Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

De verhuurmarkt van elektrische steps is de afgelopen jaren enorm gegroeid, met momenteel 14.500 steps beschikbaar in de Italiaanse hoofdstad, aangeboden door zeven deelstep bedrijven.

Hier is alles wat je moet weten over het gebruik van elektrische steps in Rome.

Waar komen de deelsteps in Rome vandaan?

Tijdens de zomermaanden van 2020 verscheen een leger van verschillende soorten elektrische steps, in het Italiaans bekend als “monopattino“, overal in de straten van Rome.

De volgende operators (sommige lokaal, sommige wereldwijd) zijn tussen juli en september gespot, maar lijken om de paar weken meer toe te voegen: Bird, Dott, Helbiz, Keri, Lime, Link, Voi en Wire.

Sommige van de grotere operators -vooral Lime – hadden al een paar jaar hun oog op Rome.

Hoe huur ik een e-step in Rome?

1. Download de betreffende e-scooter app

Elektrische steps in Rome kunnen alleen worden gehuurd met de specifieke app voor dat specifieke stepmerk.

Bezoek de website van de betreffende deelstep om de websites en apps te vinden waarmee je de e-step kunt huren.

2. Registreer je bij de e-step app

Om je te registreren bij een e-step-app in Rome, moet je je naam, e-mailadres, telefoonnummer en huisadres (bij voorkeur het factuuradres voor je creditcard) opgeven.

Als je officieel in Italië woont, bent je ook verplicht om je codice fiscale op te geven.

Je moet dan je e-mail adres en/of telefoonnummer verifiëren, en dan een betaalmiddel opgeven.

De meeste apps accepteren niet alleen de meeste debet- of creditkaarten (mits ze van een groot internationaal circuit zijn, zoals Visa of MasterCard), maar ook Apple Pay en G Pay, en sommige accepteren ook PayPal.

Het registratieproces kan lastig zijn op een mobiele telefoon, vooral als je in Rome op straat staat en ergens heen moet, dus overweeg om de apps te installeren en te registreren voordat je op pad gaat.

Maar gezien het willekeurige karakter van de distributie van elektrische steps in Rome, weet je nooit welke e-step je het eerst zult tegenkomen, en het installeren en registreren op zeven verschillende apps kan ook een beetje lastig zijn.

3. Gebruik de app om de QR code op de e-scooter te scannen

Elke step heeft een QR-code sticker, meestal op het stuur, die je kunt scannen met de app (bij installatie moet je de app toestemming geven voor zowel je GPS-locatie als je camera).

Als de QR code niet scant, kun je met sommige apps het serienummer van de step invoeren.

4. Hoe rij je met een elektrische step in Rome?

Met uiterste voorzichtigheid (zie hieronder).

Houd er ook rekening mee dat er delen van Rome zijn die verboden zijn voor steprijders, en de wet zegt dat steps alleen geschikt zijn voor gebruik op de weg, niet op het trottoir.

Elke app toont je een kaart van de omvang van de zones in Rome waar je met je e-scooter mag rijden.

Als je een gebied verlaat dat niet door je stepbedrijf wordt gedekt, stopt de step plotseling en moet deze worden geparkeerd of teruggeduwd naar het toegestane gebied.

Dit kan zeer verontrustend en potentieel gevaarlijk zijn.

5. Parkeer de e-scooter veilig uit de buurt van Rome verkeer

Behalve toegestane rijgebieden zijn er ook toegestane parkeergebieden. Raadpleeg altijd de plattegrond voor je parkeert om zeker te zijn dat je op de juiste plek bent.

Als je buiten een legitieme parkeerzone staat, kan de app weigeren je de rit te laten afmaken.

Een groot probleem met e-scooters in Rome is dat gewetenloze forenzen er toe overgegaan zijn ’s avonds een step in hun huis of flatgebouw te verbergen, zodat ze er de volgende dag geen hoeven te zoeken.

Om dit te omzeilen zijn sommige apps begonnen elk gebouw als een “verboden te parkeren” zone te definiëren.

Verder moet de step weliswaar van de weg geparkeerd worden, maar niet waar hij het verkeer op de stoep kan blokkeren.

Sommige van de apps eisen dat je een laatste foto maakt van waar je de step geparkeerd hebt om er zeker van te zijn dat je dat goed gedaan hebt.

Hoeveel kost het huren van een e-step in Rome?

