Top 5 beste navigatie apps voor het rijden op elektrische steps

Geschreven door Sander Bos

Beoordeeld door Luuk Hoek

We hebben deze mobiele apps gerangschikt op basis van functies als prijs, beschikbaarheid in verschillende regio’s, audio navigatie, en offline kaarten.

Beste navigatie apps voor elektrische step rijders

Google Maps | Beste allround navigatie app

Google Maps is de beste navigatie-app voor scooterrijden omdat het meerdere routes biedt voor elke rit, verschillende routes per vervoermiddel (lopen, auto, fiets, openbaar vervoer en gedeelde ritten) en routes overal ter wereld kan navigeren – allemaal gratis.

De gebruikersinterface van Google Maps is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren en biedt dezelfde functies voor zowel de mobiele als de webinterface. Je kunt routes die je vaak gebruikt opslaan, ze met anderen delen en de kaart met terrein-, verkeers- en OV-details bekijken.

Audionavigatie is vooral belangrijk bij het rijden op een step, omdat je naar de routebeschrijving kunt luisteren terwijl je je ogen op de weg houdt.

Google Maps bevat zowel stapsgewijze audio-aanwijzingen als offline kaarten, zodat je je bestemming kunt bereiken, zelfs als je tijdens de reis het signaal verliest.

Met de functie Woon-werkverkeer kun je de beste reistijden plannen op basis van actuele woon-werkverkeer statistieken voor je bestemming.

Gebruik makend van de fietsmodus vond Google Maps (in vergelijking met CityMapper en ScootRoute) routes met de beste wegcondities met fietsstroken, waaronder enkele fietspaden die we niet kenden, waar het zicht om de bochten sterk was.

Hoewel je geen ritten kunt opnemen of media (zoals foto’s of video’s) aan ritten kunt koppelen, is Google Maps nog steeds de beste navigatie-app voor steprijders, gezien de robuuste, gratis functies.

CityMapper | Beste Multi-Mode Navigatie App

CityMapper is de beste navigatie app als je van plan bent meer dan één vervoermiddel te gebruiken – zoals wanneer je naar de metro loopt, die de stad in neemt, en dan een gedeelde step in de buurt van het station zoekt om op je bestemming te komen.

CityMapper is de enige navigatie app die we hebben bekeken die verschillende routes met verschillende vervoermiddelen biedt.

We gebruiken de Fietsmodus voor step rijden, maar merk op dat audionavigatie voor fietsen alleen beschikbaar is met abonnement (€3,99/maand, €29,99/jaar voor Club, €99,99/jaar voor Club+). Als je de Loop modus gebruikt, is audionavigatie inbegrepen.

Houd er rekening mee dat je CityMapper niet kunt gebruiken om in een auto te navigeren, want de vervoerswijzen omvatten lopen, fietsen, of gebruik maken van een gedeelde dienst zoals Uber of openbaar vervoer. Je kunt frequente routes opslaan en met anderen delen, gratis routes plannen op het web en naar je telefoon sturen, maar voor het downloaden van kaarten is een abonnement nodig.

CityMapper heeft geen terrein- of hoogteweergave, en heeft net als Google Maps geen functie om foto’s en video’s aan reizen te koppelen. CityMapper heeft een schone maar complexe UI, is beschikbaar in bepaalde regio’s (vooral grote steden in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk), en biedt meerdere routes per fietstocht. Gelabeld als Rustig, Regelmatig en Snel, resulteren deze routestijlen in iets verschillende richtingen en reistijden.

Toen we de Stille route gebruikten, bereikten we onze bestemming iets sneller dan de Gewone route, maar die voerde ons door woonwijken (geen fietspaden) met soms slechte wegcondities en beperkt zicht om de bochten.

CityMapper is een uitstekende keuze als je een multimodale reiziger bent en in een regio woont die de app ondersteunt.

Komoot | Beste Outdoor Verkenning App

Komoot is een uitstekende navigatie en activiteit-tracking app als je op zoek bent naar avontuur in de vrije natuur. Met vervoersmodi als wandelen, hardlopen, bergbeklimmen, fietstochten, mountainbiken, en fietsen op de weg.

Komoot is gebouwd voor actieve natuurliefhebbers. Audionavigatie is gratis inbegrepen, maar de regio waar Komoot navigatiedekking voor biedt hangt af van je abonnement. Momenteel is het verkennen van één regio gratis (meestal €3.99), een regio bundel is €8.99, en de wereld is €29.99.

Bijvoorbeeld, Komoot wees een county (Contra Costa) aan als onze gratis regio en stelde de Bay Area regio bundel voor, die de grotere San Francisco Bay Area omvat tot aan Healdsburg in het noorden, tot Gilroy in het zuiden, en tot Antioch in het oosten. Als je het Komoot Premium abonnement koopt voor €59.99/jaar (€4.99/maand), kun je overal ter wereld navigeren. Bij elk van deze aankopen krijg je audionavigatie, offline kaarten, levenslange updates, en kun je de app synchroniseren op al je apparaten.

