Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Elektrische steps met een topsnelheid van 40 km/u zijn ontegensprekelijk een van de beste manieren om je in een drukke metropool te verplaatsen.

Als het een drukke ochtend is en de wegen vastlopen, komen auto’s en bussen in een pijnlijk lange file terecht.

Een slimme keuze?

Kiezen voor een step met een topsnelheid van 40 km/u is om vele redenen een slimme keuze. Het gaat niet te snel, maar ook niet te langzaam.

Hierdoor kan hij het snellere verkeer bijhouden terwijl hij over het fietspad vaart.

Er zijn verschillende voordelen van een 40 kmh step.

Let altijd wel even of de elektrische step van 40 km/h legaal is in het land waar je van plan bent om te gaan rijden.

Welke factoren beïnvloeden de topsnelheid van E-Steps?

Tijd is een belangrijke hulpbron in de wereld van vandaag.

Snel en efficiënt van punt A naar punt B komen is van cruciaal belang.

Elektrische steps zijn de oplossing omdat ze licht, compact, draagbaar, snel en plezierig te rijden zijn.

Voor wie snel van en naar het openbaar vervoer moet, zijn elektrische steps een perfect “last mile” alternatief.

Elektrische steps, of e-steps, hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun gebruiksgemak en lage eigendomskosten in vergelijking met andere vervoerswijzen.

Ze zijn compact, comfortabel en sommige typen zijn opvouwbaar zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.

De maximale snelheid van een step verschilt per merk en model, maar ligt vaak rond de 25 km/u.

Een elektrische step met een maximale snelheid van 15-20 km/u is voor de meeste mensen geen probleem omdat hij nog steeds sneller is dan lopen en minder veeleisend dan fietsen.

Een reeks variabelen beïnvloedt de pieksnelheid van een e-step.

Dit kunnen technische kenmerken van de step zijn, zoals het motorvermogen of de batterijcapaciteit, en andere overwegingen zoals het lichaamsgewicht van de rijder, de bandenmaat en het terrein.

De belangrijkste factoren die de topsnelheid van een elektrische step

Het gewicht van de rijder

De step heeft het moeilijker om hoge snelheden te bereiken als de passagier zwaarder is.

De motor en accu’s zullen harder moeten werken om de step voort te stuwen. De fabrikant geeft meestal het maximale draagvermogen van een step aan.

Doordat de motor van de step harder moet werken om zijn topsnelheid te halen, zal bij een zwaardere rijder de accu van de elektrische step sneller leeg raken.

Zorg ervoor dat je een step koopt met een gewichtslimiet die hoger is dan je eigen gewicht, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je over de topsnelheid gaat.

Het soort terrein

Als je je tijd graag doorbrengt met fietsen op je elektrische step in straten in de binnenstad, zou de topografie weinig invloed moeten hebben op je snelheid.

Maar op onverharde paden doen e-steps het niet goed, omdat ze dieper in de grond zinken en kiezels en hobbels onvermijdelijk langzamer gaan.

De motor van de step zal veel harder moeten werken om hoge snelheden te bereiken op dit soort oppervlakken.

Steile beklimmingen vertragen ook een e-step, vooral als de step klein is. Kies een elektrische step die geschikt is voor gevarieerd terrein als je er offroad mee wilt rijden. Voor dergelijke avonturen is een step met een sterke accu en motor noodzakelijk.

Het type batterij

Wanneer een elektrische tandenborstel rood knippert, wat aangeeft dat hij moet worden opgeladen, besef je dat hij minder krachtig is.

Zo is het ook met een elektrische step.

De step schakelt automatisch uit om te voorkomen dat de accu leeg raakt.

Experts raden aan om je elektrische step ’s nachts op te laden als je hem elke dag gebruikt.

Dit zorgt ervoor dat hij de volgende dag weer volledig is opgeladen. Het is beter voor de levensduur van de step als je de accu niet vaak tot nul leegt.

Banden

Of je nu op een elektrische step van 40 km/u rijdt of op een krachtigere, de banden hebben een aanzienlijke invloed op de topsnelheid.

Hogere banden verhogen de topsnelheid van een step, maar verminderen het vermogen om steile hellingen te beklimmen.

De wielbasis van een step verbetert ook, waardoor het gemakkelijker wordt om door kuilen, obstakels, stoepranden en offroad-gebieden te navigeren.

Kortere banden kunnen je helpen sneller hellingen te beklimmen, maar ze verlagen je pieksnelheid.

De breedte van de banden van de step heeft ook invloed op de grip op de weg, aangezien grotere banden meer grip bieden.

De weersomstandigheden

Bij ongeveer 23°C presteren lithium-ionbatterijen het best.

Als de temperatuur daalt, heb je natuurlijk een kortere actieradius dan normaal.

Door de grotere energiebehoefte van de accu zullen de prestaties van je step eronder lijden als hij tegenwind krijgt.

Hoe kun je de snelheid van de step te verbeteren?

Elektrische steps worden nu gezien als een plezierige manier van tijd doorbrengen en als alternatief vervoermiddel.

Ze zijn milieuvriendelijk, energiezuinig, veilig, transporteerbaar en vooral een bron van eenvoudig plezier.

Er zijn verschillende e-step alternatieven op de markt. Scooters met een lage of gemiddelde snelheid, zoals een elektrische step van 25km/u, zijn ideaal voor korte ritten.

Aan de andere kant zijn snelle elektrische steps, zoals de 40 km/u elektrische step, praktischer en plezieriger. Er zijn echter veel suggesties om de snelheid van de elektrische step te verhogen zonder problemen te veroorzaken.

Upgrade de motor

De motor is het belangrijkste onderdeel dat de snelheid bepaalt. Overschakelen naar een grotere motor is de meest eenvoudige en effectieve techniek voor een hogere snelheid. Aan de andere kant moet je de accu op het juiste moment afstemmen op de motor.

Rijden op een volle lading

De motor kan van voldoende energie worden voorzien als er voldoende elektriciteit beschikbaar is. Laad de step voor elke rit op om zo dicht mogelijk bij de topsnelheid te komen.

Houd het gewicht laag

Hoe groter het effect op de snelheid, hoe groter het totale gewicht dat de step aankan. Houd het gewicht van de step tot een minimum beperkt door te vermijden dat je teveel onnodige spullen meeneemt.

Concentreer je op de bandenspanning

De optimale bandenspanning voor de meeste e-steps, vooral voor een 40 kmh elektrische step, ligt tussen 40-60 PSI. Verhoog de druk met 3-5 PSI in de optimale spanningszone om sneller te gaan. De druk in de voorwielen van de step moet 2-3 PSI lager zijn dan in de achterwielen.

Lichtere fietsers moeten de bandenspanning met 3-5 PSI verlagen, terwijl grotere rijders de bandenspanning voorzichtig met dezelfde verhouding moeten verhogen.

Schaf de snelheidsbegrenzer af

Dit is een optionele techniek om de snelheid op te voeren op sommige steps met een snelheidsbeperking. Je step wordt geleverd met een snelheidsbeperking om te garanderen dat de snelheid onder controle gehouden wordt. Door de snelheidsbegrenzer in de regelaar op te heffen, kun je de step sneller laten rijden.

Over de auteur: Sander