Gezien het gebrek aan comfort dat e-steps in Rome bieden, zijn ze verbazingwekkend genoeg niet altijd kosteneffectieve vervoersoplossingen.

De meeste e-step regelingen in Rome hebben een ontgrendelingsprijs wanneer je een e-step reserveert, meestal van €1, en ze rekenen je dan een fractie van een euro per minuut, hoewel sommige naar afstand rekenen, of zelfs een combinatie van beide.

De duurste e-step dienst in Rome is Lime, die €1 ontgrendelgeld rekent, en daarna 25c per minuut, maar de berijder vastzet in een minimum huur van 30 minuten.

Dit betekent dat de laagst mogelijke prijs voor een enkele rit € 6 is. Voor de meeste korte ritten komt dit duurder uit dan een taxi.

We testten wat prijzen door een deelauto te huren (ShareNow) om 5 km enkele reis af te leggen, en namen dan een Helbiz step op de terugweg.

De heenreis in het comfort van een Smart Car kostte €3,65, en de erg oncomfortabele terugreis die niet eens de hele weg ging (zie informatie over zones) duurde 20 minuten en kostte €5.

Die prijs was €1 om het voertuig te ontgrendelen en 25c per minuut daarna.

We namen ook een Bird step op een heel kort ritje – slechts een kwart mijl – en de kosten waren €2,16 inclusief €1 ontgrendelingskosten.v

Heb ik een rijbewijs nodig om in Rome op een e-step te rijden?

Nee, dat is momenteel niet verplicht. Volgens de wet moet je minstens 14 jaar oud zijn om in Rome op een privé e-step te mogen rijden.

De meeste apps hebben echter ook een lagere leeftijdsgrens voor het gebruik van de voertuigen die hoger is dan 14 jaar – meestal 18.

Zijn de wegen van Rome geschikt om met elektrische steps op te rijden?

Hoewel ze er leuk uitzien, is de realiteit van het berijden van deze voertuigen dat toch wat minder.

Gewone straten in Rome hebben gevaren en kuilen in overvloed.

Erger nog zijn de alomtegenwoordige kasseien (de traditionele vierkante basalt “sampietrini”) die veel straten in Rome bekleden, en die de steps bijna pijnlijk op en neer doen hobbelen, en die ook erg glad zijn als ze nat zijn.

Is het veilig om in Rome op een e-step te rijden?

In één woord: nee.

Het verkeer in Rome heeft een bepaalde ‘stijl’ die nauwelijks aandacht lijkt te hebben voor andere voertuigen – vooral niet voor wiebelende rijders op steps met een hoog zwaartepunt.

Hoewel de bedrijven die ze exploiteren suggereren dat mensen die in Rome op elektrische steps rijden een helm dragen, doet bijna niemand dat (je moet er een kopen en bij je dragen).

Er zijn al een aantal opzienbarende ongelukken en gewonden geweest, waarvan de eerste een oudere voetganger was die onderaan de Spaanse Trappen werd aangereden door een tiener op een estep.

Elke week komen er meer meldingen van verwondingen bij rijders – sommige ernstig – naarmate het gebruik van deze voertuigen toeneemt.

Bovendien zijn mensen gesignaleerd die de steps gebruiken op de meest ongepaste plaatsen, zoals de beruchte drukke Viale di Muro Torto, en zelfs op de G.R.A. snelweg rond Rome.

Is het mogelijk e-bikes te huren in Rome?

Twee van de elektrische step exploitanten, Lime en Helbiz, exploiteren ook e-bikes. Je kunt ze huren met dezelfde app. Lees meer over fietsen in Rome…

Het eerste bedrijf dat e-bikes in Rome lanceerde was in feite Uber met zijn ‘Jump’ elektrische fietsen, maar de fietsen werden kort na de lancering teruggetrokken, om een paar maanden later weer op te duiken als een joint venture tussen Uber en Lime.

Deze fietsen zijn rood, waar die van Helbiz wit zijn, en naar de ervaring van deze auteur hebben de Jump fietsen beduidend krachtigere accu’s dan die van Helbiz.

Wat is jouw aanbevolen e-step in Rome?

Dit is niet gebaseerd op kwaliteit, prijs, noch prestaties, maar gewoon op esthetiek:

de Wind e-scooters zien er molliger en steviger uit dan de andere en hebben een cool retro jaren ’50 kleurenschema en ontwerp-ethiek.

Over de auteur: Sander