote wielen bieden meer voordelen. Grotere banden op een elektrische step verhogen het maximale draagvermogen, terwijl kleinere de gebruikers een meer lichte en compacte elektrische step ervaring gunnen.

Andere voordelen van grotere wielen zijn dat ze bij grotere dekken passen voor comfort, dat ze een betere schokdemping hebben, en dat de kans groter is dat je veilig over voorwerpen op de grond rolt.

Concluderend zijn grotere wielen goed voor comfort en prestaties, maar verminderen het draaggemak van de step.

Waarom hebben steps kleine wielen?

Kleine wielen zijn wendbaarder.

Daarnaast hebben ze een kleinere draaicirkel, zijn ze gemakkelijker af te remmen en op te trekken.

Tot slot verlaagt kleine wielen het totaalgewicht Kleine elektrische step vergemakkelijken de draagbaarheid en het algehele gemak en plezier als je veel je step moet opvouwen.

Wat is de beste wielmaat voor een step?

Het antwoord op deze vraag is “het hangt aan enkele factoren af”. Het hangt af van je gewicht, je rijstijl, het gebruik van de step en andere factoren.

Bovendien zijn er verschillende soorten rijders die over dit onderwerp uiteenlopende meningen kunnen hebben. Ook je persoonlijke voorkeur moet een rol spelen.

Heeft een verandering in e step wielmaat invloed op de snelheidsmeter?

Ja, dat zal gebeuren. De verandering zal echter bijna verwaarloosbaar zijn, want de veranderingen in de banddiameter zijn zo klein dat hun effect op de snelheid niet al te groot is.

Als je een hogere/grotere diameter band monteert, kan je snelheidsmeter langzamer aflezen dan de werkelijke snelheid.

Dit komt omdat de originele banden een kleinere omtrek hebben en per omwenteling minder afstand zullen afleggen dan grotere banden. Het omgekeerde is waar bij downsizing.

Kan een elektrische step verschillende wielmaten achter en voor hebben?

Ja, het is mogelijk. Bij normaal gebruik is dit echter niet de standaard op de markt. Het komt veel meer voor bij fietsen en motorfietsen.

In zo’n geval is de achterband altijd kleiner en breder, terwijl de voorband groter en smaller blijft.

Deze opstelling werkt omdat het hebben van een groter voorwiel voor motorfietsen/fietsen de remkracht verbetert, het rollen over obstakels verbetert, en het sturen en de wegligging bij hoge snelheden verbetert.

Aan de andere kant maken de kleinere achterbanden snellere acceleratie, betere stabiliteit en meer koppel mogelijk.

De huidige gangbare trend op e-steps is een massief-pneumatische bandenpaar, dat een evenwicht zoekt tussen minder bandenonderhoud en rijcomfort.

Opvallend is dat het maken van een tweewieler met verschillende wielmaten voor en achter (naast motorfiets- en fietsbanden) niet aan te bevelen is. Het is echter wel goed te doen als je weet wat je doet.

Samenvatting

De beste manier om voor de bandenmaat te beslissen is door rekening te houden met het terrein, het gewicht, het budget, en de rijstijl.

Een snelle rijder heeft meer voordeel met een groter wiel voor meer stabiliteit.

Terwijl iemand die een elektrische step vooral gebruikt voor vlakke ondergronden bij lagere snelheid meer voordeel heeft aan een kleinere wiel. Hierdoor is de rijder meer wendbaar

Grotere wielen zijn beter voor een ruwer terrein.

Ze stellen je in staat gemakkelijker over kleine hobbels en stoepranden te rijden, wat een probleem kan zijn met kleinere banden die moeite hebben als ze een obstakel raken.

Uiteindelijk is het gemakkelijker om op grote wielen te balanceren dan op kleinere. Bedenk dat de juiste maat van de band een cruciaal ingrediënt is om controle over je rit te houden!

Dus, als je op zoek bent naar een nieuwe e-step bedenk dat dat de wielmaat een grote invloed heeft op je rijstijl.