Met het Premium abonnement heb je toegang tot de meerdaagse planner, weersvoorspellingen, en sportspecifieke kaarten. Komoot’s UI is slim en gebruiksvriendelijk, met een reismodus en fitnessniveau bovenaan het scherm om de stijl en moeilijkheidsgraad van je route aan te passen. Je kunt tussen modi wisselen om verschillende routes naar je bestemming te vinden, want meerdere routes per tocht is niet standaard.

Als je een tocht wilt “opnemen” houdt Komoot je snelheid, tochtduur en afgelegde afstand bij, en kun je foto’s toevoegen aan een eenvoudige video die je kunt delen en opslaan.

Wij vonden wandelen en fietstochten de beste modi voor algemeen woon-werk verkeer, omdat die routes gebruik maken van voet- en fietspaden – maar mountainbiken is misschien een betere modus als je off-roading wilt gaan. Komoot is een geweldige manier om nieuwe paden te vinden die andere buitensporters al verkend hebben, en is misschien wel de beste app om in de natuur te navigeren.

Ride with GPS | Opvallende GPS Tracker App

Ride with GPS is een zeer bewerkbare app voor het volgen van ritten en het plannen van routes. De belangrijkste functie is het bijhouden van ritten, waarin je ritten kunt opnemen met je snelheid, afstand, hoogte, en duurstatistieken.

Met modi voor lopen, fietsen en rijden kun je in de buurt zoeken naar routes die anderen ontworpen hebben en verschillende kaartopties gebruiken terwijl je ritten registreert om topografische details, satellietbeelden te tonen, of aandachtspunten op te nemen (zoals plaatselijke restaurants en oriëntatiepunten).

Als je het webplatform verkent, kun je gemakkelijk populaire routes vinden en opslaan die in kaart zijn gebracht door de app ontwikkelaars, gebruikers, en reisorganisaties uit de hele wereld. De meeste routes, die in 2007 door fietsers werden opgericht, zijn gericht op wielrenners en ultrarunners, met tochten die honderden kilometers beslaan. Elke route geeft details over afstand en hoogte en eventuele door de maker toegevoegde points of interest, die je in verschillende bestandsformaten van het web kunt downloaden om in andere GPS of tracking apps te gebruiken.

Om op routes te navigeren of je eigen routes te maken en te plannen op het web of in de mobiele app met de Route Planner (navigatiefunctie), moet je een abonnement nemen (€5,99/maand).

De Routeplanner geeft niet per modus verschillende routes om op je bestemming te komen, maar stelt je in staat om controlepunten langs de route te verplaatsen om te veranderen waar je rijdt. Als je bijvoorbeeld straten met druk autoverkeer op je route wilt vermijden, kun je met controlepunten zijstraten selecteren en Ride with GPS zal de route naar de bestemming omleiden.

De routeplanner UI vergt enige oefening om effectief te gebruiken, maar Ride with GPS is een solide app waarmee je je prestaties over een bepaalde tijd kunt volgen, ritten kunt opnemen, en routes kunt vinden die door medegebruikers zijn gemaakt.

ScootRoute | Scooter-specifieke navigatie app

Scootroute (spreek uit als “scoot root”) is een gloednieuwe navigatie app die speciaal voor step rijders gebouwd is, en is nog in zijn prille ontwikkelingsstadium.

ScootRoute heeft drie modi die gebouwd zijn voor persoonlijke elektrische voertuigen: elektrische kick step, bromfiets step, en snelle bromfiets/motor. Vóór elke rit kun je ritvoorkeuren instellen, waaronder topsnelheid, heuveltolerantie, en primaire/drukke wegen, of je voorkeuren voor alle ritten vastzetten. Je kunt ook fietspaden en fietsstroken aan de route toevoegen, en audionavigatie is momenteel gratis inbegrepen.

Net als alle andere navigatie-apps kun je routes opslaan om later opnieuw te gebruiken. Toen we de app in onze buurt testten (twee verschillende wijken in de East Bay), merkten we dat hij nog niet helemaal klaar was voor de straat om ons naar onze bestemming te brengen, en een paar onhandige resultaten had.

We waarderen echter de eenvoudige en elegante interface, de basisfuncties, en het ingenieuze logo, en kijken uit naar updates van de mapping van ScootRoute in de nabije toekomst.

Relive | Populaire app voor het volgen van ritten

Relive is een leuke activity tracking app waarmee je je route kunt opnemen en 3D video’s kunt maken met muziek, foto’s en videoclips (geen navigatie).

Relive werkt samen met andere GPS trackers en apps en is gratis te gebruiken. Als je gratis publiceert met Relive kun je de video nadat hij gemaakt is niet meer bewerken, maar je kunt hem wel delen op sociale platforms of downloaden naar je telefoon.

Als je lid wordt van de Relive Club voor €6.99/maand, zijn je video’s in HD, kun je de videosnelheid regelen, muziek toevoegen uit een bibliotheek van deuntjes, de video’s zo vaak als je wilt bewerken, en de routes die je genomen hebt van dichtbij in 3D verkennen. Vanaf het beginscherm kun je de video’s van andere gebruikers bekijken, delen en opslaan, en in de app contact maken met vrienden.

Met een aantrekkelijke UI en fitness doelen om je te motiveren actief te blijven, is Relive een uitzonderlijke app om je avonturen vast te leggen en met anderen te delen.

Over de auteur: Sander