Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

Deelstep in het donker

Hoe rij je op een Bird

1. Download de app

De eerste staps het downloaden van de Bird app.

Dat duurt een paar seconden via deze link. Je wordt gevraagd een account aan te maken en een betaalmethode toe te voegen.

2. Zo vind je een Bird step

Om een beschikbare Bird in de buurt te vinden, open je gewoon de app. Je komt meteen op op de map met beschikbare steps.

*Pro tip: Tik op een Bird icoon om prijsinformatie te zien en toegang te krijgen tot de optie om een voertuig te reserveren.

3. Zo ontgrendel je Bird

Om een Bird step te ontgrendelen, tik je gewoon op de grote knop die centraal op de dienstkaart staat.

Dit opent de camera van je telefoon en stelt je in staat de QR code te scannen die zich gemakkelijk boven op het voertuig bevindt.

Je kunt ook handmatig de alfa-numerieke code invoeren die net onder de QR code staat.

4. Een veilige rit

Om te beginnen met rijden begin je door met je voet naar voren te trappen om vaart te maken. Als je eenmaal een beetje vaart hebt kun je het de schakelaar voor snelheid gebruiken op je stuur.

Hoe rem je een Bird?

-Oefen druk uit op de handrem om af te remmen en tot stilstand te komen.

Controleer de plaatselijke voorschriften in je omgeving voor je aan je rit begint. Raadpleeg daarnaast ook de diepgaande veiligheidspagina van Bird voor meer informatie.

Deelstep op de weg

Hoe parkeer je een Bird

1. Waar

Als je klaar bent om je rit te beëindigen, raadpleeg dan je Bird app voor informatie over goedgekeurde parkeerplekken in je stad.

Zorg er in het algemeen altijd voor dat je Bird niet in het midden van het trottoir geparkeerd staat. Dit kan ernstige verstoringen voor voetgangers en gehandicapten veroorzaken. Tot slot raden we je aan om geen deuropeningen, trappen, of bushaltes te blokkeren.

*Pro tip: Zoek in de Bird app naar voorkeurs- en/of verplichte parkeerzones die met een “P” gemarkeerd zijn. Verboden te parkeren/te rijden zones worden duidelijk met rood aangegeven.

2. Einde rit

Als je Bird goed geparkeerd is, tik je op de knop “End Ride” in je Bird app.

Je wordt gevraagd om in-app een foto van je voertuig te maken om er zeker van te zijn dat het correct geparkeerd is. Als je foto is ingeleverd, ben je klaar om te gaan!

*Pro tip: Als je je step consequent verkeerd parkeert, kan dat leiden tot een boete of schorsing van je account.

Hoeveel kost het om met een Bird step te rijden?

Elke Bird heeft opstartkosten;

 • $1 in de VS, of
 • €1 in Europa

en dan 15 cent voor elke minuut rijden.

Voor het geval je vergeet je rit te stoppen als je klaar bent, kun je uiteindelijk maximaal €100 in 24 uur betalen.

Ook biedt Bird in sommige steden een maandpakket aan, waarbij je de step voor een hele maand kunt huren voor slechts €25

In hoeveel steden zijn Bird steps te huur?

Bird steps zijn beschikbaar in meer dan 100 steden wereldwijd (109 vanaf juni 2021).

Bekijk de Bird kaart om precies te weten waar Bird steps rijden.

Is de eerste Bird rit gratis?

Gewoonlijk volgt elke Bird rit het standaard prijsmodel.

Als je iemand weet door te verwijzen naar de Bird app dan krijgen jullie allebei €5 aan rijtegoed. Dit is genoeg om een rit te beginnen (€1) en dan ongeveer 26-27 minuten te rijden (€4 / €0.15 = 26.667).

Hoe rijd je gratis met een Bird?

Om gratis rittencredits te verdienen, moet je:

 • De Bird app openen
 • Open het menu
 • Tik op “Gratis ritten”
 • Op het volgende scherm, tik je op “Stuur gratis ritten” en deel je verwijzingslink met je vrienden
 • als ze zich registreren voor de app, krijgen jullie beiden €5 aan rittegoed
 • Ook kun je, als je een geldige promocode verkrijgt, die in de app invoeren en gratis rittegoed krijgen.

Kun je een Bird step reserveren?

Je kunt een Bird step voor maximaal 30 minuten reserveren. Het reserveren van de step kost hetzelfde als ermee rijden, €0,15 per minuut.

Heb je een Internet verbinding nodig voor Bird steps?

Technisch gezien hoef je tijdens de hele rit geen Internetverbinding op je telefoon te hebben, maar je moet wel met het Internet verbonden zijn met je Bluetooth ingeschakeld om je rit te kunnen stoppen, anders kan het zijn dat je uiteindelijk meer moet betalen dan wat je rit kost.

Wat betekent het als een Bird step piept?

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een Bird step kan piepen.

Dit zijn de meest voorkomende redenen:

 • Door een fout of een defect in de step zelf
 • Hij verkeerd gebruikt is
 • Als iemand erop probeert te rijden zonder eerst te betalen

Hoe ver gaat een Bird step?

Bird heeft verschillende stepmodellen in hun vloot. Hoe ver een step precies zal gaan op een enkele batterijlading hangt af van het specifieke model waarop je rijdt.

De Xiaomi M365 kan 30 km afleggen, de Ninebot ES2 kan 25 km, en de Ninebot ES4 gaat 45 km.

Wat gebeurt er als je telefoon tijdens een Bird step sterft?

Als je telefoon tijdens een Bird ritje sterft, is het ergste scenario dat je het maximum dagbedrag moet betalen omdat je de rit niet kon beëindigen (zie Bird’s huurovereenkomst, sectie 1.16), wat kan oplopen tot €100 in 24 uur.

In de praktijk blijkt Bird echter betrekkelijk begripvol te zijn als dit gebeurt, en ze geven klanten ofwel hun geld terug of compenseren hen met rittegoeden.

Hoe krijg ik een Bird step betaling terug?

Het enige wat je kunt doen als je denkt dat je te veel in rekening bent gebracht is contact opnemen met de klantenservice.

Dit doe je door via de “dien een verzoek in” knop te drukken in de app.

Je hoeft alleen de datum van de rit te vermelden. Geef daarbij ook de reden waarom je denkt dat je te veel betaald werd.

Als je een afboeking niet herkent, moet je contact opnemen met de klantenservice. Geef daarbij wat meer informatie over de betaalmethode in het verzoek en een schermafbeelding van de transactie van je bank of betaalmethode.

Hoe kan ik mijn Bird elektrische step sneller maken?

Er zijn misschien aangepaste firmware packs en installaties beschikbaar voor privé-bezit van Bird steps. De snelheid van een huur Bird step verhogen is bijna altijd niet mogelijk en wordt daarnaast ook niet aanbevolen.

Kunnen Bird steps opgevouwen worden?

Bird gebruikt bijna dezelfde Xiaomi M365 en Ninebot ES2/ES4 steps die aan het grote publiek verkocht worden, maar het opvallendste verschil is dat ze niet opvouwbaar zijn.

Een uitzondering is het onlangs uitgebrachte Bird Air model, dat wel opvouwbaar is, hoewel dat model niet als verhuur gebruikt wordt en alleen los te koop is.

Kunnen Bird steps een helling op?

Alle steps in de Bird vloot zijn budget steps. Zoals alle budget steps zullen ze in staat zijn enkele lichte heuvels te beklimmen.

Ze zullen echter moeite hebben met steilere heuvels, en misschien een paar extra trappen nodig hebben om over de steilste heuvels te gaan.

Hoe laat stoppen Bird steps met werken?

Bird e-steps stoppen nooit met werken, en zijn 24/7 beschikbaar.

’s Nachts beginnen Bird opladers meer steps te verzamelen om op te laden, en kan het moeilijker zijn om een beschikbare step te vinden.

Wat gebeurt er als je een Bird step kapot maakt?

Volgens de huurovereenkomst van Bird kun je worden aangerekend voor elke schade die aan een Bird step wordt toegebracht terwijl je hem huurt, met inbegrip van vandalisme, waterschade of diefstal, door jou of anderen toegebracht.

Je bent echter niet verantwoordelijk voor slijtage-schade aan de step die door gewoon gebruik ervan ontstaat.

Wat gebeurt er als je een ongeluk krijgt terwijl je op een Bird step rijdt?

Volgens Bird’s huurovereenkomst artikel 1.12 kun je aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade bij een ongeluk. Bird raadt aan elke schade of ongeval aan hen te melden, en als er persoonlijke of materiële schade bij het ongeval is, moet je ook een politierapport indienen. Ook citaten, boetes, kosten voor inbeslagname, en parkeergeld, kunnen voor jouw rekening komen.

Dekt mijn autoverzekering schade aan een Bird step?

Je autoverzekering dekt misschien niet de schade die de step heeft opgelopen bij een ongeluk.

Je zult contact op moeten nemen met je verzekeringsagent om de bijzonderheden te weten te komen, of een aantal elektrische step verzekeringsopties moeten onderzoeken.

Waarom bracht de Bird app me €20 in rekening?

In sommige landen en markten werkt de Bird app door je account vóór de rit te crediteren.

Dit zijn vaak voorgedefinieerde bedragen van ongeveer €20.

Dit bedrag wordt gebruikt om je toekomstige ritten van af te trekken. Als je denkt dat je een deel van dat bedrag niet zult gebruiken, kun je contact opnemen met Bird’s support team om terugbetaling vragen.

Kun je meerdere Bird steps tegelijk huren?

Op dit moment kun je maar één Bird step huren via één account.

Voor iedere rit moet een eigen account aanmaken.

Je bent vrij om dezelfde betaalmethode in meerdere accounts te gebruiken.

Kan ik een Bird step kopen?

Je kunt kiezen uit twee Bird modellen om voor persoonlijk gebruik te kopen: Bird Air, en Bird One. Ze lijken op de steps die verhuurd worden, maar hebben ook enkele opmerkelijke verschillen (de Bird Air is opvouwbaar, bijvoorbeeld).

Hebben Bird steps Bluetooth?

Elke Bird step moet verbinding maken met de app voor hij gebruikt kan worden, dus alle Bird steps hebben de Bluetooth functie.

Hoe verbind ik mijn Bluetooth met mijn Bird step?

Zodra je de Bird app opent, moet je op de grote zwarte knop in het lage midden van het scherm tikken om de QR scanner te openen.

Daarna scan je eenvoudig de QR code op de bovenkant van het stuur van de step, of voer de code handmatig in. Hierdoor zal je telefoon verbinding maken met de Bird step.

Hoe lang duurt het om een Bird step op te laden?

Afhankelijk van het specifieke model, en de algemene conditie en leeftijd van de accu van de step, kan het opladen van een Bird step van leeg tot vol 3,5 tot 7 uur duren.

Hoeveel geld kun je verdienen met het opladen van Bird steps?

Het opladen van een Bird step kan je meestal tussen€3 en €7 opleveren. De oplaadkosten voor een enkele Bird step variëren tussen €0.02 en €0.10.

Dit is afhankelijk van :

 • het stepmodel
 • en of je tijdens piek- of daluren oplaadt.

In dichtbevolkte gebieden waar Bird steps erg populair zijn en veel gebruikt worden, en er ook niet veel concurrentie is van andere opladers, lukt het sommige mensen om tot €100 per nacht te verdienen met het opladen van Bird steps.

Is er een leeftijdsgrens voor Bird steps?

Bird steps kunnen alleen gebruikt worden door personen van 18 jaar of ouder. Personen onder de 18 jaar kunnen helaas geen gebruik maken van de steps.

Kan ik een Bird step in mijn auto zetten?

Als je Bird steps oplaadt, kun je ze meenemen in je auto.

Het is niet gespecificeerd of gewone bestuurders en gebruikers die Bird steps huren ze in hun auto mogen meenemen.

Houd er rekening mee dat Bird waarschijnlijk kan detecteren wanneer een step wordt verplaatst terwijl hij niet wordt verhuurd.

Ze beschouwen steps die meer dan 30 voet bewegen terwijl ze niet zijn verhuurd en terwijl ze niet worden opgeladen als een risico om te worden gestolen.

Mag je een Bird step mee naar huis nemen?

In het algemeen mogen enkel opladers van Bird steps step mee naar huis nemen.

Als je de step wilt parker voor je appartement is dit waarschijnlijk ook mogelijk. Kijk op de app of parking mogelijk is.

Bird vs Lime

Gemiddeld zullen Lime steps meer bereik hebben en langere rijtijden bieden. De topsnelheden zullen meestal gelijk zijn.

Omdat de nieuwste versies van Lime steps grotere 10 inch banden hebben, zullen ritten met Lime steps doorgaans comfortabeler zijn.

Lime heeft enkele functies die Bird mist, zoals

de mogelijkheid om meer steps via één account te huren.

Ook heeft Lime een beter beleid bij het omgaan met een lege telefoonbatterij, want die beëindigt de rit gewoon na 5 minuten, terwijl Bird je urenlang kan blijven opladen voor de rit.

Terwijl je bij Lime maar 10 minuten een van hun steps kunt reserveren, is de reservering wel gratis.

Bij Bird kun je een step voor 30 minuten reserveren, maar je wordt dezelfde prijs aangerekend als voor het rijden met de step.

Er zijn voor- en nadelen aan beide benaderingen, maar ik geloof dat Lime hier eerlijker is, en als Bird voor reserveren zou rekenen, hadden ze de kosten op z’n minst kleiner kunnen maken dan de rit kost.

Over het geheel genomen heeft Lime een paar voordelen qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid, maar Lime ritten kunnen in sommige landen en situaties uiteindelijk toch wat meer kosten.

Wat is Bird?

Bird is een stepstartup die e-scooters te huur aanbiedt in grote steden en op universiteitscampussen over het hele land.

Er duiken heel wat elektrische stepbedrijven op, dus Bird heeft wat concurrentie in de stepoorlogen, waaronder Lime, Skip, Jump, Spin, en zelfs Lyft.

Het systeem werkt via de Bird app.

Gebruikers loggen in op de app om een beschikbare Bird in de buurt te vinden en scannen dan een code op de Bird om hem te huren. Als de rit voorbij is, brengt de app de gebruikers creditcard in rekening.